• Aktuellt bud
  • 4.500.000:-

Södermalm/Helgalunden Helgalunden 5, VINDSVÅNING 2rok 49 Kvm


Unik vindsvåning vid Helgalunden


4.295.000 kr

Vid Helgalunden i en representativ och vacker byggnad från 1922 ligger denna exklusiva vindsvåning. Våningen är smakfullt ombyggd och totalrenoverad 2017 till absolut toppskick med material av hög kvalitet. Den tilltagna takhöjden och flera takfönster skapar en härlig rymd och de gedigna takbjälkarna tillsammans med den framtagna murstocken ger våningen karaktär. Helgalunden är en grön oas mitt på Söder. Bebyggelsen präglas av 20-talets klassicistiska ideal och är formad av den tidens främsta arkitekter. Närmaste granne ståtar Allhelgonakyrkan omgiven av grönska. På andra sidan fastigheten, på husets entrésida, välkomnas du på grusgångar genom en vacker gård med syrénberså som skänker trivsel sommartid. Pittoreska och lummiga Helgalunden är ett hemligt smultronställe beläget mitt på Södermalm. Detta är ett av Södermalms mysigaste områden med fina gårdar och lummiga parker som omger fastigheterna och trots lugnet och grönskan finns Söders puls precis runt hörnet. Välkomna på visning!

  • 030A4207

Beskrivning

Vid Helgalunden i en representativ och vacker byggnad från 1922 ligger denna exklusiva vindsvåning. Våningen är smakfullt ombyggd och totalrenoverad 2017 till absolut toppskick med material av hög kvalitet. Den tilltagna takhöjden och flera takfönster skapar en härlig rymd och de gedigna takbjälkarna tillsammans med den framtagna murstocken ger våningen karaktär. Helgalunden är en grön oas mitt på Söder. Bebyggelsen präglas av 20-talets klassicistiska ideal och är formad av den tidens främsta arkitekter. Närmaste granne ståtar Allhelgonakyrkan omgiven av grönska. På andra sidan fastigheten, på husets entrésida, välkomnas du på grusgångar genom en vacker gård med syrénberså som skänker trivsel sommartid. Pittoreska och lummiga Helgalunden är ett hemligt smultronställe beläget mitt på Södermalm. Detta är ett av Södermalms mysigaste områden med fina gårdar och lummiga parker som omger fastigheterna, och trots lugnet och grönskan så finns Söders puls precis runt hörnet. Välkomna på visning!

ENTRÈ/HALL | Vacker gedigen bred trätrappa målat i ljusgrått som leder upp till våningen. Här finns gott om plats för avhängning av ytterkläder och även plats för ett mindre skrivbord.

BADRUM | Smakfullt designat och påkostat badrum, helkaklad i sobert grått med golvvärme. Takfönster förser badrummet med härligt ljus. Exklusiva materialval såsom blandare och inredningsdetaljer från Tapwell, måttbeställt betonghandfat. Badrummet är inträtt med vägghängd WC, handfat ovan skåp, dusch med taksil, unidrain golvbrunn samt tvättmaskin från Electrolux.

KÖK | Modern kök med mattsvart inredning och utmärkta arbetsytor i vitbetsat furu. Den maskinella utrustningen består av inbyggnadsugn, induktionshäll, integrerad diskmaskin, spiskåpa samt extra bred kyl&frys från Smeg. Här finner ni plats för ett ordentligt matbord för ca 6 personerTakfönster förser köket med bra ljus.

VARDAGSRUM | Den tilltagna takhöjden och flera takfönster skapar en härlig rymd och de gedigna takbjälkarna tillsammans med den framtagna murstocken ger våningen karaktär. Vardagsrummet är väl tilltaget och här finns gott om plats för soffgrupp, fåtölj, tv-möbel och annat möblemang. Det finns även möjlighet att installera eldstad. Från vardagsrummet når du den härliga terrassen.

TERRASS | Belägen i lugnt, soligt läge med utsikt över takåsarna och grönskan.

