• Ring för
  • visning

Enskede Täppgränd 49 3rok 85 Kvm


Välskött och lågt Belånad Brf med Garage


3.495.000 kr

Välkomna till ett boende med radhuskänsla på idylliska Grangården. Enskededalens mest eftertraktade förening med låg belåning, låga avgifter, 22 st. HR kvar samt garage. Möjlig att disponera som 4:a. Lugnt belägen intill Gamla Enskedes idylliska villaområde. En bra kombination av natur- och Citynära område med utmärkta kommunikationer både med buss samt T-bana Sandsborg. I området finns ICA-butik, bibliotek, Sandsborgs Simhall, apotek, café/restaurang, Pressbyrån mm.

  • 7-Fasad

Beskrivning

En utmärkt planerad 3:a med fint renoverat kök samt mindre uteplats utanför dörren. Möjlig att disponera om till en väl fungerande 4:a. Se alternativ planlösning under bilder. Mycket låg avgift för området!

 

Du kliver in från den lummiga gården genom en grind, innanför återfinns din egen och grannens entrédörr samt varsin mindre uteplats bredvid dörrarna. Här ligger också det egna förrådet. Nytt stilrent slitstarkt golv i hall och kök, samt parkettgolv i vardagsrum.

 

Hall med plats för avhängning och skoställ. I hallen finns ytterligare förvaring i klädkammare som av nuvarande ägare används som ett litet extrarum för gäster.

 

Sovrum ett som mynnar mot gården är av bra storlek och ger gott om plats för dubbelsäng, arbetsplats eller annan möblering. Förvaring erbjuds i fyra stycken inbyggda garderober.

 

Badrummet ligger också i anslutning till hallen. Utrustat med våtrumsmatta och vitkaklade väggar samt badkar med duschmöjlighet, WC, handfat och belyst spegel. Förberett för TM/TT.Det smakfullt renoverade och stora köket med köksö för förvaring och barhäng är väldigt socialt, då det ligger i öppen plan med vardagsrummet. En ordentlig matplats som enkelt sätter 10-12 st. gäster erbjuds i anslutning till köket. Matsalsdelen kan lätt byggas om till ett extra sovrum för den som har bruk för en 4:a. Se alternativ planlösning under bilder.

 

Utrustningen består av induktionshäll, varmluftsugn, diskmaskin, fullhöjds kyl/frys samt kolfilterfläkt i rostfritt. Utmärkta arbetsytor på gråtonad laminatbänk med ho i rostfritt. Ovan de belysta arbetsytorna sitter vitt kakel monterat. Gott om förvaring erbjuds i stilrena vita skåp.

 

Vardagsrummet blir tack vare den öppna planen väldigt luftigt och socialt. Utmärkt för den som gillar stora umgängen och middagar med plats för många sittande gäster.

 

Sovrummet i anslutning till vardagsrummet ger även det plats för dubbelsäng och arbetsplats. Förvaring erbjuds i mindre klädkammare.

 

Välkomna till Täppgränd 49.

 

ÖVRIGT

Medlemmarna har tillgång till cykelförråd som finns vid port 7 och port 15.
Separat byggnad med nyrenoverad tvättstuga med nya tvättmaskiner. Samlingslokal finns tillgänglig för medlemmarna att låna kostnadsfritt samt övernattningslägenhet mot avgift. Föreningen har en miljö- och gårdsgrupp som engagerar sig i att göra det trivsamt och snyggt på gårdarna.

TV / BREDBAND

Fiberbredband 1000/1000 Mbit genom Ownit ingår i avgiften. Via företaget Ownit kan hushållen separat teckna TV och telefoni. Fastigheten är också ansluten till kabelnätet via ComHem, med vilka man kan teckna avtal för TV, telefoni och internet. Det finns även Telia-uttag i lägenheterna.

PARKERING

Inom föreningen finns 45 garageplatser samt 2 MC platser, 2 av garageplatserna har el-station för EL/Hybrid bilar. Det finns också 42 platser på däck ovanpå garaget varav 10 platser har uttag för motorvärmare samt 2 platser under skärmtak med eluttag vid sidan av garaget. Styrelsen fördelar platser efter kötid i föreningens interna kö. Nuvarande avgifter för boende på gården: 380 kr för garageplats, 280 kr för plats på parkeringsdäck och 360 kr för parkering.

