1700-tal mellan torg och hamn

1700-tal mellan torg och hamn

 • Trosa
 • Östra Långgatan 7
 • 16 rum och kök
 • 486 Kvm
18.000.000 KR

Ring för visning

Trosa

1700-tal mellan torg och hamn

 • Östra Långgatan 7
 • 16 rum och kök
 • 486 Kvm

Ett unikt tillfälle att förvärva en av Trosas allra finaste kulturhistoriska pärlor med bästa tänkbara läge vid vattnet mitt i den charmiga kustidyllens stadskärna. En sagolikt vacker gård med milt gulmålade trähus som omfamnar en gammeldags uppvuxen trädgård. Utanför grinden vid ån finns tre egna båtplatser. Möjligheterna är många för den med drömmar, längtan och ett kreativt sinne. Både privat och kommersiellt eller i kombination. Förhandsanmälan till visning önskas, för tidsbokning kontakta ansvarig mäklare Ulrika Sköld 070-888 44 90.

 • Boarea 486 Kvm
 • Tomtarea 1104 Kvm
 • Pris 18.000.000 kr
 • Visas Ring för visning
Visa alla bilderDölj alla bilder
 • Beskrivning

  Ett unikt tillfälle att förvärva en av Trosas allra finaste kulturhistoriska pärlor med ett enastående läge på första parkett vid vattnet, mitt i den charmiga kustidyllens stadskärna, där trosaån slingrar sig ut mot havet och skärgården. Detta är en sagolikt vacker gård med hela sexton rum och kök, många tidsenliga detaljer, spännande vinklar och vrår samt kakelugnar. Till detta hör också en ljuvligt gammeldags och uppvuxen trädgård med orangeri, bar och badtunna. Här har många brudpar vigts, bemärkelsedagar firats och trubadurer spelat. Det sägs att Viktor Rydberg skrev dikten " På verandan vid havet" 1902 då han befann sig just i denna trädgård. Utanför grinden vid ån finns tre båtplatser till förfogande för gäster som anländer vattenvägen.

  Vid en historisk tillbakablick så har gården under sina nästan trehundra år tjänat som privat permanent boende för exempelvis fiskarborgare, skomakarmästare, grosshandlare samt en skivbolagsdirektör. Den har också nyttjats som tillhåll för badsocitetens medlemmar under namnet "Villa Retiro" samt som läkarmottagning, gästhem/pensionat och bed & breakfast. Sedan 2013 har gården med nuvarande ägare förädlats ytterligare och i dagsläget är verksamheten är i full gång och består av ett hotell med tio uthyrningsbara rum (varav flertalet med egna ingångar), restaurang och konferens samt privat boende. Möjligheterna är många för den med drömmar, längtan och ett kreativt sinne. Både privat och kommersiellt eller i kombination. 

  Ett stenkast bort från gården ligger hamnen med båtliv, krogar och aktiviteter. Åt andra hållet längs med å-promenaden kan man strosa bort till Trosa torg och dess gemytliga atmosfär med en salig blandning av mysiga butiker, restauranger och caféer. Omgivningarna runt staden bjuder på härliga naturområden av varierande slag. Golfbanor, ridstall, vandrings- och cykelleder samt en vacker skärgård med fina segelleder mellan kobbar och skär.

  Trosa är en skärgårdskommun och en av de kommuner som växer snabbast i Sverige. Trosa består av tre tätorter: Trosa, Vagnhärad och Västerljung. Staden är mycket populär och välbesökt av turister. Trosa har ett unikt läge med pendlingsavstånd till Stockholm via direktbussar samt via tåg från grannorten Vagnhärad. Pendlingsmöjligheterna och det ökade serviceutbudet har gjort Trosa till en mycket attraktiv bostadsort. Attraktionen för Trosa ökar även utöver de rena sommarmånaderna, vilket är positivt för besöksnäringen och gäller i första hand Trosa som tätort. 