SOVRUM | Moderna industridörrar i stål och glas skänker den rätta känslan och lyfter hela rummet. Heltäckningsmattan bidrar till känslan av ett rofyllt och lyxigt sovrum. Takfönster även här, ger bra ljusinsläpp. Plats för en dubbelsäng och gott om förvaring i platsbyggda garderober.

Till lägenheten hör nyttjanderätten av ett rymligt källarförråd. 

 

Fakta

Adress:
Helgalunden 5, VINDSVÅNING
118 58 Stockholm
Område:
Södermalm/Helgalunden
Rum:
2 rum och kök
Boarea:
49 Kvm
Biarea:
19 Kvm
Pris:
4.295.000 kr
Avgift:
3.637 kr inkl. Värme, Vatten, Kabel-TV (basutbud) & 100 Mbit bredband
Våning
3/3
Byggnadsår:
1922
Lägenhetsnr:
17B
Byggnadstyp:
Bostadsrätt
Tv- internetutbud:
Kabel-TV via ComHem och bredband Ownit fiber 1000 Mbit/s ingår i avgiften.
Uppvärmning:
Fjärrvärme
Hiss
Nej
Andelstal, ägande:
2.705 %
Andelstal, avgift:
2.705 %
Pantsatt:
Ja
Energistatus:
Utförd
Energiprestanda:
149 kWh/Kvm och år
Förening:
Helgalunden 1-9
Org.nr:
716416-5008
Upplåtelseform:
Bostadsrätt - Lägenhet

Driftkostnader

El:
200 kr/mån
Försäkring:
100 kr/mån
Summa:
300 kr/mån

Föreningen

Huset ritades av den berömde arkitekten Erik Lallerstedt som även var huvudarkitekt till Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Utöver Kungliga Tekniska Högskolan måste även ombyggnaden av Konstakademien räknas som en av hans främsta arkitektoniska insatser. Föreningen Helgalunden 1-9 bildades 1978 och består av 28 lägenheter som samtliga upplåtes med bostadsrätt. Brf Helgalunden 1-9 är äkta bostadsrättsförening. En äldre butikslokal håller i dagsläget på att göras om till en 3:a om strax över ca 70 kvm och planeras att avyttras under hösten 2018. 

Gemensamma utrymmen:
Sommartid har föreningen en mycket pittoresk och nyrenoverad gård som är omgiven av grönskande träd och planteringar. Det finns flera sittgrupper samt grillmöjligheter för föreningens medlemmar att tillgå. I källaren finns en renoverad tvättstuga (2008) med två tvättmaskiner, ett torkskåp och en torktumlare. I källaren finns även ett torkrum. Föreningen har även ett cykelrum/barnvagnsrum, en samlingslokal med kök (och pingisbord) samt en bastu med relaxavdelning och motionsrum i källaren.

Utförda och pågående renoveringar:

1980 - Stambyte skedde i hela fastigheten och i samband med det byttes även elstigare ut.

2008 - Byttes värmesystemet ut.

2013 - En vindsbyggnation har avslutades under året och i samband med detta har fasaden, trapphusen, skorstenar, ventilation och fönstren i söderläge renoverats samt nytt tak med nya tegelpannor lagt samt dagvatten- och avloppsrör på gården byttes år 2013 i samband med uppstarten av gårdsrenoveringen.

2015 - Innergården har fått ny belysning, grusgångar och gräsmattor.

 

Bredband och Internet
Fastigheten är ansluten till kabel-TV via ComHem och bredband Ownit fiber 1000 Mbit. Basutbud kabel-tv samt bredband ingår i avgiften. 

 

Budgivning

20 Sep
Budgivare 2
4.500.000 kr
20 Sep
Budgivare 3
4.480.000 kr
19 Sep
Budgivare 2
4.470.000 kr
19 Sep
Budgivare 3
4.450.000 kr
18 Sep
Budgivare 2
4.420.000 kr
18 Sep
Budgivare 1
4.350.000 kr

Ansvarig mäklare

Igor Ronin

Igor Ronin

Fastighetsmäklare
Mobiltelefon: 070-588 91 78

Skicka e-post

Intresseanmälan

Viktig köparinformation

1. ALLMÄNT
1.1 UPPGIFTER I OBJEKTSBESKRIVNINGEN
Uppgifterna i beskrivningen är grundade på information lämnad av säljaren och/eller föreningen. Uppgifter från säljaren och föreningen kontrolleras av mäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta.

