• Välkommen på
  • visning
  • 25 Feb

Järla Sjö Garverigränd 7, 2 tr 2.5rok 72 Kvm


PRISADE LÄDERFABRIKEN ANNO 1888/2013


4.750.000 kr

OBS - FAST PRIS, EJ BUDGIVNING! Omtyckta och prisade Brf Läderfabriken. Ett underbart industrihus från 1888 förvandlat till lyxigt moderna bostäder 2013. Med hänsyn för ursprunget. Över 4 m i takhöjd och stora härliga industrifönster som dränker lägenheten i ljus. Ett entresolplan med öppet ner över både vardagsrum och entré. Specialritat kök med Kvänum och Siemens. 20-talsromantik i stort badrum. Trygg brf med sansad belåning trots så ny och påkostad. I huset finns bl a garage, gym, lekrum, biorum och hundspa. På 10-15 minuter når du både Sickla Köpkvarter och Forum Nacka till fots, och Slussen med buss. Men det viktiga här är närheten till vatten och all grönska runt vattnet. Underbart. Det heter Järla Sjö av en anledning. Du kommer också att trivas här. Välkommen!

Visas Söndag 25 Feb 12:30 - 13:30

  • 1

Beskrivning

PÅ VÄG IN
Se sektion. I huset är planen numrerade 1-7 där 1-2 är de två suterrängplanen ner mot vattnet, huvudentrén ligger på plan 3, aktuell lägenhet finns på plan 5 (= 2 tr) och det inre övre planet i lägenheten heter plan 6. Dvs endast ett plan med takvåningar ovanför. Och med de höga takhöjderna i den gamla fabriken skiljer det nästan 9 m i höjd mellan entréplan och 2 tr. På den höjden ryms normalt tre våningsplan. Inga trappsteg mellan entré och lägenhet om man inte vill, det finns två hissar. Lägenhetens entré ligger mot ljusschaktet mitt i huset, dvs dagsljus även på den sidan.

GENERELLT
Vitmålade väggar och mörkgråoljade ekgolv i hela lägenheten. Stålkonstruktionen som håller uppe övre plan är synlig och ljusgrå i linje med hela husets designspråk. Takhöjderna varierar, se resp rum, men till stor del är det över 4 m i tak här, det spelar en viktig roll för känslan och skapar möjligheter för mer area. Se nedan.

HALL
Trygg men framför allt tyst säkerhetsdörr in i en effektiv hall med plats för avhängning, spegel, skänk eller vad man önskar. Jag gillar att man redan från dörrmattan ser rakt igenom vardagsrummet och möts av de stora härliga fönstren när man kommer hem. Del av hallen är öppen upp två våningar, 4,23 m, med räcke på övre plan. Det skapar rymd och fin kontakt i lägenheten. I ett högskåp i hallen finns en tvättpelare med tvättmaskin och torktumlare (Cylinda).

WC/DUSCH
Underbar känsla av elegant och rustikt 20-tal, stilen är hämtad från och populär på lyxigare hotell i New York. Svart golv med sexkantigt 10-klinker och uppvik på vägg. Blankt vitt 15x15-kakel med mörk fog till ca 2,1 m på vägg i dusch, resp ca 1 m på övrig vägg. Vitmålat ovanför. Kromad skena för duschdraperi. Elburen golvvärme och rakuttag. Stilrent handfat med bygel för handduk, stor spegel och gammaldags armatur. Det finns gott om plats för både tvättpelare och linneskåp om man vill. Takhöjd 2,98 m.