 

Fakta

Adress:
Täppgränd 49
121 33 Enskededalen
Område:
Enskede
Rum:
3
Boarea:
85 Kvm
Pris:
3.495.000 kr
Avgift:
3.219 kr inkl. Va/Vä, Fiber 1000/1000 Mbit
Våning
BV
Byggnadsår:
1980
Lägenhetsnr:
1184
Byggnadstyp:
Bostadsrätt
Ventilation:
FTX
Tv- internetutbud:
OWNIT 1000/1000 Mbit Fiber
Uppvärmning:
Fjärrvärme
Hiss
Nej
Andelstal, ägande:
1,04823 %
Pantsatt:
Ja
Energistatus:
Utförd
Energiprestanda:
146 kWh/Kvm och år
Förening:
BRF Dalen 10
Org.nr:
769605-8085
Upplåtelseform:
Bostadsrätt - Lägenhet

Föreningen

Brf Dalen 10 är en äkta samt lågt belånad förening med lägst avgifter och starkast ekonomi av föreningarna i området. En engagerad styrelse och tillika medlemmar ger en ovanligt fin samhörighet och god grannsamverkan där alla månar om sin gård, stämningen och föreningen.

Föreningen som innehar en friköpt tomt (ej tomträttsavgäld) om ca 11 166 kvm tillträdde fastigheten 2008. De upplåter ca 90 st. lägenheter med bostadsrätt, 22 st. hyresrättslägenheter (ett verkligt ekonomiskt framtida plus som när de tillfaller föreningen, kommer att säljas) och 3 lokaler med hyresrätt. BOA ca 9 697 kvm och LOA ca 258 kvm. Fastighetens taxeringsvärde för mark och byggnader uppgår till ca 146 Mkr.

Föreningens belåning uppgår till ca 34,8 Mkr vilket ger en låg belåningsgrad om ca 3 588 kr per kvm BOA/År(jfr. en normal belåningsmedian om 6 000 kr per kvm BOA/År) Föreningen har mycket goda intäkter om ca 2,5 Mkr från sina kvarvarande hyresrätter, lokaler samt garage. Vid årsskiftet 2017/2018, fanns en kassa om ca 7 Mkr. Föreningen förvaltas ekonomiskt av Storholmen AB

Det finns i dagsläget inga beslut om avgiftsförändringar.

Lägenheterna varierar mellan 1-5 rum och kök. På fastigheten finns även ett nyrenoverat garage och P-platser. Besök gärna föreningens informativa hemsida: http://www.dalen10.se

För ytterligare information om föreningen och dess verksamhet uppmanas spekulanter att läsa igenom bifogad årsredovisning och stadgar samt vid behov kontakta styrelsen. En köpare förväntas också att ha tagit del av dessa handlingar innan köp.Renoveringar.
2008 Tvättstugan renoverades
2009 Stammarna spolades
2009 Trappuppgångar, entréer, dörrar och lås renoverades/byttes ut
2010 Byte av undercentral
2010 Byte av armaturer på loftgångarna och i trapphusen
2010 Förbättring av belysningen på gården
2010 Fasadmålning av tvättstuga och träfflokal
2010 Träfasaderna på låghusen målades
2010 Låghusens förrådsdörrar byttes ut
2010 Staket målades
2010-2011 Installation av fibernätet (100 Mbit) i hela fastigheten
2010-2011 Alla fönster, utom takfönstren i låghusen, renoverades och målades
2011 Nya hissar i alla portuppgångar
2010-2012 Radonmätning och åtgärder utfördes
2012 Takfönstren i låghusen byttes ut
2012-2013 OVK
2012-2013 Översyn av gården, inklusive lekplatser, träd och buskar
2014 Tvättstugan renoverad med nya maskiner, nya torktumlare och torkskåp.
2014/15 Gemensamhetslokalen renoverades.
2016 - Garager Relining stammar. (låghusen)
2017 Ny trappa till rutchkanan på gården
2017 bredband 1000/1000 Mbit
2017 OVK besiktning
2017 Rensning stuprör
2017 Ny belysning på gården, takbesiktning, ny utomhusbelysning,
2018 Uppdaterade ventilationsanläggningar med nya styrenheter i höghusen
2018 Takrenovering påbörjad

 

Ansvarig mäklare

Richard Berg

Richard Berg

Fastighetsmäklare
Mobiltelefon: 070-896 38 48

Skicka e-post

Intresseanmälan

Viktig köparinformation

1. ALLMÄNT
1.1 UPPGIFTER I OBJEKTSBESKRIVNINGEN
Uppgifterna i beskrivningen är grundade på information lämnad av säljaren och/eller föreningen. Uppgifter från säljaren och föreningen kontrolleras av mäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta.

