• Välkommen på
  • visning
  • 3 Sep

Södermalm/Sofia Södermannagatan 41 B, 1 tr 4rok 93 Kvm


Topplägenhet med balkong


Välkommen till denna topprenoverade samt välplanerade 4:a med oerhörd ekonomisk potential. Lägenheten kan om så önskas delas av och man får då en mycket attraktiv uthyrningsdel i form av en 1:a med balkong och egen ingång. I uthyrningsdelen finns ett nyrenoverat badrum samt mindre köksdel (idag utan spis & kyl/frys). Uthyrning kan finansiera en del av det egna boendet på ett fördelaktigt sätt. Båda badrummen i lägenheten är nyrenoverade med kvalitetsintyg. Även köket har smakfullt renoverats i stilren design. Planlösningen är genomgående mellan gata och gård. Samtliga sovrum vetter mot den lugna innergården. Välskött föreningen med låg belåning. Fastigheten ligger i mycket attraktiva kvarter med både Nytorget samt Skanstull på minuters avstånd.

Visas Söndag 3 Sep Måndag 4 Sep

  • 18-Vardagsrum

Beskrivning

ENTRÉ: På eget våningsplan ligger entrén till den trevligt planerade 4:a. Lägenheten är utrustad med säkerhetsdörr samt larm från Verisure. Plats finns för avhängning av ytterkläder. På golvet ligger ett dekorativt praktiskt ljust stengolv med skön och praktisk golvvärme.

VARDAGSRUM: Lättmöblerat trevligt vardagsrum med fin mörkbetsad fiskbensparkett. Rummet har en takhöjd om ca 2,80 m. Väl tilltaget fönster med spröjs ger rummet ett rikligt flöde med ljus. Även den väl tilltagna öppningen mellan kök och vardagsrum ger en luftig känsla. Väggarna är målade i vitt.

KÖK: Smakfullt nyrenoverat kök. Här finns fönster som ger ett fint ljusinsläpp. Kökssnickerierna och luckor i ljusgrå valnöt och beslag i skinn. Bänkskiva i vit sten med nedfälld diskho. Gott om skåpsförvaring och bra arbetsytor. Maskinell utrustning i form av side-by-side rostfri kyl/frys från Miele, rostfri diskmaskin från Miele, rostfri fläkt med glasdetaljer från Franke samt italienska kvalitétsspis från Bertazzoni med induktionshäll. Ovan bänk sitter en vit italiensk sten mot vägg. På golvet ligger en fin mörkbetsad fiskbensparkett vilket ger köket en stor portion av karaktär. Ett kök att trivas i!

SOVRUM 1: Välplanerat sovrum som med lätthet rymmer en större säng samt ytterligare möblering. Väggarna är målade i vitt och golvet är ett trägolv i original. Det fönster som finns i sovrummet vetter ut mot den lugna mellangården.

SOVRUM 2: Lite mindre än sovrum 1, vilket gör detta till ett lämpligt barnrum om så efterfrågas. Här har säljarna tagit fram tegelväggen vilket ger en tuff inramning. På golvet ligger ett fint trägolv. Även detta sovrum har fönster mot den lugna mellangården.

INNERHALL: I anslutning till sovrum 1 och 2 finns ett förrum som har möbleras med en väggfast garderobssektion.

BADRUM 1: Smakfullt nyrenoverat badrum i fina material och färger. De dova tonerna ger ett sobert intryck. Separat duschdel med vikvägg och takdusch. I anslutning till duschen har badkarsblandare installerats. På golvet i duschdelen ligger mosaik och det övriga golvet är ett klinkergolv i dov ton. Golvet har skön golvvärme. Väggarna är helkaklade med stora vita kakelplattor och i tak sitter infällda spotlights. Ytterligare finns toalett, handfat på kommod samt badrumsspegel med belysning.

ENTRÉ 2: Detta är lägenhetens andra entré tillika ingång till en tänkt uthyrningsdel. I innerhallen finns mycket god förvaring i form att flertalet spegelförsedda garderobssektioner. På golvet ligger ett hårdvax golv i dov ton. I hallen finns en trappsektion som leder ned till denna dels pentry. I denna del kan en vägg monteras och då avskiljs lägenheterna åt. Se separat skiss på vår hemsida.

PENTRY: Pentryt är utrustat med diskbänk och framdraget vatten. Skåpinredningen är i svart och med mosaik ovan bänk. Ingen spis eller kyl/frys finns installerat, men el är framdraget för detta. På golvet ligger en svart italiensk sten, lik den som sitter på vägg i köket. I anslutning till pentryt finns möjlighet att installera tvättmaskin.

