• Ring för
  • visning

Södermalm Tjärhovsgatan 5 3rok 95 Kvm


Terrass Låg Avgift Etage


8.395.000 kr

Etagevåning med vy från terrassen över Söders taknockar samt en härlig ateljé och studiokänsla. Låg avgift i Brf med god ekonomi. Insynsskyddat och lugnt läge med Medborgarplatsen, Mosebacke, SOFO och allt annat Södermalm erbjuder utanför porten.

  • 3-Balkong

Beskrivning

I klassiska kulturkvarter och mitt i händelsernas centrum på Söder ligger den här unika etagelägenheten. Samtliga rum kan disponeras som både sov-och vardagsrum och övervåningen ger en härlig ateljé/studio-känsla med sina takfönster och terrassen. Många olika möjligheter helt enkelt, efter behov.

En våning med sekelskifteskänsla i kombination med det moderna. En svårslagen stilblandning som du kan disponera rumsmässigt på många olika sätt. Exklusivt kök och badrum, takhöjd om ca 3 m på nedervåningen, genomgående laserade furugolv samt polerat stengolv, vackra snickerier, dörrar med spegelpartier, stuckatur, terrass med vy över taknockarna runt Katarina kyrka. Övervåning med ett fantastiskt ljusinsläpp genom stora öppningsbara takfönster på bägge sidor och utgång till terrassen.

Lägenheten har en total golvyta om 118 kvm fördelat på 95 Kvm Boa + 23 kvm golvyta under snedtak. Tillkommer 9 kvm terrass.


ENTRÉPLAN

Hallen med vackert mörklaserat furugolv som också är genomgående i rum 1 och 2. Takhöjden ligger på entréplanet på ca 3m  och skapar en härlig rymd i varje rum.  I hallen finns en garderobsvägg med spegeldörrar som förstärker känslan av utrymme.

Badrummet återfinns i hallen och är exklusivt renoverat med stilrent och smakfullt utförande. Helkaklade väggar i vitt och aquatonad glasmosaik i kombination med ett svart klinkergolv utrustat med golvvärme. Dimmad spotbelysning, spegelskåp, handfat med kommod, handdukstork, WC samt duschörn med välvd dörr.

Rum 1 & 2 kan bägge två användas som rymliga sovrum med plats för dubbelsäng eller för den som föredrar vardagsrum. Precis som i hallen sitter stuckatur i taket. Under de spröjsade fönstren och fönsterbräderna har elementskydd i klassisk utformning placerats.

Köket är maskinellt fullutrustat och stilrent inrett med vita skåp och vitrinskåp samt svarta högblanka granitbänkar tillsammans med ett svart polerat och högblankt stengolv. Fullhöjds kyl och frys, diskmaskin och kolfilterfläkt i rostfritt. Inbyggnadsugn och Micro, induktionshäll och diskho i rostfritt.

Ovan de belysta arbetsytorna sitter stavformat klinkermosaik i matchande svart och silverblankt monterat.

 

ÖVRE PLAN

Ljuset och terrassen  med vy över de vackra kulturkvarteren är det som utmärker övre plan. Ett rum som för tankarna till ateljé, studio, loft osv. Takfönstren är öppningsbara och fönstret mot terrassidan kan ställas upp helt genom ett tvådelat öppningssystem som också erbjuder ett staket vid den nedre kanten mot taket. På golvet ligger ett vitlaserat furugolv och väggarna går i vitt samt två partier klädda i sten. Ett som kan kombineras på många olika sätt som sovrum, arbetsrum, ateljé mm.

Terrassen är självklart det mest unika i lägenheten och blir när vädret tillåter ett härligt uterum att njuta av och hålla bjudningar på med Söders silhuetter framför fötterna ljumma sommarkvällar. Golvet är träbelagt och ena delen av terrassen har en markisställning monterad som sol/regnskydd.

