• Ring för
  • visning

Södermalm Södermannagatan 50 2rok 53.8 Kvm


STILSÄKER MED BALKONG


4.495.000 kr

I populära SoFo finner du denna välplanerade tvåa med solig balkong i sydväst. Lägenheten är i bästa skick och har varsamt renoverats med genomgående stilrena design- och materialval. Njut av en social planlösning där ett rymligt vardagsrum ligger med öppen planlösning mot fullutrustat kök. Stort sovrum mot gården med plats för både dubbelsäng och garderobsvägg. Ett härligt ljusinsläpp ges från stora flerluftsfönster. I denna lägenhet samspelar nutidens stilspråk med vackra detaljer anno 1911. I hela lägenheten finner du vita trägolv i original. Detta är en drömlägenhet för både paret och den kräsne singeln. Separat WC och dusch kommer väl till pass under stressiga morgontimmar. Fastigheten ligger med ett attraktivt läge på Södermalm. Här bor du med närhet till allt du kan önska dig samtidigt som huset ligger med ett tämligen ostört läge. En kort promenad tar dig till Nytorget samt SoFos stora utbud av trendiga restauranger och caféer. Nära till både tunnelbana och bussar.

  • DSC 2943

Beskrivning

I populära SoFo finner du denna välplanerade tvåa med solig balkong i sydväst. Lägenheten är i bästa skick och har varsamt renoverats med genomgående stilrena design- och materialval. Njut av en social planlösning där ett rymligt vardagsrum ligger med öppen planlösning mot fullutrustat kök. Stort sovrum mot gården med plats för både dubbelsäng och garderobsvägg. Ett härligt ljusinsläpp ges från stora flerluftsfönster. I denna lägenhet samspelar nutidens stilspråk med vackra detaljer anno 1911. I hela lägenheten finner du vita trägolv i original. Detta är en drömlägenhet för både paret och den kräsne singeln. Separat WC och dusch kommer väl till pass under stressiga morgontimmar. Fastigheten ligger med ett attraktivt läge på Södermalm. Här bor du med närhet till allt du kan önska dig samtidigt som huset ligger med ett tämligen ostört läge. En kort promenad tar dig till Nytorget samt SoFos stora utbud av trendiga restauranger, caféer, samt shopping och nöjen. Vid närbelägna Skanstull hittar du Ringens shoppinggalleria och foodcourt, Åhléns samt flera matbutiker. Soliga helger spenderas med fördel i närbeläga Vitabergsparken. Kommunikationerna är goda med kort avstånd till både tunnelbana och bussar. 

HALL | Välkommande hall med bra avhängningsmöjligheter.

VARDAGSRUM | Generöst vardagsrum med öppen planlösning mot köket. Här finns gott om plats för både soffgrupp och stort matbord. Fint ljus från två stora fönster.

KÖK | Toppmodernt kök från 2016 med grå luckor med läderhandtag. Goda arbetsytor i exklusiv svensk kolmårdenmarmor som inramas av vitt kakel. Full maskinell utrustning som inkluderar gashäll, ugn och fläkt från Smeg, därtill integrerad diskmaskin och side-by-side kyl/frys med ismaskin.

SOVRUM | Rymligt sovrum med ett ostört gårdsläge. Här finner du både inbyggd garderob och garderobsvägg. Från vardagsrummet når du lägenhetens balkong.

BALKONG | Med ett skyddat läge mot gården finner du trevlig balkong i sydväst. Här kan du på sommaren njuta av solen från tidig lunch till in på kvällen.

DUSCH | Ordentlig duschplats. Helkaklat med klinkergolv med golvvärme.

WC | Från hallen når du WC med handfat. Smakfullt renoverade med klinkergolv och kaklade väggar.

Fakta

Adress:
Södermannagatan 50
116 65 Stockholm
Område:
Södermalm
Rum:
2 rum och kök
Boarea:
53.8 Kvm
Pris:
4.495.000 kr
Avgift:
3.201 kr inkl. värme och VA
Våning
4 av 5
Byggnadsår:
1911-12
Lägenhetsnr:
19
Uppvärmning:
Fjärrvärme
Hiss
Ja
Andelstal, ägande:
3.70111 %
Pantsatt:
Ja
Energistatus:
Utförd
Energiprestanda:
117 kWh/Kvm och år
Förening:
Södermalm
Org.nr:
702002-2740
Upplåtelseform:
Bostadsrätt - Lägenhet

Driftkostnader

El:
333 kr/mån
Försäkring:
274 kr/mån
Gas:
220 kr/mån
Summa:
827 kr/mån

Föreningen

Föreningen förvärvade fastigheten innan 1930. I föreningen finns 30 lägenheter, samtliga upplåts med bostadsrätt. Tre lokaler finns varav en upplåts med bostadsrätt och två med hyresrätt.