1.2 PRIS
Prisnivån som anges bestäms av säljaren i samråd med mäklaren. Om flera bud finns kan budgivning förekomma och priset bli högre. Det råder enligt lag alltid fri prövningsrätt för säljaren vilket innebär att denne har rätt att själv välja om bostaden ska säljas, till vem och till vilket pris.

1.3 BUDGIVNING
Fastighetsmäklarna tillämpar öppen budgivning. Alla deltagare i budgivningen accepterar att deras namn, telefonnummer och information om de bud som de har lämnat lämnas till köparen och säljaren av bostaden. Säljaren har en fri prövningsrätt vilket innebär att det alltid är säljaren som avgör om och till vem man vill sälja. Utgångspris är den prisnivå säljaren önskar att budgivningen utgår från. Alla bud mottas av mäklaren och framförs till säljaren, även de som är lägre än utgångspriset. Om bud lämnas till mäklaren efter att budgivningen är avslutad, men innan köpekontrakt är signerade, är mäklaren skyldig att framföra budet till säljaren som får avgöra om denne vill avfärda eller anta budet. Ett bostadsköp blir bindande först när både säljare och köpare har undertecknat köpeavtalet. Finns det flera säljare och/eller köpare, är avtalet bindande först då samtliga parter undertecknat köpeavtalet. Ett muntligt avtal om köp av en bostad är inte bindande avtal.

1.4 MÄKLARENS ROLL OCH AVTALSFÖRHÅLLANDE
Vid ett bostadsköp genom mäklare är det viktigt att du som köpare är införstådd med att mäklarens roll är att förmedla bostadsrätten mellan säljaren och dig. Det är med andra ord med säljaren du ingår ett avtal och som således blir din motpart i affären. Om du efter köpet upptäcker fel som du anser att säljaren ska svara för måste du inom skälig tid meddela säljaren detta genom en skriftlig reklamation. Gör du inte det förlorar du din rätt att göra säljaren ansvarig.

1.5 OMBYGGNATION AV BOSTADEN/FASTIGHETEN
Nedtagning av väggar och/eller väsentliga förändringar, ingrepp i bärande konstruktioner och/eller ändring av ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten i en bostad är alltid en fråga för föreningens styrelse eller kommunen via bygglov/ bygganmälan att ta ställning till i varje enskilt fall. Detta gäller även om förändringen inte medför risker för byggnadens konstruktion. I de fall en alternativ planritning presenteras så är detta inte heller en garanti för att ombyggnationen är godkänd av föreningen eller att det tekniskt går att genomföra. Det är alltid köparens ansvar att säkerställa att föreningens/ kommunens tillstånd erhålles för önskade ombyggnationer samt säkerställa att ombyggnationen tekniskt går att genomföra.

2. VILKEN STANDARD KAN EN KÖPARE FÖRVÄNTA SIG ATT BOSTADEN HAR?
2.1 STANDARD DÅ INGET SÄRSKILT AVTALATS
En köpare kan inte förvänta sig mer än att en bostad har ”normal standard”. Alla delar av en bostad har en begränsad teknisk livslängd. Köparen måste alltså räkna med, att en bostad och dess anläggningar förändras och försämras på grund av ålder och bruk. Ju äldre bostaden är desto lägre standard kan köparen förvänta sig. En köpare kan förvänta sig, att olika delar av en bostad fungerar under dess normala tekniska livslängd.

Har bostaden delvis renoverats har köparen rätt att förvänta sig högre standard i de renoverade delarna jämfört med vad bostadens ålder i övrigt ger anledning till. Det går inte att entydigt beskriva ”normal standard” och vad som är normala åldersförändringar. Först när bostaden har betydligt lägre standard än vad köparen haft anledning att räkna med, är det ett fel i köprättslig mening.

