• Aktuellt bud
  • 8.450.000:-

Östermalm Östermalmsgatan 21 3rok 96 Kvm


MED TERRASS MOT ENGELBREKTSKYRKAN


9.990.000 kr

Högst upp i huset finner du denna härliga vindsvåning med stor potential. Lägenheten är i behov av modernisering men här finns alla förutsättningar för att skapa en riktig drömlägenhet. Lägenheten erbjuder en terrass med en fantastisk utsikt mot Engelbrektskyrkan. I lägenheten finns också en fungerande öppen spis. Terrassen är belägen i sydväst. Totalytan är 154 kvm med en boarea på 96 kvm och biarea på 58 kvm. Lägenheten erbjuder idag en stor sällskapsdel där vardagsrummet ligger med öppen planlösning mot köket. Därtill kan du addera två sovrum samt ett badrum. Lägenheten erbjuder klassiska vindsattribut såsom synliga takbjälkar, takkupor och takfönster. Här bor du i attraktiva Lärkstan i omtyckta kvarter. Engelbrektstkyrkan är din närmsta granne. En kort promenad tar dig ner till City och Stureplan. Goda kommunikationer finns på bekvämt avstånd liksom välsorterad matbutik och flera trevliga restauranger.

  • JGA8162jga

Beskrivning

Högst upp i huset finner du denna härliga vindsvåning med stor potential. Lägenheten är i behov av modernisering men här finns alla förutsättningar för att skapa en riktig drömlägenhet. Lägenheten erbjuder en terrass med en fantastisk utsikt mot Engelbrektskyrkan. I lägenheten finns också en fungerande öppen spis. Terrassen är belägen i sydväst. Totalytan är 154 kvm med en boarea på 96 kvm och biarea på 58 kvm. Lägenheten erbjuder idag en stor sällskapsdel där vardagsrummet ligger med öppen planlösning mot köket. Därtill kan du addera två sovrum samt ett badrum. Lägenheten erbjuder klassiska vindsattribut såsom synliga takbjälkar, takkupor och takfönster. Här bor du i attraktiva Lärkstan i omtyckta kvarter. Engelbrekstkyrkan är din närmsta granne. En kort promenad tar dig ner till City och Stureplan. Goda kommunikationer finns på bekvämt avstånd liksom välsorterad matbutik och flera trevliga restauranger. Huset har ej hiss.

Lite kuriosa för den intresserade. Stadsarkitekten bakom Lärkstaden var P O Hallman. Han var en mästare att utnyttja topografin i varje område och skapa intima bostadsområden i en lite mindre skala. Hallman strävade efter enhetlighet i stadsbyggandet och inspirerades bl.a. av Camillo Stitte. Centralt i Lärkstaden finner ni den ståtliga Engelbrektskyrkan som ritades av Lars Israel Wahlman. Området däromkring fick namnet efter kvarteret Lärkan som tillsammans med kvarteret Domherren utgjorde det ursprungliga området för denna mycket trivsamma stadsdel. Lärkan styckades emellertid upp i fyra mindre kvarter och bebyggdes med enfamiljshus. Även Domherren styckades, men här blev det främst flerfamiljshus som byggdes.

Fakta

Adress:
Östermalmsgatan 21
114 26 Stockholm
Område:
Östermalm
Rum:
3 rum och kök
Boarea:
96 Kvm
Biarea:
58 Kvm
Pris:
9.990.000 kr
Avgift:
3.109 kr inkl. VA
Våning
4 av 4
Byggnadsår:
1912
Lägenhetsnr:
1401
Uppvärmning:
Direktverkande el
Hiss
Nej
Andelstal, ägande:
7.13 %
Pantsatt:
Nej
Energistatus:
Utförd
Energiprestanda:
147 kWh/Kvm och år
Förening:
Piplärkan 14
Org.nr:
702002-8077
Upplåtelseform:
Bostadsrätt - Lägenhet

Driftkostnader

El:
1000 kr/mån
Försäkring:
250 kr/mån
Summa:
1250 kr/mån

Föreningen

Föreningen förvärvade fastigheten 1970. Föreningen består av 12 lägenheter, samtliga är upplåtna med bostadsrätt. En lokal är upplåten med hyresrätt.

