• Aktuellt bud
  • 2.250.000:-

Södermalm Marmorgatan 11 1rok 28 Kvm


Topprenoverad söderlya


2.190.000 kr

Optimal topprenoverad lägenhet mitt på Söder med närhet till det mesta. Detta är ett perfekt förstaboende, det är bara att flytta in.

  • A7A2938

Beskrivning

Optimal lägenhet med toppläge mitt på Söder med närhet till det mesta. Detta är ett perfekt förstaboende med mycket charm. Lägenheten är precis nyrenoverad 2018 så det är bara att flytta in.

Välkomnande hall med bra avhängningsmöjligheter. Till vänster i hallen finns två garderober samt plats för mer förvaring. Från hallen når du badrummet rakt fram. Badrummet är stambytt och har vitt kakel på vägg samt fint svart/vit rutigt klinker på golv. Här finns wc, handfat med förvaring under och spegel ovanför, handdukstork samt duschhörna med en glasvägg. Spotlights i tak.

Rummet är lättmöblerat med plats för både sällskapsdel samt matplats. Här finns utgången till lägenhetens lilla balkong.

Köket är nyrenoverat med vit skåpinredning. Ovanför arbetsbänk i laminat sitter vitt kakel. Maskinellt finns en kyl med frysfack, induktionshäll med 4 plattor och combougn (ugn och micro i ett) samt svart kolfilterfläkt. Ett litet fönster ljusar upp köket.

Ett perfekt läge på Södermalm och granne med fantastiska och grönskande Tantolunden och Årstaviken med allt som det har att erbjuda. Stadslivet nås på kort promenad med nähet till Hornstull, Zinken, Hornsgatan med Mariatorget samt även Skanstull så läget är optimalt mitt på Söder. Här har du närhet till stadens bästa restauranger och caféer från världens alla hörn. Matbutik finner du ett stenkast bort. Goda kommunikationer i form av flertalet busslinjer, Zinkensdamms tunnelbanestation samt Södra stations pendelstation når du med bara ett par minuters promenad.

Husen stod färdiga 1952 och var tillfälliga bostäder för personal som jobbade inom landstinget. I mitten av nittiotalet övertog Stockholmshem fastigheterna, vilket innebar att all landstingspersonal som bodde i fastigheten vid det tillfället fick förstahandskontrakt på respektive lägenhet. Fastigheten har ett högt kulturhistoriskt värde och är grönklassad av Stockholms stadsmuseeum. Med grön klassning innebär det att byggnaden är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. Det innebär att ev. ändringar ska göras varsamt och byggnaden får inte förvanskas. Enligt Plan och bygglagens 8 kap 14 § ska ett byggnadsverk som är särskilt värdefullt underhållas så att de särskilda värdena bevaras.

Garageplats finns att hyra på Marmorgatan 1-5 samt föreningen har tre p-platser bakom Marmorgatan 11. Kontakta förvaltaren om ni är intresserade av att ställa er i kö till en plats. Läs mer under "Nyheter" på föreningens hemsida (brf marmorlunden.se). I området gäller i övrigt sedvanlig boendeparkering för mantalsskrivna och ansökan görs hos Gatu-och Fastighetskontoret (www.stockholm.se/parkering). Boendeparkering kostar ca 1 100 kr/mån

Fakta

Adress:
Marmorgatan 11
118 67 Stockholm
Område:
Södermalm
Rum:
1 rum och köksdel
Boarea:
28 Kvm
Pris:
2.190.000 kr
Avgift:
2.178 kr inkl. Värme, Vatten, Bredband: Ownit
Våning
1 av 17
Byggnadsår:
1952
Lägenhetsnr:
8732-0551
Fönster:
2-glas
Uppvärmning:
Fjärrvärme
Hiss
Ja
Andelstal, ägande:
0.39360 %
Pantsatt:
Ja
Energistatus:
Utförd
Energiprestanda:
202 kWh/Kvm och år
Förening:
Brf Marmorlunden
Org.nr:
769616-9080
Upplåtelseform:
Bostadsrätt - Lägenhet