Renoveringar i urval:

Fastighetens el-, köks- och badrumsstammar byttes 1983-1985
Taket inspekterades och målades om 2001.
Innergården gjordes om 2011.
Trapphus renoverades 2011.
Fönsterrenovering 2015.
Mindre arbeten på fasaden 2016.
Byte och relining av horizontalstammar i källaren 2016.

Planerade renoveringar:

Nytt portkodssystem vintern 2018
Fasad mot gatan våren 2019
Fasad mot innergården 2020
Måla/slipa trapporna i trapphus 2020 alt 2021
Nya hisskorgar 2021/2022 (om det inte behövs tidigare)

Gemensamma utrymmen inkluderar tvättstuga, uteplats på innergård, snickarrum, cykelrum och barnvagnsrum. Föreningen har dessutom en gemensam takterrass.

Kabel-tv och bredband från ComHem.

För mer information se föreningens hemsida: https://www.egrannar.se/brfsodermalm/

Övrigt

Till lägenheten hör två källarförråd.

Ansvarig mäklare

Jonas Ahnegård

Jonas Ahnegård

Fastighetsmäklare/Civilekonom DHS
Mobiltelefon: 070-840 00 24

Skicka e-post

Intresseanmälan

Viktig köparinformation

1. ALLMÄNT
1.1 UPPGIFTER I OBJEKTSBESKRIVNINGEN
Uppgifterna i beskrivningen är grundade på information lämnad av säljaren och/eller föreningen. Uppgifter från säljaren och föreningen kontrolleras av mäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta.

1.2 PRIS
Prisnivån som anges bestäms av säljaren i samråd med mäklaren. Om flera bud finns kan budgivning förekomma och priset bli högre. Det råder enligt lag alltid fri prövningsrätt för säljaren vilket innebär att denne har rätt att själv välja om bostaden ska säljas, till vem och till vilket pris.

1.3 BUDGIVNING
Fastighetsmäklarna tillämpar öppen budgivning. Alla deltagare i budgivningen accepterar att deras namn, telefonnummer och information om de bud som de har lämnat lämnas till köparen och säljaren av bostaden. Säljaren har en fri prövningsrätt vilket innebär att det alltid är säljaren som avgör om och till vem man vill sälja. Utgångspris är den prisnivå säljaren önskar att budgivningen utgår från. Alla bud mottas av mäklaren och framförs till säljaren, även de som är lägre än utgångspriset. Om bud lämnas till mäklaren efter att budgivningen är avslutad, men innan köpekontrakt är signerade, är mäklaren skyldig att framföra budet till säljaren som får avgöra om denne vill avfärda eller anta budet. Ett bostadsköp blir bindande först när både säljare och köpare har undertecknat köpeavtalet. Finns det flera säljare och/eller köpare, är avtalet bindande först då samtliga parter undertecknat köpeavtalet. Ett muntligt avtal om köp av en bostad är inte bindande avtal.

1.4 MÄKLARENS ROLL OCH AVTALSFÖRHÅLLANDE
Vid ett bostadsköp genom mäklare är det viktigt att du som köpare är införstådd med att mäklarens roll är att förmedla bostadsrätten mellan säljaren och dig. Det är med andra ord med säljaren du ingår ett avtal och som således blir din motpart i affären. Om du efter köpet upptäcker fel som du anser att säljaren ska svara för måste du inom skälig tid meddela säljaren detta genom en skriftlig reklamation. Gör du inte det förlorar du din rätt att göra säljaren ansvarig.

1.5 OMBYGGNATION AV BOSTADEN/FASTIGHETEN
Nedtagning av väggar och/eller väsentliga förändringar, ingrepp i bärande konstruktioner och/eller ändring av ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten i en bostad är alltid en fråga för föreningens styrelse eller kommunen via bygglov/ bygganmälan att ta ställning till i varje enskilt fall. Detta gäller även om förändringen inte medför risker för byggnadens konstruktion. I de fall en alternativ planritning presenteras så är detta inte heller en garanti för att ombyggnationen är godkänd av föreningen eller att det tekniskt går att genomföra. Det är alltid köparens ansvar att säkerställa att föreningens/ kommunens tillstånd erhålles för önskade ombyggnationer samt säkerställa att ombyggnationen tekniskt går att genomföra.

2. VILKEN STANDARD KAN EN KÖPARE FÖRVÄNTA SIG ATT BOSTADEN HAR?
2.1 STANDARD DÅ INGET SÄRSKILT AVTALATS
En köpare kan inte förvänta sig mer än att en bostad har ”normal standard”. Alla delar av en bostad har en begränsad teknisk livslängd. Köparen måste alltså räkna med, att en bostad och dess anläggningar förändras och försämras på grund av ålder och bruk. Ju äldre bostaden är desto lägre standard kan köparen förvänta sig. En köpare kan förvänta sig, att olika delar av en bostad fungerar under dess normala tekniska livslängd.