 

OMRÅDET:

Här bor du absolut mitt på Södermalm intill Söders härliga folkliv och puls. Runt knuten finns en uppsjö av Söders bästa caféer, restauranger och affärer som bidrar till den charmiga atmosfären som man bara finner just i detta område. Här finns allt du behöver och lite till! Några kvarter bort finner du fantastiska Nytorget med populära Urban Deli och en uppsjö av andra sköna krogar. En kort promenad bort ligger pittoreska Mosebacke Torg, charmiga Götgatsbacken samt fartfyllda Medborgarplatsen. Goda kommunikationer med tunnelbanestation Medborgarplatsen och Slussen samt ett stort antal bussar som enkelt tar en runt hela Stockholm. Vid Slussen finns Saltsjöbanan och vid Södra station finns pendeltågsstation.

Fakta

Adress:
Tjärhovsgatan 5
116 21 Stockholm
Område:
Södermalm
Rum:
3
Boarea:
95 Kvm
Pris:
8.395.000 kr
Avgift:
2.379 kr inkl. Va/Vä/ Basutbud Kabel-TV
Våning
5/5
Byggnadsår:
1912
Lägenhetsnr:
1556
Tv- internetutbud:
ComHem
Uppvärmning:
Fjärrvärme
Hiss
Ja
Andelstal, ägande:
3.514 %
Pantsatt:
Nej
Energistatus:
Utförd
Energiprestanda:
116 kWh/Kvm och år
Förening:
Brf Sturen Större
Org.nr:
716416-7160
Upplåtelseform:
Bostadsrätt - Lägenhet

Driftkostnader

El:
300 kr/mån
Försäkring:
235 kr/mån
Summa:
535 kr/mån
Kommentar:
Enligt säljarens uppgifter

Föreningen

Brf Sturen Större är en äkta förening som förvärvade fastigheten med byggår 1912 år 1980. Föreningen består av 41 st. lägenheter som upplåts med bostadsrätt samt 4 st. lokaler upplåtna med hyresrätt. BOA ca 2 728 kvm och LOA ca 746 kvm. Intäkterna om ca 1,5 Mkr årligen från lokalerna bidrar till att hålla medlemsavgifterna låga. Föreningen innehar också en friköpt tomt om ca 992 kvm. Föreningens Belåning uppgår till ca 15,2 Mkr vilket ger en belåningsgrad på ca 5 571 kr per kvm BOA/År och på totalytan för bostäder och lokaler på ca 4 375 kr/kvm. 2016-12-31 fanns en föreningskassa om ca 1,5 Mkr. Resultat 2015 + ca 428 Tkr. Resultat 2016 + ca 247 Tkr. Inga avgiftshöjningar är planerade för 2018.

Gemensamma utrymmen
Det finns en tvättstuga med två tvättmaskiner, en torktumlare och ett torkskåp. Tvättstugan kan bokas alla dagar. Föreningen en innegård med ett bord och grillmöjligheter. Hushållssopor lämnas i soprummet på Östgötagatan och återvinningstationer finns vid Kapellgränd samt vid Katarina Norra Skola

Värme, vatten och el
Fastigheten värms med fjärrvärme som ingår i avgiften tillika varm och kallvatten.
Varje lägenhet har egen elmätare.
Elstigarna fram till varje lägenhetssäkringsskåp byttes på 90-talet och varje lägenhetsinnehavare ansvarar för all elinstallation efter säkringsskåpet.

Renoveringar
1990 renoverades taket
1990-1992 byttes el-stigare
2003 avslutades V/A stambytet i kök och badrum
2004 renoverades fasaden, fönster och nytt torkskåp köptes in
2004 byttes de sista avloppsstammarna
2006 byttes stamventilerna i källaren
2009 renoverades trapphusen och taket målades
2009 två nya tvättmaskiner köptes in
2012 ny värmecentral installerades
2012/2013 renovering av innergården och gårdsfasad klar
2016 hiss Tjärhovsgatan 5 moderniserades och renoverades
2017 renovering av fönster mot gatan
2017/2018 pågående renovering av gemensamt badrum på vinden

TV och bredband
ComHem är leverantör av bredband och kabel-TV. Grundutbudet av analoga TV-kanaler ingår i avgiften.

Parkering
Boendeparkering på gatan gäller för matalsskriven. 