Renoveringar i urval: Trapphus (2016), målning yttertak (2014), dränering och upprustningsarbete på bakgård inkl. skapande av uteplats (2013), Stambyte och elstigar (2012), renovering av fönster (2007).

Föreningen kommer att måla utsida fönster på de fönster som är mot Östermalmsgatan/Uggleviksgatan under hösten.

Gemensamma utrymmen inkluderar tvättstuga och cykelrum.

Kabel-tv och bredband från ComHem. Ingår ej i avgiften. För kostnader se www.comhem.se.

Sedan 2015 finns fiber från Stockholms Stadsnät framdraget till fastigheten. Fiber har dock inte dragits i huset.

Övrigt

Till lägenheten hör ett källarförråd.

Lägenhetens uppvärmning sker via direktverkande el (elradiatorer). Det innebär att du som lägenhetsinnehavare står kostnaden för uppvärmning som belastar elräkningen. Den angivna kostnaden för el innefattar både uppvärmning och hushållsel. Tidigare ägare förbrukning har varit ca 13.000 KwH per år.

Tillträde till husets tak kan enbart kan ske via lägenheten. Åtkomst behövs därför vid sotning, taksnöröjning, takunderhåll etc.

Det finns eventuellt möjlighet att koppla på lägenheten på husets fjärr/bergvärmesystem. Föreningens uttalande kring detta är enligt följande:

Preliminärt skulle det kunna vara ett alternativ under ett antal förutsättningar. Ett av dem är att bergvärmeanläggningen som är på 30 kW klarar av ytterligare effekt utan att slå i taket. Enligt vår konsult bör den det men vi kan inte vara 100% säkra. Vi förutsätter att det fungerar och då har vi räknat på vad månadsavgiften måste vara för att ersätta rörlig värmekostnad samt ta del av fasta värmekostnaden (som idag ligger utanför vindsvåningens avgift).

De alternativ som finns är följande:

1. Lägenheten kvarstår med direktverkande el som uppvärmning och f.n. avgift per månad om 3.109 kr per månaden.

2. Lägenheten tillåts dra upp husets värmesystem av vattenburen värme och får en normal (som idag, ej reducerad) avgift om preliminärt ca 5,5-6 tkr per månad. Innehavaren av lägenheten måste stå för samtliga kostnader avseende tekniska förändringar, ev åtgärder i andra lägenheter, föreningens eventuella juridiska kostnader, dvs alla kostnader som föreningen inte skulle ha vid ett status quo.

 

Budgivning

21 Okt
Budgivare 4
8.450.000 kr
4 Okt
Budgivare 3
8.400.000 kr
28 Sep
Budgivare 2
8.375.000 kr
27 Sep
Budgivare 1
8.275.000 kr
26 Sep
Budgivare 2
8.250.000 kr
26 Sep
Budgivare 1
8.200.000 kr

Ansvarig mäklare

Jonas Ahnegård

Jonas Ahnegård

Fastighetsmäklare/Civilekonom DHS
Mobiltelefon: 070-840 00 24

Skicka e-post

Intresseanmälan

Viktig köparinformation

1. ALLMÄNT
1.1 UPPGIFTER I OBJEKTSBESKRIVNINGEN
Uppgifterna i beskrivningen är grundade på information lämnad av säljaren och/eller föreningen. Uppgifter från säljaren och föreningen kontrolleras av mäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta.

1.2 PRIS
Prisnivån som anges bestäms av säljaren i samråd med mäklaren. Om flera bud finns kan budgivning förekomma och priset bli högre. Det råder enligt lag alltid fri prövningsrätt för säljaren vilket innebär att denne har rätt att själv välja om bostaden ska säljas, till vem och till vilket pris.