Har bostaden delvis renoverats har köparen rätt att förvänta sig högre standard i de renoverade delarna jämfört med vad bostadens ålder i övrigt ger anledning till. Det går inte att entydigt beskriva ”normal standard” och vad som är normala åldersförändringar. Först när bostaden har betydligt lägre standard än vad köparen haft anledning att räkna med, är det ett fel i köprättslig mening.

2.2 STANDARD SOM FRAMGÅR AV AVTALET
Det som sägs om bostadens standard och som framgår av texten i köpeavtalet med bilagor har köparen rätt att förvänta sig stämmer. Även i de fall säljaren muntligt eller på annat sätt lämnat detaljerade uppgifter som köparen tagit intryck av rör det sig om fel om de uppgifterna inte är korrekta. Allmänt lovprisande eller generella uttalanden betraktas dock ej som utfästelser.

3. FEL SOM KÖPAREN ANSVARAR FÖR
3.1 KÖPARENS UNDERSÖKNING AV BOSTADEN
Köparens undersökningsplikt av en bostad innebär, att köparen själv får stå för fel som upptäckts eller borde ha upptäckts i samband med köpet. Innebörden av undersökningsplikten, som är mycket långtgående, är att man i efterhand, när en feltvist har uppkommit, har att avgöra om felet kunnat upptäckas av en normalt begåvad och normalt bevandrad köpare, om denne hade gjort en tillräckligt noggrann undersökning. Om denne tillräckligt kunnige köpare inte skulle ha kunnat upptäcka felet (samt med hänsyn tagen till bostaden/ fastighetens ålder, standard och skick) så är det dolt. Då ansvarar säljaren för felet. Detta medför att en köpare, som inte har tillräckliga kunskaper, inte kan vara säker på att kunna fullgöra undersökningsplikten själv. Vid köp av en bostadsrätt/andel i bostadsförening så omfattar undersökningsplikten även att du som köpare ska undersöka föreningen. Du bör därför alltid ta kontakt med styrelsen för föreningen för att kontrollera uppgifter gällande kommande renoveringar, eventuella avgiftsförändringar, lediga p-platser m.m. Det är viktigt att du som köpare tar del av föreningens årsredovisning för att bilda dig en uppfattning om föreningens ekonomi. Föreningens ekonomi styr även månadsavgiften. Om en förening har stora lån eller om underhållet av fastigheten är eftersatt kan detta i framtiden påverka din månadsavgift om exempelvis ränteläget förändras. Boarea kan variera beroende på olika uppmätningsnormer. Huruvida uppgiften stämmer med dagens mätmetod (SS 21054:2009) kan inte garanteras. Köparen uppmanas att om det är av stor vikt för honom/henne, kontrollera bostadens boarea före köpet som ett led i sin undersökningsplikt. En köpare, som känner att han inte har tillräckliga kunskaper, bör anlita en egen besiktningsman som yrkesmässigt utför besiktningar.

3.2 BESIKTNING GENOM BESIKTNINGSMAN
Undersökningsplikten vid bostadsköp är mycket långtgående för en köpare och ställer höga krav på köparen och det kan därför vara klokt att ta hjälp om man inte själv besitter dessa kunskaper eller har expertishjälp i bekantskapskretsen. Om säljaren redan har låtit göra en besiktning är det viktigt att ta reda på vad som ingått i en sådan besiktning och om det funnits några avgränsningar. Den besiktning som görs på uppdrag av köparen behöver normalt inte omfattar alla delar och installationer i bostaden.

4. FEL SOM SÄLJAREN ANSVARAR FÖR
Säljaren har inte ansvar för fel som är upptäckbara. Det vill säga sådana fel som har eller borde ha uppmärksammats vid köparens undersökning av bostaden. Säljaren ansvarar således bara för fel som är dolda. Ett fel anses som dolt om det inte gick att upptäcka vid en besiktning av bostaden och som dessutom måste avvika från vad man får förvänta sig med anledning av bostadens ålder och skick. Säljarens felansvar för en bostadsrätt/andel i bostadsförening upphör två år efter den avtalade tillträdesdagen. Säljarens felansvar för en fastighet upphör tio år efter den avtalade tillträdesdagen.

5. SIDOTJÄNSTER
Mäklaren har en skyldighet att redovisa för både köpare och säljare om denne har s.k. sidotjänster. Mäklarna på Fastighetsmäklarna har följande sidotjänster: Administrationsersättning från Hemnet p.g.a. säljarens annonsering på Hemnet:s marknadsplats. Ersättningen som Fastighetsmäklarna erhåller är 50% av annonskostnaden.