KÖK
Lättillgängligt kök öppet mot både hall och vardagsrum, passar perfekt för både vänner och familj. Specialritad kvalitetsinredning från Kvänum. Stor köksö med mörkgrå underrede med lådor samt svart granitskiva 145x78 cm. Den står på hjul och flyttas lätt efter behov, exempelvis när ni har vänner hemma. Inbyggt skafferi med dold skjutdörr och automatisk belysning. En sida med känsla av restaurangkök. Nedfälld induktionshäll i rostfri bänk, med plåt upp på vägg till en rostfri spiskåpa (Kvänum). Under samma bänk en inbyggd varmluftsugn och ett skåp med rostfri lucka. På motsatta sidan lite mjukare med släta vita luckor runt en mörkare del med bänkskiva i svart granit resp mörkgrå sidor och hyllplan. Nedfälld ho med restaurangblandare och spots i hylla ovanför. Både fullstor diskmaskin och kyl/frys 60/40 inbyggda bakom luckor lika skåp. Samtliga vitvaror från Siemens. Synliga stålbalkar i tak bygger karaktär. Genomtänkt snyggt.

VARDAGSRUM
Huvudsalen i lägenheten. Fantastisk rymd med 4,16 m i tak och höga vackra fönster som dränker rummet i ljus. Sommartid kan den glasade pardörren till balkongen stå öppen. Även öppningsbara överljus för vädring. Säljarna beskriver hur tegelväggen utanför glöder magiskt i kvällssolen. Rakt ut från lägenheten har man också grönskan på kullen ovanför. Två spotskenor i tak för valfri placering armaturer.

BALKONG
Passar utmärkt för två personer i kvällssolen. Också viktig för kontakt mellan ute/inne i vardagsrummet, den glasade pardörren öppnar upp stort. Trätrall på golv och svart smidesräcke med stålnät.

ÖVRE PLAN
Det övre planet vilar på en synlig stålkonstruktion i det som egentligen är ett enda stort rum. Om man tänker golvytan vardagsrum, kök och hall med över 4 m i tak. Det övre planet är ca 14 m2 ovanför kök och del av hall, med nätat smidesräcke mot både vardagsrum och entré. En lejdare med plansteg i massiv ek på en slank stålkonstruktion leder upp hit från vardagsrummet. Allt känns luftigt och lätt, allt hänger ihop. Du känner både entrén och volymen i vardagsrummet här uppe. Skulle du placera TV:n eller kanske dubbelsängen här? Kontoret? Hur du än gör är det sannolikt att ingen av dina vänner har någonting likadant.

SOVRUM
Vad har du för takhöjd i ditt sovrum idag? Här har vi lägenhetens högsta mått, 4,42 m. Underbart. Bra dagsljus via högt sittande fönster mot ljusschaktet utanför entrén. En 3 m hög garderobsvägg utmed hela ena väggen sväljer massor med förvaring. En stege finns som passar i skena mellan högskåp och överskåp. Skenan passar även bra för galgar.

BYGGA TILL ÖVRE PLAN?
Det är ju troligt att man förälskar sig i rymden i den här lägenheten. Men om man behåller takhöjden i vardagsrummet, skulle man kunna lägga in ett bjälklag ovanför både entré och sovrum. Ovanför entrén ökar du i så fall på med 3,3 m2. Antingen som del av befintlig övervåning, eller kanske till en stor klädkammare. Sovrummet är 12,8 m2. Man öppnar lätt en ingång från befintlig övervåning för att slippa en trappa till. Man kan också ta upp fler fönster mot ljusschaktet utanför entrén. Dvs du kan ganska lätt skapa ytterligare 16 m2 här. Om du kan tänka dig lägre takhöjd i vissa delar.

ÖVRIGA UTRYMMEN
På övre suterrängplan, dvs en trappa ner från entré, med hiss ner från lägenheten, finns:
Hundspa med dusch och fön, perfekt för hundägare.
Lägenhetsförråd 2,05 x 1,76 x höjd 2,6 m med Troaxnät.
Cykelrum.
Barnvagnsrum.
Ett fräscht gym med maskiner och lösa vikter.
Ett lekrum med stort fönster in till gym, parkera den lille här när du tränar.
En biograf med mjuk inredning och stor skärm, lite roligare för filmer och sport.