Ansvarig mäklare

Richard Berg

Richard Berg

Fastighetsmäklare
Mobiltelefon: 070-896 38 48

Skicka e-post

Biträdande

Peter Pedersen

Peter Pedersen

Fastighetsmäklare
Mobiltelefon: 070-858 58 72

Skicka e-post

Intresseanmälan

Viktig köparinformation

1. ALLMÄNT
1.1 UPPGIFTER I OBJEKTSBESKRIVNINGEN
Uppgifterna i beskrivningen är grundade på information lämnad av säljaren och/eller föreningen. Uppgifter från säljaren och föreningen kontrolleras av mäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta.

1.2 PRIS
Prisnivån som anges bestäms av säljaren i samråd med mäklaren. Om flera bud finns kan budgivning förekomma och priset bli högre. Det råder enligt lag alltid fri prövningsrätt för säljaren vilket innebär att denne har rätt att själv välja om bostaden ska säljas, till vem och till vilket pris.

1.3 BUDGIVNING
Fastighetsmäklarna tillämpar öppen budgivning. Alla deltagare i budgivningen accepterar att deras namn, telefonnummer och information om de bud som de har lämnat lämnas till köparen och säljaren av bostaden. Säljaren har en fri prövningsrätt vilket innebär att det alltid är säljaren som avgör om och till vem man vill sälja. Utgångspris är den prisnivå säljaren önskar att budgivningen utgår från. Alla bud mottas av mäklaren och framförs till säljaren, även de som är lägre än utgångspriset. Om bud lämnas till mäklaren efter att budgivningen är avslutad, men innan köpekontrakt är signerade, är mäklaren skyldig att framföra budet till säljaren som får avgöra om denne vill avfärda eller anta budet. Ett bostadsköp blir bindande först när både säljare och köpare har undertecknat köpeavtalet. Finns det flera säljare och/eller köpare, är avtalet bindande först då samtliga parter undertecknat köpeavtalet. Ett muntligt avtal om köp av en bostad är inte bindande avtal.

1.4 MÄKLARENS ROLL OCH AVTALSFÖRHÅLLANDE
Vid ett bostadsköp genom mäklare är det viktigt att du som köpare är införstådd med att mäklarens roll är att förmedla bostadsrätten mellan säljaren och dig. Det är med andra ord med säljaren du ingår ett avtal och som således blir din motpart i affären. Om du efter köpet upptäcker fel som du anser att säljaren ska svara för måste du inom skälig tid meddela säljaren detta genom en skriftlig reklamation. Gör du inte det förlorar du din rätt att göra säljaren ansvarig.

1.5 OMBYGGNATION AV BOSTADEN/FASTIGHETEN
Nedtagning av väggar och/eller väsentliga förändringar, ingrepp i bärande konstruktioner och/eller ändring av ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten i en bostad är alltid en fråga för föreningens styrelse eller kommunen via bygglov/ bygganmälan att ta ställning till i varje enskilt fall. Detta gäller även om förändringen inte medför risker för byggnadens konstruktion. I de fall en alternativ planritning presenteras så är detta inte heller en garanti för att ombyggnationen är godkänd av föreningen eller att det tekniskt går att genomföra. Det är alltid köparens ansvar att säkerställa att föreningens/ kommunens tillstånd erhålles för önskade ombyggnationer samt säkerställa att ombyggnationen tekniskt går att genomföra.

2. VILKEN STANDARD KAN EN KÖPARE FÖRVÄNTA SIG ATT BOSTADEN HAR?
2.1 STANDARD DÅ INGET SÄRSKILT AVTALATS
En köpare kan inte förvänta sig mer än att en bostad har ”normal standard”. Alla delar av en bostad har en begränsad teknisk livslängd. Köparen måste alltså räkna med, att en bostad och dess anläggningar förändras och försämras på grund av ålder och bruk. Ju äldre bostaden är desto lägre standard kan köparen förvänta sig. En köpare kan förvänta sig, att olika delar av en bostad fungerar under dess normala tekniska livslängd.

Har bostaden delvis renoverats har köparen rätt att förvänta sig högre standard i de renoverade delarna jämfört med vad bostadens ålder i övrigt ger anledning till. Det går inte att entydigt beskriva ”normal standard” och vad som är normala åldersförändringar. Först när bostaden har betydligt lägre standard än vad köparen haft anledning att räkna med, är det ett fel i köprättslig mening.