   

  HUVUDBYGGNAD

  ENTRÈPLAN | Redan i tamburen möts man av den charmiga, varma och välkomnande atmosfären. Här finns reception för in- och utcheckning, gäst-wc, bibliotek/kontor med utsikt mot trädgården. Matsal, festmatsal samt sällskapsrum/salong med utsikt över vattnet och å-promenaden. Matsal och festmatsal används idag som restaurang- och konferensdel med plats för 40 gäster samtidigt. Här serveras utsökta måltider med fina råvaror. Frukost, lunch och middag. På detta våningsplan finns också tre vackra kakelugnar samt en eldstad.  

  ÖVRE PLAN | En trappa upp på övre plan kliver man in i ett sällskapsrum med en klassisk glasveranda samt en magisk utsikt över Trosaån och å-promenaden. Taket är vackert handmålat. Mitt i rummet finns en öppen spis att värma sig med när det är kyligt utomhus. Här finns också tre klassiska fålebänkar om någon av ens middagsgäster vill sova över. Master bedroom med kakelugn (ej fungerande), tillhörande nyrenoverat och stilfullt badrum samt en walk-in closet. Sovrum två med kakelugn samt förvaringsutrymme. Sovrum tre är ett charmigt krypin med snedtak. Gäst-WC med pärlspont målad i en käck gul nyans. Två längsgående garderober med snedtak. Övre plan nyttjas i dag som privat boende för ägarna. 

  EKONOMIBYGGNAD
  Ekonomibyggnaden består av ett plan med oinredd vind och är sammanbyggd i vinkel med huvudbyggnaden. I anslutning till matsalsdelen i huvudbyggnaden finns ett robust lantligt kök som är anpassat för anrättning av många delikata måltider samtidigt. Med dagens kapacitet kan upp till cirka 150 maträtter tillagas per dag fördelat på cirka 100 st lunch och 50 st à la carte till middag. Gott om arbetsytor och påkostat  med utrustning för att fungera som en riktigt restaurangkök med bland annat gasbrännare, fungerande järnugn, ugn, fläkt och diskmaskin. För att hålla bästa kvalitet på mat och dryck finns flera praktiska förvaringsutrymmen såsom kylrum, skafferi samt flertalet kylar och frysar. I denna byggnad finns också tvättstuga med tvättmaskin, torktumlare, torkskåp, praktisk vikbänk samt flera skåp med gott om förvaring. Med nära anslutning till linneförråd för handdukar, bäddset, bordsdukar och andra förbrukningsvaror för verksamheten. Här finns också en liten spaavdelning med bastu och tillhörande dusch. Övriga ytor är kallförråd/garage samt utrymme för sophantering. 

  HOTELLBYGGNAD
  Hotellbyggnaden är utformad som en L-länga och har sedan 1738 byggts om och till vid flertalet tillfällen. Här finns i dagsläget en verksamhet som är i full gång med ett välmående charmigt hotell med tio uthyrningsbara rum i olika storlekar, utseende och kulör. Åtta dubbelrum och två enkelrum. Alla försedda med dusch alt. badkar, wc samt förvaringsutrymme. Längan mot Östra Långgatan är äldst. I denna del finns en källare med Spa-avdelning som har bastu, dusch och relax samt ett teknikrum och linneförråd. Flertalet av rummen har egen entré samt en liten uteplats framför rummet med bord och stolar. Här kan man sitta och njuta av morgonkaffet med underbar utsikt över trädgården och livet som pågår längs med ån. Bokningskalendern för rumsuthyrning 2020 ser enligt ägarna rätt bra ut gällande sommarsäsongen (slutet av maj - augusti). Det brukar också komma gäster spontant och fråga om det finns något rum ledigt. Förutom att gården i sig är en attraktionskraft så hjälper också det fantastiska läget med många soltimmar i trädgården till att locka fler gäster.  

  TRÄDGÅRD
  Trädgården är ljuvligt gammeldags och uppvuxen med flertalet träd, buskar och blomster. Här finns ett nybyggt orangeri om cirka 23 kvm med plats för 20 gäster, bar med tillstånd för servering av alkoholhaltiga drycker samt vedeldad badtunna som kan bokas. Under årets varmare dagar är detta ett populärt tillhåll för att ta en fika eller kanske lyxa till med en räkmacka. Här har många bröllopsfester hållits och brudpar vigts, bemärkelsedagar firats samt trubadurer och band spelat. Det sägs att Viktor Rydberg skrev dikten " På verandan vid havet" 1902 då han befann sig här. 