PARKERING
Garage finns i huset med 19 platser fördelade på de två suterrängplanen. Rymliga platser kostar 1075/mån, lite trängre platser kostar 975 kr/mån. Separat kö. Den stora samfälligheten Järla Sjö förvaltar också ett stort antal platser i området för ungefär samma kostnad, se separat länk. I övrigt gäller sedan nu i januari återigen parkeringstillstånd i området via samfälligheten, en lokal form av boendeparkering.

KABEL-TV / BREDBAND
Ownit fiber ingår i månadsavgiften med bas (15 TV- och 13 HD-kanaler).

Fakta

Adress:
Garverigränd 7, 2 tr
131 60 Nacka
Område:
Järla Sjö
Rum:
2.5 rum och kök
Boarea:
72 Kvm
Pris:
4.750.000 kr
Avgift:
4.037 kr inkl. värme, vatten, kabel-TV, bredband
Lägenhetsnr:
511
Hiss
Ja
Andelstal, ägande:
1.491 %
Andelstal, avgift:
1.49 %
Pantsatt:
Ja
Energistatus:
Utförd
Energiprestanda:
102 kWh/Kvm och år
Energiklass:
D
Förening:
Läderfabriken
Org.nr:
769623-7267
Upplåtelseform:
Bostadsrätt - Lägenhet

Driftkostnader

El:
250 kr/mån
Försäkring:
250 kr/mån
Summa:
500 kr/mån

Övrigt

FÖRENINGEN
Under 2010 köpte Oscar Properties fastigheten Sicklaön 145:17 med den gamla fabrikslokalen, som nästan fyller ut hela tomten. Bostadsrättsföreningen Läderfabriken, org.nr 769623-7267, registrerades den 7 okt 2011 och under 2013 stod allting klart för inflyttning. Totalt 56 lägenheter och 4920 m2, samtliga bostadsrätter. Föreningen äger tomten, dvs inte tomträtt. Ursprungligen byggdes huset 1888 som en läderfabrik. Huset matas i huvudsak från entrén på Garverigränd 7 och består av två suterrängplan nedåt, tre riktigt höga plan inkl entréplan, samt en påbyggd takvåning.

Oscar Properties har tillsammans med några av landets bästa arkitekter skapat någonting unikt, lyxigt moderna lägenheter med stor hänsyn till byggnadens ursprung. 2014 blev huset också prisat med Nacka Stadsbyggnadsutmärkelse för just den hänsynen och detaljkvalitén.

Fjärrvärme. Mekanisk frånluftsventilation med återvinning. Två stora hissar.

RENOVERINGAR
2011-2013 byggdes huset om och till totalt. Stora renoveringar ligger långt bort i tiden. En tegelfasad drar också minimalt med underhåll. Föreningen har i slutet av 2017 färdigställt en kontorslokal på nedre suterrängplanet, som nu hyrs av en elfirma.

EKONOMI
Föreningen klassas som äkta och har god ekonomi jämfört fastighetens nyskick. Långa lån med 40,1 milj kr vilket motsvarar 8155 kr/m2 bostad (161231). Nya föreningar brukar starta uppe runt 12.000 kr/m2. Att redan efter 4-5 år ligga runt 8000 kr/m2 betyder att man tog in tillräckligt med kapital från början. En bra start. 2016 kunde man också göra en extraamortering med 500.000 kr.

Föreningen tar ut engångsavgifter med 1.138 kr i överlåtelseavgift resp 455 kr i pantsättningsavgift av köparen. Detta för den lagstadgade hanteringen av register över medlemmarna resp att hålla reda på vilka panter banker har i medlemmarnas bostadsrätter.

JÄRLA SJÖ SAMFÄLLIGHETHETSFÖRENING
I Järla Sjö finns en stor samfällighet som förvaltar tre gemensamhetsanläggningar. GA55 är vägar med belysning, elledningar, färskvatten, avloppspumpar, fibernät, samt bad- och brygganläggningar. GA56 är garage och parkeringar. GA85 är en återvinningsanläggning. I samfällighetsföreningen ingår 20 fastighetsägare i Järla Sjö som medlemmar med resp andelstal. 17 av dem är bostadsrättsföreningar, övriga 3 är företag.