BADRUM 2: Ljust nyrenoverat badrum med toalett, handfat på kommod, badrumsspegel med belysning samt separat dusch som avdelas med en vägg av betongglas. Duschen är av takmodell. Väggarna är helkaklade med vitt kakel och på golvet ligger ett mosaikgolv. En trevlig detalj i badrummet är det fönster som ger ett fint ljusinsläpp. I tak sitter infällda spotlights.

SOVRUM 3: Rofyllt sovrum med generösa ytor. Här kan möbleras med större säng samt om så önskas ytterligare garderober. Golvet är ett trägolv som hårdvaxats i dov ton. På vägg sitter en mörkblå fondtapet från Arne Jacobsen. I anslutning till sovrummet finns en väl tilltagen balkong som har trevligt gårdsläge.

 

KOMMUNIKATIONER
I närområdet finns ett flertal busslinjer som tar en runt staden samt på ca 5 minuters avstånd ligger T-banestation Skanstull. Pendeltågsstationen Stockholm Södra nås på 15-20 minuter. Ytterligare finns möjligheten att med kostnadsfri färja ta sig från Barnängsbryggan över till Hammarby Sjöstad där man har tvärbanan ut till Alvik.

Fakta

Adress:
Södermannagatan 41 B, 1 tr
116 40 Stockholm
Område:
Södermalm/Sofia
Rum:
4 rum och kök.
Boarea:
93 Kvm
Avgift:
4.388 kr inkl. Värme, Vatten, Kabel-TV, Bredband
Våning
1 av 6
Byggnadsår:
1929, köp 1994
Lägenhetsnr:
31
Byggnadstyp:
Bostadsrätt
Fönster:
Isolerglas
Tv- internetutbud:
TV: Ansluten till kabelnät. Leverantör: Com Hem. Internet: Bredband. Hastighet: 100 Mbit/s. Leverantör: Own It. Obligatorisk kostnad tillkommer, 135 kr/mån.
Hiss
Ja
Andelstal, ägande:
3.99 %
Andelstal, avgift:
3.990 %
Pantsatt:
Ja
Energistatus:
Utförd
Energiprestanda:
143 kWh/Kvm och år
Förening:
Brf Räfsan 12
Org.nr:
769600-1689
Upplåtelseform:
Bostadsrätt - Lägenhet

Driftkostnader

El:
350 kr/mån
Försäkring:
250 kr/mån
Summa:
600 kr/mån

Föreningen

Brf Räfsan 12 (769600-1689) är en äkta bostadsrättsförening. Fastigheten köptes 1994 och består av två flerbostadshus med gathus och gårdshus samt källare och underbyggd gård i delvis två plan. Fastigheten är fördelad på 34 bostadsrätter, inga hyresrätter, 5 lokaler med hyresrätt samt 10 förråd. Föreningen äger sin mark, ingen tomträttsavgäld belastar föreningens ekonomi. I fastigheten finns barnvagnsrum, bastu, cykelförråd, källarförråd, samlings-/festlokal och tvättstuga. Tvättstugan ligger i källarplanet och är utrustad med 2 tvättmaskiner, 1 torktumlare, torkskåp och mangel. Föreningen har 10 st extraförråd som hyrs ut. Uthyrda i dagsläget. För de boende finns en pergola med utegrupp och gasolgrill. Gården har planteringar och en liten boulebana. Partytält kan lånas. Idag disponerar säljarna 2 st förråd om ca 3,5 kvm, varav ett till en kostnad om 150 kr/mån. Hyresförrådet kommer att återgå till föreningen då det är kö.

Genomförda renoveringar:
-1977 byttes elstigare och samtliga V/A-stammar i kök och badrum.
-1996 målades tvättstugans väggar.
-2001 lades taket om och vinden exploaterades.
-2002-2003 byggdes innergården om.
-2003 renoverades hissarna i gathuset.
-2005 rensades och inspekterades V/A-stammar. Tvättstugans golv målades. Renovering av trapphusen och entréer.
-2007 renoverades gården.
-2011 renoverades fasaden samt fönster utvändigt.

Föreningens långfristiga skuld per 2016-12-31: 5.000.000 kr. Belåning per kvm 2.168 kr / m2 BOA (ÅR 2016). Detta får värderas som en mycket bra nivå.