Driftkostnader

El:
120 kr/mån
Försäkring:
150 kr/mån
Summa:
270 kr/mån

Föreningen

Brf Marmorlunden är en bostadsrättsförening som består av totalt 206 lägenheter varav 183 av dessa är upplåtna med bostadsrätt och 23 st är upplåtna med hyresrätt (dessa utgör goda dolda tillgångar som på sikt kan omsättas för att förstärka föreningens ekonomi). Föreningen bildades 2008. Föreningens fastigheter utgörs av tre låghus om totalt tre våningar samt ett höghus om 17 våningar på Marmorgatan 1, 3, 5, 7, 11 och 13, samt Tantogatan 11 och 13. Föreningen äger marken och är en så kallad äkta förening.

Till lägenheten hör nyttjanderätten till ett källarförråd. Föreningens medlemmar har även tillgång till Tvättstuga på entréplan med 8 tvättmaskiner, 4 torkskåp och 4 torktumlar. Cykelförråd finns i källaren.

Huset är ett ComHem hus och Bredband levereras via Ownit.

Överlåtelseavgift betalas av köparen (1120 kr) samt pantsättningsavgift betalas av pantsättaren (448 kr). Lägenheten är pantsatt. Detta innebär att nuvarande ägare har lån som belastar bostadsrätten. Dessa löses på tillträdesdagen. Föreningen höjde avgifterna med 4 % från den 1 juli 2017, i framtiden räknar föreningen med en höjning årligen av månadsavgiften på ungefär 2%. Föreningen tillåter delat ägande mellan föräldrar och barn. Det ultimata är 50-50 men de tillåter även mycket lägre, men minst 10%. En av ägarna måste dock bo i lägenheten.

Stambytet skedde 2010/2011 genom relining, elstigarna är bytta samt en obligatorisk ventilationskontroll utförd. Kommande renoveringar är att taket ska åtgärdas samt att hissen ska renoveras. Exakt tidplan för detta är inte fastlagd.

Övriga genomförda renoveringar:

2014 - OVK-besiktning  (2016 åtgärder gällande värmen och OVK)

2013/2014 - Byte av el-stigar, Upptättande av en underhållsplan.

2012 - Byte av undercentral till fjärrvärmesystemet

2011 - Takrenovering Marmorgatan 11

2010/2011 - Genomfördes en relining av V/A-stammar i kök och badrum

2008 - Tvättstugerenovering

1997 - Renovering av fönster, balkonger och fasaden

Bredvid föreningen byggs nya Södersjukhuset. Detta beräknas pågå till 2018-2019.

Besök föreningens hemsida marmorlunden.se för mer information om föreningen.

Uppgifterna i objektbeskrivningen härrör huvudsakligen från säljaren och kontrolleras av fastighetsmäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta. 

Uppgift angående boarean är baserad på säljarens uppgifter samt kontrollerad med föreningen. Denna area kan av olika skäl vara felaktig. Den köpare som anser arean vara av betydelse för köpet bör därför vidta en uppmätning.

Budgivning

13 Feb
Budgivare 2
2.250.000 kr
12 Feb
Budgivare 1
2.100.000 kr

Ansvarig mäklare

Theresa Geijstedt

Theresa Geijstedt

Fastighetsmäklare
Mobiltelefon: 070-261 01 88

Skicka e-post

Intresseanmälan

Viktig köparinformation

1. ALLMÄNT
1.1 UPPGIFTER I OBJEKTSBESKRIVNINGEN
Uppgifterna i beskrivningen är grundade på information lämnad av säljaren och/eller föreningen. Uppgifter från säljaren och föreningen kontrolleras av mäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta.