Förutom en styrelse med ansvar för driften av de tre gemensamhetsanläggningarna, samordnar samfälligheten även ett antal arbetsgrupper som driver frågor i området. I de grupperna kan även intresserade boende ingå. Idag finns sju grupper med fokus på miljö, vägar, parkering, teknik, kommunikation, ekonomi och framtid. Det finns också ett nätverk med representanter från bostadsrättsföreningarnas styrelser. De träffas och lyfter frågor några dagar före samfällighetens möten.

Missa inte viktig information om parkering i området på samfällighetens hemsida, se länk.

OMRÅDET
Järla Sjö är en livsstil. En lyckad mix av restaurerade gamla industrihus och moderna bostäder. Och området heter Sjö av en anledning. Mycket nära vatten och grönområden runt vatten. Det är viktigt för själen. Dessutom 10-15 minuter från all service du behöver. Så otroligt kliché att prata om det bästa av två världar, men passar här. Det handlar dock om många fler världar än två.

Markera adressen i en kartfunktion, välj karta, inte flygbild. Fundera först på hur nära vatten du kan bo. Huset ligger 30 meter från ett underbart promenadstråk utmed Järla Sjö som även sträcker sig bort mot Sicklasjön. Precis här, där du bor, går promenaden på bryggor som hänger ut över kanten och lockar till bad sommartid. Det finns flera badplatser nära utmed sjön. På andra sidan ligger stora Nackareservatet med några av Stockholms största sammanhängande naturområden. Du går runt sjön på en kvart. I området finns både båtklubb och kanotklubb, och samfälligheten hanterar en kö med båtplatser.

Titta på kartan igen. Fundera på hur nära du kan bo Sickla Köpkvarter och Forum Nacka. Två stora centrum med all tänkbar service, restauranger, caféer, butiker, bio, systembolag, apotek. Allt. Och du går dit hemifrån på 10 minuter, cyklar på kanske 3-4 minuter. Det är bra. Vill du inåt stan har du Saltsjöbanan och flera bussar bara 3-4 minuter från porten. De tar dig in till Slussen på 10-15 minuter.

KURIOSA
Fabriken vid Järlasjöns strand byggdes 1888 för Joh. Wideqvists Läder- och Remfabriksaktiebolag. Huvudverksamhet var tillverkning av drivremmar för industrin. 1905 gick företaget upp i AB Stockholms Förenade Läder- och Remfabriker, men kallades allmänt för Järla Läderfabrik. Ett namn som också bevarats på fasaden trots att byggnaden från mitten av 1920-talet fungerade som ättiksfabrik för firman Th. Winborg & Co. När ättikstillverkningen flyttades omkring 1950 togs fabrikslokalerna över av de Lavals Ångturbin och har senare rymt diverse småföretag.

Oscar Properties har bevarat industriella detaljer som synliga sprinklers, järnbalkar och pelare. Glasdetaljer återanvänds och blandas med varma material och lösningar som trägolv och platsbyggd inredning. Tack vare den höga takhöjden har flera av lägenheterna ett loft, en lösning inte bara frigör värdefulla ytor, utan som också adderar karaktär. Industrikänslan går igen i det öppna fristående köket med en hel del rostfritt stål. Blicka upp i taket och du kommer att se bjälkar och undersidan av plankgolvet från loftet ovanför.

Ansvarig mäklare

Nils Westerberg

Nils Westerberg

Fastighetsmäklare
Mobiltelefon: 070-877 36 56

Skicka e-post

Intresseanmälan

Viktig köparinformation

1. ALLMÄNT
1.1 UPPGIFTER I OBJEKTSBESKRIVNINGEN
Uppgifterna i beskrivningen är grundade på information lämnad av säljaren och/eller föreningen. Uppgifter från säljaren och föreningen kontrolleras av mäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta.