2.2 STANDARD SOM FRAMGÅR AV AVTALET
Det som sägs om bostadens standard och som framgår av texten i köpeavtalet med bilagor har köparen rätt att förvänta sig stämmer. Även i de fall säljaren muntligt eller på annat sätt lämnat detaljerade uppgifter som köparen tagit intryck av rör det sig om fel om de uppgifterna inte är korrekta. Allmänt lovprisande eller generella uttalanden betraktas dock ej som utfästelser.

3. FEL SOM KÖPAREN ANSVARAR FÖR
3.1 KÖPARENS UNDERSÖKNING AV BOSTADEN
Köparens undersökningsplikt av en bostad innebär, att köparen själv får stå för fel som upptäckts eller borde ha upptäckts i samband med köpet. Innebörden av undersökningsplikten, som är mycket långtgående, är att man i efterhand, när en feltvist har uppkommit, har att avgöra om felet kunnat upptäckas av en normalt begåvad och normalt bevandrad köpare, om denne hade gjort en tillräckligt noggrann undersökning. Om denne tillräckligt kunnige köpare inte skulle ha kunnat upptäcka felet (samt med hänsyn tagen till bostaden/ fastighetens ålder, standard och skick) så är det dolt. Då ansvarar säljaren för felet. Detta medför att en köpare, som inte har tillräckliga kunskaper, inte kan vara säker på att kunna fullgöra undersökningsplikten själv. Vid köp av en bostadsrätt/andel i bostadsförening så omfattar undersökningsplikten även att du som köpare ska undersöka föreningen. Du bör därför alltid ta kontakt med styrelsen för föreningen för att kontrollera uppgifter gällande kommande renoveringar, eventuella avgiftsförändringar, lediga p-platser m.m. Det är viktigt att du som köpare tar del av föreningens årsredovisning för att bilda dig en uppfattning om föreningens ekonomi. Föreningens ekonomi styr även månadsavgiften. Om en förening har stora lån eller om underhållet av fastigheten är eftersatt kan detta i framtiden påverka din månadsavgift om exempelvis ränteläget förändras. Boarea kan variera beroende på olika uppmätningsnormer. Huruvida uppgiften stämmer med dagens mätmetod (SS 21054:2009) kan inte garanteras. Köparen uppmanas att om det är av stor vikt för honom/henne, kontrollera bostadens boarea före köpet som ett led i sin undersökningsplikt. En köpare, som känner att han inte har tillräckliga kunskaper, bör anlita en egen besiktningsman som yrkesmässigt utför besiktningar.

3.2 BESIKTNING GENOM BESIKTNINGSMAN
Undersökningsplikten vid bostadsköp är mycket långtgående för en köpare och ställer höga krav på köparen och det kan därför vara klokt att ta hjälp om man inte själv besitter dessa kunskaper eller har expertishjälp i bekantskapskretsen. Om säljaren redan har låtit göra en besiktning är det viktigt att ta reda på vad som ingått i en sådan besiktning och om det funnits några avgränsningar. Den besiktning som görs på uppdrag av köparen behöver normalt inte omfattar alla delar och installationer i bostaden.

4. FEL SOM SÄLJAREN ANSVARAR FÖR
Säljaren har inte ansvar för fel som är upptäckbara. Det vill säga sådana fel som har eller borde ha uppmärksammats vid köparens undersökning av bostaden. Säljaren ansvarar således bara för fel som är dolda. Ett fel anses som dolt om det inte gick att upptäcka vid en besiktning av bostaden och som dessutom måste avvika från vad man får förvänta sig med anledning av bostadens ålder och skick. Säljarens felansvar för en bostadsrätt/andel i bostadsförening upphör två år efter den avtalade tillträdesdagen. Säljarens felansvar för en fastighet upphör tio år efter den avtalade tillträdesdagen.

5. SIDOTJÄNSTER
Mäklaren har en skyldighet att redovisa för både köpare och säljare om denne har s.k. sidotjänster. Mäklarna på Fastighetsmäklarna har följande sidotjänster: Administrationsersättning från Hemnet p.g.a. säljarens annonsering på Hemnet:s marknadsplats. Ersättningen som Fastighetsmäklarna erhåller är 50% av annonskostnaden.