1.2 PRIS
Prisnivån som anges bestäms av säljaren i samråd med mäklaren. Om flera bud finns kan budgivning förekomma och priset bli högre. Det råder enligt lag alltid fri prövningsrätt för säljaren vilket innebär att denne har rätt att själv välja om bostaden ska säljas, till vem och till vilket pris.

1.3 BUDGIVNING
Fastighetsmäklarna tillämpar öppen budgivning. Alla deltagare i budgivningen accepterar att deras namn, telefonnummer och information om de bud som de har lämnat lämnas till köparen och säljaren av bostaden. Säljaren har en fri prövningsrätt vilket innebär att det alltid är säljaren som avgör om och till vem man vill sälja. Utgångspris är den prisnivå säljaren önskar att budgivningen utgår från. Alla bud mottas av mäklaren och framförs till säljaren, även de som är lägre än utgångspriset. Om bud lämnas till mäklaren efter att budgivningen är avslutad, men innan köpekontrakt är signerade, är mäklaren skyldig att framföra budet till säljaren som får avgöra om denne vill avfärda eller anta budet. Ett bostadsköp blir bindande först när både säljare och köpare har undertecknat köpeavtalet. Finns det flera säljare och/eller köpare, är avtalet bindande först då samtliga parter undertecknat köpeavtalet. Ett muntligt avtal om köp av en bostad är inte bindande avtal.

1.4 MÄKLARENS ROLL OCH AVTALSFÖRHÅLLANDE
Vid ett bostadsköp genom mäklare är det viktigt att du som köpare är införstådd med att mäklarens roll är att förmedla bostadsrätten mellan säljaren och dig. Det är med andra ord med säljaren du ingår ett avtal och som således blir din motpart i affären. Om du efter köpet upptäcker fel som du anser att säljaren ska svara för måste du inom skälig tid meddela säljaren detta genom en skriftlig reklamation. Gör du inte det förlorar du din rätt att göra säljaren ansvarig.

1.5 OMBYGGNATION AV BOSTADEN/FASTIGHETEN
Nedtagning av väggar och/eller väsentliga förändringar, ingrepp i bärande konstruktioner och/eller ändring av ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten i en bostad är alltid en fråga för föreningens styrelse eller kommunen via bygglov/ bygganmälan att ta ställning till i varje enskilt fall. Detta gäller även om förändringen inte medför risker för byggnadens konstruktion. I de fall en alternativ planritning presenteras så är detta inte heller en garanti för att ombyggnationen är godkänd av föreningen eller att det tekniskt går att genomföra. Det är alltid köparens ansvar att säkerställa att föreningens/ kommunens tillstånd erhålles för önskade ombyggnationer samt säkerställa att ombyggnationen tekniskt går att genomföra.

2. VILKEN STANDARD KAN EN KÖPARE FÖRVÄNTA SIG ATT BOSTADEN HAR?
2.1 STANDARD DÅ INGET SÄRSKILT AVTALATS
En köpare kan inte förvänta sig mer än att en bostad har ”normal standard”. Alla delar av en bostad har en begränsad teknisk livslängd. Köparen måste alltså räkna med, att en bostad och dess anläggningar förändras och försämras på grund av ålder och bruk. Ju äldre bostaden är desto lägre standard kan köparen förvänta sig. En köpare kan förvänta sig, att olika delar av en bostad fungerar under dess normala tekniska livslängd.

Har bostaden delvis renoverats har köparen rätt att förvänta sig högre standard i de renoverade delarna jämfört med vad bostadens ålder i övrigt ger anledning till. Det går inte att entydigt beskriva ”normal standard” och vad som är normala åldersförändringar. Först när bostaden har betydligt lägre standard än vad köparen haft anledning att räkna med, är det ett fel i köprättslig mening.

2.2 STANDARD SOM FRAMGÅR AV AVTALET
Det som sägs om bostadens standard och som framgår av texten i köpeavtalet med bilagor har köparen rätt att förvänta sig stämmer. Även i de fall säljaren muntligt eller på annat sätt lämnat detaljerade uppgifter som köparen tagit intryck av rör det sig om fel om de uppgifterna inte är korrekta. Allmänt lovprisande eller generella uttalanden betraktas dock ej som utfästelser.