1.2 PRIS
Prisnivån som anges bestäms av säljaren i samråd med mäklaren. Om flera bud finns kan budgivning förekomma och priset bli högre. Det råder enligt lag alltid fri prövningsrätt för säljaren vilket innebär att denne har rätt att själv välja om bostaden ska säljas, till vem och till vilket pris.

1.3 BUDGIVNING
Fastighetsmäklarna tillämpar öppen budgivning. Alla deltagare i budgivningen accepterar att deras namn, telefonnummer och information om de bud som de har lämnat lämnas till köparen och säljaren av bostaden. Säljaren har en fri prövningsrätt vilket innebär att det alltid är säljaren som avgör om och till vem man vill sälja. Utgångspris är den prisnivå säljaren önskar att budgivningen utgår från. Alla bud mottas av mäklaren och framförs till säljaren, även de som är lägre än utgångspriset. Om bud lämnas till mäklaren efter att budgivningen är avslutad, men innan köpekontrakt är signerade, är mäklaren skyldig att framföra budet till säljaren som får avgöra om denne vill avfärda eller anta budet. Ett bostadsköp blir bindande först när både säljare och köpare har undertecknat köpeavtalet. Finns det flera säljare och/eller köpare, är avtalet bindande först då samtliga parter undertecknat köpeavtalet. Ett muntligt avtal om köp av en bostad är inte bindande avtal.

1.4 MÄKLARENS ROLL OCH AVTALSFÖRHÅLLANDE
Vid ett bostadsköp genom mäklare är det viktigt att du som köpare är införstådd med att mäklarens roll är att förmedla bostadsrätten mellan säljaren och dig. Det är med andra ord med säljaren du ingår ett avtal och som således blir din motpart i affären. Om du efter köpet upptäcker fel som du anser att säljaren ska svara för måste du inom skälig tid meddela säljaren detta genom en skriftlig reklamation. Gör du inte det förlorar du din rätt att göra säljaren ansvarig.

1.5 OMBYGGNATION AV BOSTADEN/FASTIGHETEN
Nedtagning av väggar och/eller väsentliga förändringar, ingrepp i bärande konstruktioner och/eller ändring av ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten i en bostad är alltid en fråga för föreningens styrelse eller kommunen via bygglov/ bygganmälan att ta ställning till i varje enskilt fall. Detta gäller även om förändringen inte medför risker för byggnadens konstruktion. I de fall en alternativ planritning presenteras så är detta inte heller en garanti för att ombyggnationen är godkänd av föreningen eller att det tekniskt går att genomföra. Det är alltid köparens ansvar att säkerställa att föreningens/ kommunens tillstånd erhålles för önskade ombyggnationer samt säkerställa att ombyggnationen tekniskt går att genomföra.

2. VILKEN STANDARD KAN EN KÖPARE FÖRVÄNTA SIG ATT BOSTADEN HAR?
2.1 STANDARD DÅ INGET SÄRSKILT AVTALATS
En köpare kan inte förvänta sig mer än att en bostad har ”normal standard”. Alla delar av en bostad har en begränsad teknisk livslängd. Köparen måste alltså räkna med, att en bostad och dess anläggningar förändras och försämras på grund av ålder och bruk. Ju äldre bostaden är desto lägre standard kan köparen förvänta sig. En köpare kan förvänta sig, att olika delar av en bostad fungerar under dess normala tekniska livslängd.

Har bostaden delvis renoverats har köparen rätt att förvänta sig högre standard i de renoverade delarna jämfört med vad bostadens ålder i övrigt ger anledning till. Det går inte att entydigt beskriva ”normal standard” och vad som är normala åldersförändringar. Först när bostaden har betydligt lägre standard än vad köparen haft anledning att räkna med, är det ett fel i köprättslig mening.

2.2 STANDARD SOM FRAMGÅR AV AVTALET
Det som sägs om bostadens standard och som framgår av texten i köpeavtalet med bilagor har köparen rätt att förvänta sig stämmer. Även i de fall säljaren muntligt eller på annat sätt lämnat detaljerade uppgifter som köparen tagit intryck av rör det sig om fel om de uppgifterna inte är korrekta. Allmänt lovprisande eller generella uttalanden betraktas dock ej som utfästelser.