  Många av besökarna är stamgäster, både från när och fjärran som kommer tillbaka år efter år samt rekommenderar detta smultronställe till vänner och bekanta.

  SÄLJARNAS EGNA ORD
  "Som så många andra så hade vi en dröm om att driva egen verksamhet inom hotel/vandrarhem/restaurang eller liknande och när Ågården dök upp på Hemnet 2012 tänkte vi att vi inte kan, när vi är gamla, sitta och fundera på vad som hade hänt OM vi hade köpt det.Vi slutade våra jobb i IT branschen sålde villan i Stockholm och slog till 2013. Våra vänner och vuxna barn kallade oss Sybil & Basil och Ågården blev snabbt vårat Fawlty Towers. Vi lever våran dröm och vi har inte ångrat oss en enda sekund. Det ger en fantastisk livskvalitet att bo i Trosa, i detta vackra underbara hus, precis vid vattnet med skärgården bakom hörnet, jobba tillsammans varje dag och träffa alla fantastiskt trevliga människor som besöker verksamheten. Det händer ibland, när vi berättar att delar av Ågården är byggt redan 1738 och att det i början av 1800-talet var Trosas första sjukhus, att vi får frågan om det spökar? Vi själva är nog i sådana fall inte mottagliga för övernaturliga fenomen för vi har aldrig märkt något sådant, men tanken är ju intressant. Under de 7 år vi nu har verkat här så har vi gjort så många erfarenheter som vi aldrig hade kommit i närheten av om vi inte … Vi skulle kunna skriva flera böcker om alla spännande möten vi haft under tiden både med våra gäster men också med all duktig personal som hjälpt oss under åren. Det mest anmärkningsvärda för oss har nog trots allt varit att vi med våra obefintliga erfarenheter av branschen som egentligen bara bestått i att äta på restaurang och ha bott på hotell har lyckats driva och utveckla Ågården. Man kan lära sig väldigt mycket nytt om man bara vill! Vi är långt ifrån fullärda men lite rastlösa och vi är nu redo att pröva nästa tokiga projekt här i livet innan det är dags för pension. Vad det kommer att bli vet vi ännu inte men det blir garanterat något nytt som vi behöver lära oss. Oavsett vad nästa ägare av Ågården vill göra så är Ågården rätt ställe att göra det! Driva vidare och utveckla verksamheten som Hotell & Restaurang, B&B eller bostad med rumsuthyrning eller generationsboende, eller varför inte bara ett lyxigt boende med egen studio? Möjligheterna är oändliga! "  Thomas & Therese

Fakta

Adress
Östra Långgatan 7, 61930 Trosa
Område
Trosa
Upplåtelseform
Friköpt - Övrigt
Byggnadstyp
Kommersiell fastighet
Byggnadsår
1738
Rum
16 rum och kök
Tomtarea
1104 Kvm (Fastighetsregistret)
Boarea
486 Kvm (säljarens uppgifter)

Tomtarea Tullaren 4 är 524 kvm och Tullaren 5 är 580 kvm. Boarea 190 kvm samt hotellarea 296 kvm.

Pris
18.000.000 kr
 
Uppvärmning
Fjärrvärme + eldradiatorer (5 av uthyrningsrummen)
Vatten och avlopp
Kommunalt VA
Fasad
Trä
Tak
Tegelpannor
Stomme
Trä
Bjälklag
Trä
Grundläggning
Torpargrund
Grundmur
Natursten, gjuten grund
Fönster
2-glas
Ventilation
Självdrag
TV/Internet
Bitcom
Energideklaration
Utförd - 174 KWh/Kvm och år
 
Pantbrev
12st om totalt 9342000 kr
Taxeringsvärde fastighet
1240000 kr
Taxeringsvärde tomt
436000 kr
Taxeringsår
2019
Taxeringskod
322
Skattesats
32.43%
 
Driftkostnader
Värme
33375 kr/år
El
62754 kr/år
Vatten/Avlopp
21256 kr/år
Renhållning
45895 kr/år
Försäkring
19668 kr/år
Totalt
182948 kr/år

Intresseanmälan

Östra Långgatan 7


Jag har tagit del av integritetspolicyn