3. FEL SOM KÖPAREN ANSVARAR FÖR
3.1 KÖPARENS UNDERSÖKNING AV BOSTADEN
Köparens undersökningsplikt av en bostad innebär, att köparen själv får stå för fel som upptäckts eller borde ha upptäckts i samband med köpet. Innebörden av undersökningsplikten, som är mycket långtgående, är att man i efterhand, när en feltvist har uppkommit, har att avgöra om felet kunnat upptäckas av en normalt begåvad och normalt bevandrad köpare, om denne hade gjort en tillräckligt noggrann undersökning. Om denne tillräckligt kunnige köpare inte skulle ha kunnat upptäcka felet (samt med hänsyn tagen till bostaden/ fastighetens ålder, standard och skick) så är det dolt. Då ansvarar säljaren för felet. Detta medför att en köpare, som inte har tillräckliga kunskaper, inte kan vara säker på att kunna fullgöra undersökningsplikten själv. Vid köp av en bostadsrätt/andel i bostadsförening så omfattar undersökningsplikten även att du som köpare ska undersöka föreningen. Du bör därför alltid ta kontakt med styrelsen för föreningen för att kontrollera uppgifter gällande kommande renoveringar, eventuella avgiftsförändringar, lediga p-platser m.m. Det är viktigt att du som köpare tar del av föreningens årsredovisning för att bilda dig en uppfattning om föreningens ekonomi. Föreningens ekonomi styr även månadsavgiften. Om en förening har stora lån eller om underhållet av fastigheten är eftersatt kan detta i framtiden påverka din månadsavgift om exempelvis ränteläget förändras. Boarea kan variera beroende på olika uppmätningsnormer. Huruvida uppgiften stämmer med dagens mätmetod (SS 21054:2009) kan inte garanteras. Köparen uppmanas att om det är av stor vikt för honom/henne, kontrollera bostadens boarea före köpet som ett led i sin undersökningsplikt. En köpare, som känner att han inte har tillräckliga kunskaper, bör anlita en egen besiktningsman som yrkesmässigt utför besiktningar.

3.2 BESIKTNING GENOM BESIKTNINGSMAN
Undersökningsplikten vid bostadsköp är mycket långtgående för en köpare och ställer höga krav på köparen och det kan därför vara klokt att ta hjälp om man inte själv besitter dessa kunskaper eller har expertishjälp i bekantskapskretsen. Om säljaren redan har låtit göra en besiktning är det viktigt att ta reda på vad som ingått i en sådan besiktning och om det funnits några avgränsningar. Den besiktning som görs på uppdrag av köparen behöver normalt inte omfattar alla delar och installationer i bostaden.

4. FEL SOM SÄLJAREN ANSVARAR FÖR
Säljaren har inte ansvar för fel som är upptäckbara. Det vill säga sådana fel som har eller borde ha uppmärksammats vid köparens undersökning av bostaden. Säljaren ansvarar således bara för fel som är dolda. Ett fel anses som dolt om det inte gick att upptäcka vid en besiktning av bostaden och som dessutom måste avvika från vad man får förvänta sig med anledning av bostadens ålder och skick. Säljarens felansvar för en bostadsrätt/andel i bostadsförening upphör två år efter den avtalade tillträdesdagen. Säljarens felansvar för en fastighet upphör tio år efter den avtalade tillträdesdagen.

5. SIDOTJÄNSTER
Mäklaren har en skyldighet att redovisa för både köpare och säljare om denne har s.k. sidotjänster. Mäklarna på Fastighetsmäklarna har följande sidotjänster: Administrationsersättning från Hemnet p.g.a. säljarens annonsering på Hemnet:s marknadsplats. Ersättningen som Fastighetsmäklarna erhåller är 50% av annonskostnaden.