OMRÅDET:
Här bor du i en tidstypisk och mycket välskött fastighet på minuters avstånd från "allt" som kan önskas. En kort promenad tar dig till Nytorget vars generösa utbud av mysiga caféer, kända restauranger samt uteserveringar sommartid bjuder på härlig atmosfär. Lika nära är det till Vitabergsparkens grönska och Sofia kyrka med kringliggande kulturkvarter. Ytterligare finns fina promenader utmed Hammarby kanal och för den som vill sporta och motionera finns fina träningsanläggningen Eriksdalsbadet med både gym, inom- och utomhusbad. I närområdet finns både Åhléns samt Ringens Shopping med välsorterade matvarubutiker, butiker, systembolag m.m. På ytterligare minuters avstånd ligger Skrapan med restauranger och butiker. För barnfamiljer finns flertalet mycket bra lekparker såsom Stora Blektornsparken med lekplatser, öppen förskola samt mindre H-4 gård och nyrenoverade Lilla Blektornsparken med Nya tennis- och fotbollsplaner, streetbasket och utegym för de lite äldre barnen. Dessutom en öppnare park med snyggare planteringar, ett kafé och en fungerande plaskdamm för de allra minsta. I området finns flertalet förskolor.

Ansvarig mäklare

Peter Pedersen

Peter Pedersen

Fastighetsmäklare
Mobiltelefon: 070-858 58 72

Skicka e-post

Intresseanmälan

Viktig köparinformation

1. ALLMÄNT
1.1 UPPGIFTER I OBJEKTSBESKRIVNINGEN
Uppgifterna i beskrivningen är grundade på information lämnad av säljaren och/eller föreningen. Uppgifter från säljaren och föreningen kontrolleras av mäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta.

1.2 PRIS
Prisnivån som anges bestäms av säljaren i samråd med mäklaren. Om flera bud finns kan budgivning förekomma och priset bli högre. Det råder enligt lag alltid fri prövningsrätt för säljaren vilket innebär att denne har rätt att själv välja om bostaden ska säljas, till vem och till vilket pris.

1.3 BUDGIVNING
Fastighetsmäklarna tillämpar öppen budgivning. Alla deltagare i budgivningen accepterar att deras namn, telefonnummer och information om de bud som de har lämnat lämnas till köparen och säljaren av bostaden. Säljaren har en fri prövningsrätt vilket innebär att det alltid är säljaren som avgör om och till vem man vill sälja. Utgångspris är den prisnivå säljaren önskar att budgivningen utgår från. Alla bud mottas av mäklaren och framförs till säljaren, även de som är lägre än utgångspriset. Om bud lämnas till mäklaren efter att budgivningen är avslutad, men innan köpekontrakt är signerade, är mäklaren skyldig att framföra budet till säljaren som får avgöra om denne vill avfärda eller anta budet. Ett bostadsköp blir bindande först när både säljare och köpare har undertecknat köpeavtalet. Finns det flera säljare och/eller köpare, är avtalet bindande först då samtliga parter undertecknat köpeavtalet. Ett muntligt avtal om köp av en bostad är inte bindande avtal.

1.4 MÄKLARENS ROLL OCH AVTALSFÖRHÅLLANDE
Vid ett bostadsköp genom mäklare är det viktigt att du som köpare är införstådd med att mäklarens roll är att förmedla bostadsrätten mellan säljaren och dig. Det är med andra ord med säljaren du ingår ett avtal och som således blir din motpart i affären. Om du efter köpet upptäcker fel som du anser att säljaren ska svara för måste du inom skälig tid meddela säljaren detta genom en skriftlig reklamation. Gör du inte det förlorar du din rätt att göra säljaren ansvarig.

1.5 OMBYGGNATION AV BOSTADEN/FASTIGHETEN
Nedtagning av väggar och/eller väsentliga förändringar, ingrepp i bärande konstruktioner och/eller ändring av ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten i en bostad är alltid en fråga för föreningens styrelse eller kommunen via bygglov/ bygganmälan att ta ställning till i varje enskilt fall. Detta gäller även om förändringen inte medför risker för byggnadens konstruktion. I de fall en alternativ planritning presenteras så är detta inte heller en garanti för att ombyggnationen är godkänd av föreningen eller att det tekniskt går att genomföra. Det är alltid köparens ansvar att säkerställa att föreningens/ kommunens tillstånd erhålles för önskade ombyggnationer samt säkerställa att ombyggnationen tekniskt går att genomföra.

2. VILKEN STANDARD KAN EN KÖPARE FÖRVÄNTA SIG ATT BOSTADEN HAR?
2.1 STANDARD DÅ INGET SÄRSKILT AVTALATS
En köpare kan inte förvänta sig mer än att en bostad har ”normal standard”. Alla delar av en bostad har en begränsad teknisk livslängd. Köparen måste alltså räkna med, att en bostad och dess anläggningar förändras och försämras på grund av ålder och bruk. Ju äldre bostaden är desto lägre standard kan köparen förvänta sig. En köpare kan förvänta sig, att olika delar av en bostad fungerar under dess normala tekniska livslängd.