2.2 STANDARD SOM FRAMGÅR AV AVTALET
Det som sägs om bostadens standard och som framgår av texten i köpeavtalet med bilagor har köparen rätt att förvänta sig stämmer. Även i de fall säljaren muntligt eller på annat sätt lämnat detaljerade uppgifter som köparen tagit intryck av rör det sig om fel om de uppgifterna inte är korrekta. Allmänt lovprisande eller generella uttalanden betraktas dock ej som utfästelser.

3. FEL SOM KÖPAREN ANSVARAR FÖR
3.1 KÖPARENS UNDERSÖKNING AV BOSTADEN
Köparens undersökningsplikt av en bostad innebär, att köparen själv får stå för fel som upptäckts eller borde ha upptäckts i samband med köpet. Innebörden av undersökningsplikten, som är mycket långtgående, är att man i efterhand, när en feltvist har uppkommit, har att avgöra om felet kunnat upptäckas av en normalt begåvad och normalt bevandrad köpare, om denne hade gjort en tillräckligt noggrann undersökning. Om denne tillräckligt kunnige köpare inte skulle ha kunnat upptäcka felet (samt med hänsyn tagen till bostaden/ fastighetens ålder, standard och skick) så är det dolt. Då ansvarar säljaren för felet. Detta medför att en köpare, som inte har tillräckliga kunskaper, inte kan vara säker på att kunna fullgöra undersökningsplikten själv. Vid köp av en bostadsrätt/andel i bostadsförening så omfattar undersökningsplikten även att du som köpare ska undersöka föreningen. Du bör därför alltid ta kontakt med styrelsen för föreningen för att kontrollera uppgifter gällande kommande renoveringar, eventuella avgiftsförändringar, lediga p-platser m.m. Det är viktigt att du som köpare tar del av föreningens årsredovisning för att bilda dig en uppfattning om föreningens ekonomi. Föreningens ekonomi styr även månadsavgiften. Om en förening har stora lån eller om underhållet av fastigheten är eftersatt kan detta i framtiden påverka din månadsavgift om exempelvis ränteläget förändras. Boarea kan variera beroende på olika uppmätningsnormer. Huruvida uppgiften stämmer med dagens mätmetod (SS 21054:2009) kan inte garanteras. Köparen uppmanas att om det är av stor vikt för honom/henne, kontrollera bostadens boarea före köpet som ett led i sin undersökningsplikt. En köpare, som känner att han inte har tillräckliga kunskaper, bör anlita en egen besiktningsman som yrkesmässigt utför besiktningar.

3.2 BESIKTNING GENOM BESIKTNINGSMAN
Undersökningsplikten vid bostadsköp är mycket långtgående för en köpare och ställer höga krav på köparen och det kan därför vara klokt att ta hjälp om man inte själv besitter dessa kunskaper eller har expertishjälp i bekantskapskretsen. Om säljaren redan har låtit göra en besiktning är det viktigt att ta reda på vad som ingått i en sådan besiktning och om det funnits några avgränsningar. Den besiktning som görs på uppdrag av köparen behöver normalt inte omfattar alla delar och installationer i bostaden.

4. FEL SOM SÄLJAREN ANSVARAR FÖR
Säljaren har inte ansvar för fel som är upptäckbara. Det vill säga sådana fel som har eller borde ha uppmärksammats vid köparens undersökning av bostaden. Säljaren ansvarar således bara för fel som är dolda. Ett fel anses som dolt om det inte gick att upptäcka vid en besiktning av bostaden och som dessutom måste avvika från vad man får förvänta sig med anledning av bostadens ålder och skick. Säljarens felansvar för en bostadsrätt/andel i bostadsförening upphör två år efter den avtalade tillträdesdagen. Säljarens felansvar för en fastighet upphör tio år efter den avtalade tillträdesdagen.

5. SIDOTJÄNSTER
Mäklaren har en skyldighet att redovisa för både köpare och säljare om denne har s.k. sidotjänster. Mäklarna på Fastighetsmäklarna har följande sidotjänster: Administrationsersättning från Hemnet p.g.a. säljarens annonsering på Hemnet:s marknadsplats. Ersättningen som Fastighetsmäklarna erhåller är 50% av annonskostnaden.