1.2 PRIS
Prisnivån som anges bestäms av säljaren i samråd med mäklaren. Om flera bud finns kan budgivning förekomma och priset bli högre. Det råder enligt lag alltid fri prövningsrätt för säljaren vilket innebär att denne har rätt att själv välja om bostaden ska säljas, till vem och till vilket pris.

1.3 BUDGIVNING
Fastighetsmäklarna tillämpar öppen budgivning. Alla deltagare i budgivningen accepterar att deras namn, telefonnummer och information om de bud som de har lämnat lämnas till köparen och säljaren av bostaden. Säljaren har en fri prövningsrätt vilket innebär att det alltid är säljaren som avgör om och till vem man vill sälja. Utgångspris är den prisnivå säljaren önskar att budgivningen utgår från. Alla bud mottas av mäklaren och framförs till säljaren, även de som är lägre än utgångspriset. Om bud lämnas till mäklaren efter att budgivningen är avslutad, men innan köpekontrakt är signerade, är mäklaren skyldig att framföra budet till säljaren som får avgöra om denne vill avfärda eller anta budet. Ett bostadsköp blir bindande först när både säljare och köpare har undertecknat köpeavtalet. Finns det flera säljare och/eller köpare, är avtalet bindande först då samtliga parter undertecknat köpeavtalet. Ett muntligt avtal om köp av en bostad är inte bindande avtal.

1.4 MÄKLARENS ROLL OCH AVTALSFÖRHÅLLANDE
Vid ett bostadsköp genom mäklare är det viktigt att du som köpare är införstådd med att mäklarens roll är att förmedla bostadsrätten mellan säljaren och dig. Det är med andra ord med säljaren du ingår ett avtal och som således blir din motpart i affären. Om du efter köpet upptäcker fel som du anser att säljaren ska svara för måste du inom skälig tid meddela säljaren detta genom en skriftlig reklamation. Gör du inte det förlorar du din rätt att göra säljaren ansvarig.

1.5 OMBYGGNATION AV BOSTADEN/FASTIGHETEN
Nedtagning av väggar och/eller väsentliga förändringar, ingrepp i bärande konstruktioner och/eller ändring av ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten i en bostad är alltid en fråga för föreningens styrelse eller kommunen via bygglov/ bygganmälan att ta ställning till i varje enskilt fall. Detta gäller även om förändringen inte medför risker för byggnadens konstruktion. I de fall en alternativ planritning presenteras så är detta inte heller en garanti för att ombyggnationen är godkänd av föreningen eller att det tekniskt går att genomföra. Det är alltid köparens ansvar att säkerställa att föreningens/ kommunens tillstånd erhålles för önskade ombyggnationer samt säkerställa att ombyggnationen tekniskt går att genomföra.

2. VILKEN STANDARD KAN EN KÖPARE FÖRVÄNTA SIG ATT BOSTADEN HAR?
2.1 STANDARD DÅ INGET SÄRSKILT AVTALATS
En köpare kan inte förvänta sig mer än att en bostad har ”normal standard”. Alla delar av en bostad har en begränsad teknisk livslängd. Köparen måste alltså räkna med, att en bostad och dess anläggningar förändras och försämras på grund av ålder och bruk. Ju äldre bostaden är desto lägre standard kan köparen förvänta sig. En köpare kan förvänta sig, att olika delar av en bostad fungerar under dess normala tekniska livslängd.

Har bostaden delvis renoverats har köparen rätt att förvänta sig högre standard i de renoverade delarna jämfört med vad bostadens ålder i övrigt ger anledning till. Det går inte att entydigt beskriva ”normal standard” och vad som är normala åldersförändringar. Först när bostaden har betydligt lägre standard än vad köparen haft anledning att räkna med, är det ett fel i köprättslig mening.