3. FEL SOM KÖPAREN ANSVARAR FÖR
3.1 KÖPARENS UNDERSÖKNING AV BOSTADEN
Köparens undersökningsplikt av en bostad innebär, att köparen själv får stå för fel som upptäckts eller borde ha upptäckts i samband med köpet. Innebörden av undersökningsplikten, som är mycket långtgående, är att man i efterhand, när en feltvist har uppkommit, har att avgöra om felet kunnat upptäckas av en normalt begåvad och normalt bevandrad köpare, om denne hade gjort en tillräckligt noggrann undersökning. Om denne tillräckligt kunnige köpare inte skulle ha kunnat upptäcka felet (samt med hänsyn tagen till bostaden/ fastighetens ålder, standard och skick) så är det dolt. Då ansvarar säljaren för felet. Detta medför att en köpare, som inte har tillräckliga kunskaper, inte kan vara säker på att kunna fullgöra undersökningsplikten själv. Vid köp av en bostadsrätt/andel i bostadsförening så omfattar undersökningsplikten även att du som köpare ska undersöka föreningen. Du bör därför alltid ta kontakt med styrelsen för föreningen för att kontrollera uppgifter gällande kommande renoveringar, eventuella avgiftsförändringar, lediga p-platser m.m. Det är viktigt att du som köpare tar del av föreningens årsredovisning för att bilda dig en uppfattning om föreningens ekonomi. Föreningens ekonomi styr även månadsavgiften. Om en förening har stora lån eller om underhållet av fastigheten är eftersatt kan detta i framtiden påverka din månadsavgift om exempelvis ränteläget förändras. Boarea kan variera beroende på olika uppmätningsnormer. Huruvida uppgiften stämmer med dagens mätmetod (SS 21054:2009) kan inte garanteras. Köparen uppmanas att om det är av stor vikt för honom/henne, kontrollera bostadens boarea före köpet som ett led i sin undersökningsplikt. En köpare, som känner att han inte har tillräckliga kunskaper, bör anlita en egen besiktningsman som yrkesmässigt utför besiktningar.

3.2 BESIKTNING GENOM BESIKTNINGSMAN
Undersökningsplikten vid bostadsköp är mycket långtgående för en köpare och ställer höga krav på köparen och det kan därför vara klokt att ta hjälp om man inte själv besitter dessa kunskaper eller har expertishjälp i bekantskapskretsen. Om säljaren redan har låtit göra en besiktning är det viktigt att ta reda på vad som ingått i en sådan besiktning och om det funnits några avgränsningar. Den besiktning som görs på uppdrag av köparen behöver normalt inte omfattar alla delar och installationer i bostaden.

4. FEL SOM SÄLJAREN ANSVARAR FÖR
Säljaren har inte ansvar för fel som är upptäckbara. Det vill säga sådana fel som har eller borde ha uppmärksammats vid köparens undersökning av bostaden. Säljaren ansvarar således bara för fel som är dolda. Ett fel anses som dolt om det inte gick att upptäcka vid en besiktning av bostaden och som dessutom måste avvika från vad man får förvänta sig med anledning av bostadens ålder och skick. Säljarens felansvar för en bostadsrätt/andel i bostadsförening upphör två år efter den avtalade tillträdesdagen. Säljarens felansvar för en fastighet upphör tio år efter den avtalade tillträdesdagen.

5. SIDOTJÄNSTER
Mäklaren har en skyldighet att redovisa för både köpare och säljare om denne har s.k. sidotjänster. Mäklarna på Fastighetsmäklarna har följande sidotjänster: Administrationsersättning från Hemnet p.g.a. säljarens annonsering på Hemnet:s marknadsplats. Ersättningen som Fastighetsmäklarna erhåller är 50% av annonskostnaden.