1.3 BUDGIVNING
Fastighetsmäklarna tillämpar öppen budgivning. Alla deltagare i budgivningen accepterar att deras namn, telefonnummer och information om de bud som de har lämnat lämnas till köparen och säljaren av bostaden. Säljaren har en fri prövningsrätt vilket innebär att det alltid är säljaren som avgör om och till vem man vill sälja. Utgångspris är den prisnivå säljaren önskar att budgivningen utgår från. Alla bud mottas av mäklaren och framförs till säljaren, även de som är lägre än utgångspriset. Om bud lämnas till mäklaren efter att budgivningen är avslutad, men innan köpekontrakt är signerade, är mäklaren skyldig att framföra budet till säljaren som får avgöra om denne vill avfärda eller anta budet. Ett bostadsköp blir bindande först när både säljare och köpare har undertecknat köpeavtalet. Finns det flera säljare och/eller köpare, är avtalet bindande först då samtliga parter undertecknat köpeavtalet. Ett muntligt avtal om köp av en bostad är inte bindande avtal.

1.4 MÄKLARENS ROLL OCH AVTALSFÖRHÅLLANDE
Vid ett bostadsköp genom mäklare är det viktigt att du som köpare är införstådd med att mäklarens roll är att förmedla bostadsrätten mellan säljaren och dig. Det är med andra ord med säljaren du ingår ett avtal och som således blir din motpart i affären. Om du efter köpet upptäcker fel som du anser att säljaren ska svara för måste du inom skälig tid meddela säljaren detta genom en skriftlig reklamation. Gör du inte det förlorar du din rätt att göra säljaren ansvarig.

1.5 OMBYGGNATION AV BOSTADEN/FASTIGHETEN
Nedtagning av väggar och/eller väsentliga förändringar, ingrepp i bärande konstruktioner och/eller ändring av ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten i en bostad är alltid en fråga för föreningens styrelse eller kommunen via bygglov/ bygganmälan att ta ställning till i varje enskilt fall. Detta gäller även om förändringen inte medför risker för byggnadens konstruktion. I de fall en alternativ planritning presenteras så är detta inte heller en garanti för att ombyggnationen är godkänd av föreningen eller att det tekniskt går att genomföra. Det är alltid köparens ansvar att säkerställa att föreningens/ kommunens tillstånd erhålles för önskade ombyggnationer samt säkerställa att ombyggnationen tekniskt går att genomföra.

2. VILKEN STANDARD KAN EN KÖPARE FÖRVÄNTA SIG ATT BOSTADEN HAR?
2.1 STANDARD DÅ INGET SÄRSKILT AVTALATS
En köpare kan inte förvänta sig mer än att en bostad har ”normal standard”. Alla delar av en bostad har en begränsad teknisk livslängd. Köparen måste alltså räkna med, att en bostad och dess anläggningar förändras och försämras på grund av ålder och bruk. Ju äldre bostaden är desto lägre standard kan köparen förvänta sig. En köpare kan förvänta sig, att olika delar av en bostad fungerar under dess normala tekniska livslängd.

Har bostaden delvis renoverats har köparen rätt att förvänta sig högre standard i de renoverade delarna jämfört med vad bostadens ålder i övrigt ger anledning till. Det går inte att entydigt beskriva ”normal standard” och vad som är normala åldersförändringar. Först när bostaden har betydligt lägre standard än vad köparen haft anledning att räkna med, är det ett fel i köprättslig mening.

2.2 STANDARD SOM FRAMGÅR AV AVTALET
Det som sägs om bostadens standard och som framgår av texten i köpeavtalet med bilagor har köparen rätt att förvänta sig stämmer. Även i de fall säljaren muntligt eller på annat sätt lämnat detaljerade uppgifter som köparen tagit intryck av rör det sig om fel om de uppgifterna inte är korrekta. Allmänt lovprisande eller generella uttalanden betraktas dock ej som utfästelser.