Har bostaden delvis renoverats har köparen rätt att förvänta sig högre standard i de renoverade delarna jämfört med vad bostadens ålder i övrigt ger anledning till. Det går inte att entydigt beskriva ”normal standard” och vad som är normala åldersförändringar. Först när bostaden har betydligt lägre standard än vad köparen haft anledning att räkna med, är det ett fel i köprättslig mening.

2.2 STANDARD SOM FRAMGÅR AV AVTALET
Det som sägs om bostadens standard och som framgår av texten i köpeavtalet med bilagor har köparen rätt att förvänta sig stämmer. Även i de fall säljaren muntligt eller på annat sätt lämnat detaljerade uppgifter som köparen tagit intryck av rör det sig om fel om de uppgifterna inte är korrekta. Allmänt lovprisande eller generella uttalanden betraktas dock ej som utfästelser.

3. FEL SOM KÖPAREN ANSVARAR FÖR
3.1 KÖPARENS UNDERSÖKNING AV BOSTADEN
Köparens undersökningsplikt av en bostad innebär, att köparen själv får stå för fel som upptäckts eller borde ha upptäckts i samband med köpet. Innebörden av undersökningsplikten, som är mycket långtgående, är att man i efterhand, när en feltvist har uppkommit, har att avgöra om felet kunnat upptäckas av en normalt begåvad och normalt bevandrad köpare, om denne hade gjort en tillräckligt noggrann undersökning. Om denne tillräckligt kunnige köpare inte skulle ha kunnat upptäcka felet (samt med hänsyn tagen till bostaden/ fastighetens ålder, standard och skick) så är det dolt. Då ansvarar säljaren för felet. Detta medför att en köpare, som inte har tillräckliga kunskaper, inte kan vara säker på att kunna fullgöra undersökningsplikten själv. Vid köp av en bostadsrätt/andel i bostadsförening så omfattar undersökningsplikten även att du som köpare ska undersöka föreningen. Du bör därför alltid ta kontakt med styrelsen för föreningen för att kontrollera uppgifter gällande kommande renoveringar, eventuella avgiftsförändringar, lediga p-platser m.m. Det är viktigt att du som köpare tar del av föreningens årsredovisning för att bilda dig en uppfattning om föreningens ekonomi. Föreningens ekonomi styr även månadsavgiften. Om en förening har stora lån eller om underhållet av fastigheten är eftersatt kan detta i framtiden påverka din månadsavgift om exempelvis ränteläget förändras. Boarea kan variera beroende på olika uppmätningsnormer. Huruvida uppgiften stämmer med dagens mätmetod (SS 21054:2009) kan inte garanteras. Köparen uppmanas att om det är av stor vikt för honom/henne, kontrollera bostadens boarea före köpet som ett led i sin undersökningsplikt. En köpare, som känner att han inte har tillräckliga kunskaper, bör anlita en egen besiktningsman som yrkesmässigt utför besiktningar.

3.2 BESIKTNING GENOM BESIKTNINGSMAN
Undersökningsplikten vid bostadsköp är mycket långtgående för en köpare och ställer höga krav på köparen och det kan därför vara klokt att ta hjälp om man inte själv besitter dessa kunskaper eller har expertishjälp i bekantskapskretsen. Om säljaren redan har låtit göra en besiktning är det viktigt att ta reda på vad som ingått i en sådan besiktning och om det funnits några avgränsningar. Den besiktning som görs på uppdrag av köparen behöver normalt inte omfattar alla delar och installationer i bostaden.

4. FEL SOM SÄLJAREN ANSVARAR FÖR
Säljaren har inte ansvar för fel som är upptäckbara. Det vill säga sådana fel som har eller borde ha uppmärksammats vid köparens undersökning av bostaden. Säljaren ansvarar således bara för fel som är dolda. Ett fel anses som dolt om det inte gick att upptäcka vid en besiktning av bostaden och som dessutom måste avvika från vad man får förvänta sig med anledning av bostadens ålder och skick. Säljarens felansvar för en bostadsrätt/andel i bostadsförening upphör två år efter den avtalade tillträdesdagen. Säljarens felansvar för en fastighet upphör tio år efter den avtalade tillträdesdagen.

5. SIDOTJÄNSTER
Mäklaren har en skyldighet att redovisa för både köpare och säljare om denne har s.k. sidotjänster. Mäklarna på Fastighetsmäklarna har följande sidotjänster: Administrationsersättning från Hemnet p.g.a. säljarens annonsering på Hemnet:s marknadsplats. Ersättningen som Fastighetsmäklarna erhåller är 50% av annonskostnaden.