2.2 STANDARD SOM FRAMGÅR AV AVTALET
Det som sägs om bostadens standard och som framgår av texten i köpeavtalet med bilagor har köparen rätt att förvänta sig stämmer. Även i de fall säljaren muntligt eller på annat sätt lämnat detaljerade uppgifter som köparen tagit intryck av rör det sig om fel om de uppgifterna inte är korrekta. Allmänt lovprisande eller generella uttalanden betraktas dock ej som utfästelser.

3. FEL SOM KÖPAREN ANSVARAR FÖR
3.1 KÖPARENS UNDERSÖKNING AV BOSTADEN
Köparens undersökningsplikt av en bostad innebär, att köparen själv får stå för fel som upptäckts eller borde ha upptäckts i samband med köpet. Innebörden av undersökningsplikten, som är mycket långtgående, är att man i efterhand, när en feltvist har uppkommit, har att avgöra om felet kunnat upptäckas av en normalt begåvad och normalt bevandrad köpare, om denne hade gjort en tillräckligt noggrann undersökning. Om denne tillräckligt kunnige köpare inte skulle ha kunnat upptäcka felet (samt med hänsyn tagen till bostaden/ fastighetens ålder, standard och skick) så är det dolt. Då ansvarar säljaren för felet. Detta medför att en köpare, som inte har tillräckliga kunskaper, inte kan vara säker på att kunna fullgöra undersökningsplikten själv. Vid köp av en bostadsrätt/andel i bostadsförening så omfattar undersökningsplikten även att du som köpare ska undersöka föreningen. Du bör därför alltid ta kontakt med styrelsen för föreningen för att kontrollera uppgifter gällande kommande renoveringar, eventuella avgiftsförändringar, lediga p-platser m.m. Det är viktigt att du som köpare tar del av föreningens årsredovisning för att bilda dig en uppfattning om föreningens ekonomi. Föreningens ekonomi styr även månadsavgiften. Om en förening har stora lån eller om underhållet av fastigheten är eftersatt kan detta i framtiden påverka din månadsavgift om exempelvis ränteläget förändras. Boarea kan variera beroende på olika uppmätningsnormer. Huruvida uppgiften stämmer med dagens mätmetod (SS 21054:2009) kan inte garanteras. Köparen uppmanas att om det är av stor vikt för honom/henne, kontrollera bostadens boarea före köpet som ett led i sin undersökningsplikt. En köpare, som känner att han inte har tillräckliga kunskaper, bör anlita en egen besiktningsman som yrkesmässigt utför besiktningar.

3.2 BESIKTNING GENOM BESIKTNINGSMAN
Undersökningsplikten vid bostadsköp är mycket långtgående för en köpare och ställer höga krav på köparen och det kan därför vara klokt att ta hjälp om man inte själv besitter dessa kunskaper eller har expertishjälp i bekantskapskretsen. Om säljaren redan har låtit göra en besiktning är det viktigt att ta reda på vad som ingått i en sådan besiktning och om det funnits några avgränsningar. Den besiktning som görs på uppdrag av köparen behöver normalt inte omfattar alla delar och installationer i bostaden.

4. FEL SOM SÄLJAREN ANSVARAR FÖR
Säljaren har inte ansvar för fel som är upptäckbara. Det vill säga sådana fel som har eller borde ha uppmärksammats vid köparens undersökning av bostaden. Säljaren ansvarar således bara för fel som är dolda. Ett fel anses som dolt om det inte gick att upptäcka vid en besiktning av bostaden och som dessutom måste avvika från vad man får förvänta sig med anledning av bostadens ålder och skick. Säljarens felansvar för en bostadsrätt/andel i bostadsförening upphör två år efter den avtalade tillträdesdagen. Säljarens felansvar för en fastighet upphör tio år efter den avtalade tillträdesdagen.

5. SIDOTJÄNSTER
Mäklaren har en skyldighet att redovisa för både köpare och säljare om denne har s.k. sidotjänster. Mäklarna på Fastighetsmäklarna har följande sidotjänster: Administrationsersättning från Hemnet p.g.a. säljarens annonsering på Hemnet:s marknadsplats. Ersättningen som Fastighetsmäklarna erhåller är 50% av annonskostnaden.