3. FEL SOM KÖPAREN ANSVARAR FÖR
3.1 KÖPARENS UNDERSÖKNING AV BOSTADEN
Köparens undersökningsplikt av en bostad innebär, att köparen själv får stå för fel som upptäckts eller borde ha upptäckts i samband med köpet. Innebörden av undersökningsplikten, som är mycket långtgående, är att man i efterhand, när en feltvist har uppkommit, har att avgöra om felet kunnat upptäckas av en normalt begåvad och normalt bevandrad köpare, om denne hade gjort en tillräckligt noggrann undersökning. Om denne tillräckligt kunnige köpare inte skulle ha kunnat upptäcka felet (samt med hänsyn tagen till bostaden/ fastighetens ålder, standard och skick) så är det dolt. Då ansvarar säljaren för felet. Detta medför att en köpare, som inte har tillräckliga kunskaper, inte kan vara säker på att kunna fullgöra undersökningsplikten själv. Vid köp av en bostadsrätt/andel i bostadsförening så omfattar undersökningsplikten även att du som köpare ska undersöka föreningen. Du bör därför alltid ta kontakt med styrelsen för föreningen för att kontrollera uppgifter gällande kommande renoveringar, eventuella avgiftsförändringar, lediga p-platser m.m. Det är viktigt att du som köpare tar del av föreningens årsredovisning för att bilda dig en uppfattning om föreningens ekonomi. Föreningens ekonomi styr även månadsavgiften. Om en förening har stora lån eller om underhållet av fastigheten är eftersatt kan detta i framtiden påverka din månadsavgift om exempelvis ränteläget förändras. Boarea kan variera beroende på olika uppmätningsnormer. Huruvida uppgiften stämmer med dagens mätmetod (SS 21054:2009) kan inte garanteras. Köparen uppmanas att om det är av stor vikt för honom/henne, kontrollera bostadens boarea före köpet som ett led i sin undersökningsplikt. En köpare, som känner att han inte har tillräckliga kunskaper, bör anlita en egen besiktningsman som yrkesmässigt utför besiktningar.

3.2 BESIKTNING GENOM BESIKTNINGSMAN
Undersökningsplikten vid bostadsköp är mycket långtgående för en köpare och ställer höga krav på köparen och det kan därför vara klokt att ta hjälp om man inte själv besitter dessa kunskaper eller har expertishjälp i bekantskapskretsen. Om säljaren redan har låtit göra en besiktning är det viktigt att ta reda på vad som ingått i en sådan besiktning och om det funnits några avgränsningar. Den besiktning som görs på uppdrag av köparen behöver normalt inte omfattar alla delar och installationer i bostaden.

4. FEL SOM SÄLJAREN ANSVARAR FÖR
Säljaren har inte ansvar för fel som är upptäckbara. Det vill säga sådana fel som har eller borde ha uppmärksammats vid köparens undersökning av bostaden. Säljaren ansvarar således bara för fel som är dolda. Ett fel anses som dolt om det inte gick att upptäcka vid en besiktning av bostaden och som dessutom måste avvika från vad man får förvänta sig med anledning av bostadens ålder och skick. Säljarens felansvar för en bostadsrätt/andel i bostadsförening upphör två år efter den avtalade tillträdesdagen. Säljarens felansvar för en fastighet upphör tio år efter den avtalade tillträdesdagen.

5. SIDOTJÄNSTER
Mäklaren har en skyldighet att redovisa för både köpare och säljare om denne har s.k. sidotjänster. Mäklarna på Fastighetsmäklarna har följande sidotjänster: Administrationsersättning från Hemnet p.g.a. säljarens annonsering på Hemnet:s marknadsplats. Ersättningen som Fastighetsmäklarna erhåller är 50% av annonskostnaden.