Södermalm Hornsgatan 55, 5 tr 4rok 123 Kvm


Fantastisk våning vid Mariatorget


11.450.000 kr

Unik sekelskiftesvåning i toppskick högt upp i huset med bästa läge vid Mariatorget. Här bor du praktfullt i ett stilsäkert boende där gammalt möter nytt. Våningen har rymd och atmosfär och har allt du önskar, så som kakelugn och balkong.

  • 030A0561

Beskrivning

Välkommen till denna stilfulla och unika sekelskiftesvåning. Här bor du toppmodernt tillsammans med bevarad känsla och charm från sekelskiftet. Genom de tidstypiska detaljerna såsom höga golvsocklar, vackra pardörrar, hög takhöjd, kakelugn samt serveringsgång är detta ett praktfullt boende. Lägenheteten är belägen högt upp i huset på fem trappor, här möts du av rymd och atmosfär och från balkongen njuter du av utsikt över takåsarna. Hela våningen renoverades för 4-5 år sedan och ny fiskbensparkett lades in i hela boendet, samtliga målade ytor är från populära "farrow and ball".

Fantastisk hall som öppnar upp boendet i en solfjäderform. Hallen har gott om förvaring genom garderober med spegeldörrar. På väg mot masterbedroom finns på höger sida en klädkammare på vänster sida en gäst wc.

Stort sovrum med härlig rymd som pryds av våningens kakelugn (ej fungerande), pardörrar samt vackert fönsterparti i burspråk där du kan blicka ut över söders och Hornsgatans härliga folkliv och alla dess vackra byggnader. Förvaringsmöjligheter genom vita garderober.

Vidare fortsätter vi in i våningens hjärta, vardagsrummet. Stort, ljust och sällskapligt där du gärna umgås och minglar. Rummet pryds av vackra vägglister i original, vackert fönsterparti med både över- och underfönster samt en platsbyggd svart bokhylla som bryter av det charmigt gamla med det moderna. Plats för stor soffgrupp.

Köket ligger i anslutning och är ljust och modernt med exklusiva materialval (totalrenoverat för några år sedan). Här får du plats för stora middagar med rymlig matplats mitt i rummet. Köket är kaklat i vitt med klassiska 15*15 kakel som aldrig går ur tiden. Köket är grått med stilrena beslag. Arbetsbänk i marmor och samtliga vitvaror från Smeg. Maskinellt finns här ugn, spishäll, fläkt, kyl&frys, diskmaskin samt kombi tvättmaskin/torktumlare. Här finns även utgången till balkongen mot den lugna innergården, här kan du njuta av ditt morgonkaffe.

Vidare finns en lång pampig serveringsgång med ett fint serveringsskåp. Denna leder vidare till den andra delen av våningen med två till sovrum. Det ena sovrummet ligger där det ursprungliga köket låg med dess köksingång. Charmigt rum med en oval del av väggen (som är trapphus). Detta rum används idag som barnrum för två barn. Bredvid finns det andra sovrummet som har en grå garderobsvägg, där det mesta får plats. Båda sovrummens fönster vetter mot innergården.

Mycket smakfullt och påkostat badrum med både kakel och klinker i marmor. Stilsäkert handfat från catalano med snygg blandare från väggen. Vägghängd wc (duravit). Duschörnan avgränsas med en glasskiva. Ett smart inbyggt skåp i grått finns. Bredvid badrummet finns en fint renoverad gästwc, den är vitmålad med mörk marmor på golv.

Uppgifterna i objektbeskrivningen härrör huvudsakligen från säljaren och kontrolleras av fastighetsmäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta.

Uppgift angående boarean är baserad på säljarens uppgifter samt kontrollerad med föreningen. Denna area kan av olika skäl vara felaktig. Den köpare som anser arean vara av betydelse för köpet bör därför vidta en uppmätning.

Fakta

Adress:
Hornsgatan 55, 5 tr
118 49 Stockholm
Område:
Södermalm
Rum:
4 rum och kök3
Boarea:
123 Kvm
Pris:
11.450.000 kr
Avgift:
4.830 kr inkl. Värme, Vatten, Bredband
Våning
5
Byggnadsår:
1904
Lägenhetsnr:
5552
Byggnadstyp:
Bostadsrätt
Uppvärmning:
Fjärrvärme
Hiss
Ja
Andelstal, ägande:
8.19 %
Pantsatt:
Ja
Energistatus:
Utförd
Energiprestanda:
131 kWh/Kvm och år
Förening:
Brf Söderhuset
Org.nr:
716421-0838
Upplåtelseform:
Bostadsrätt - Lägenhet

Driftkostnader

El:
830 kr/mån
Försäkring:
340 kr/mån
Summa:
1170 kr/mån

Föreningen

Brf Söderhuset bildades 1989 och är en äkta förening, de köpte fastigheten 1992. Föreningen består av 15 lägenheter samt två lokaler för uthyrning. Föreningen tillåter inte delat ägande eller juridisk person. Brf Söderhuset äger marken.

Inga planerade förändringar av avgiften i nuläget. Senaste ändringen av avgiften var en sänkning på 10% 2010. Överlåtelseavgift 1137 kr betalas av köparen. Andrahandsuthyrningar endast efter styrelsens godkännande, korttidsuthyrning så som Airbnb godkänns ej.

Föreningen är ansluten till ip-TV, bredband och ip-telefoni via Bredbandsbolaget (fiber), denna är en obligatorisk kostnad på 200 kr som är inräknad i månadsavgiften. Leverantör av kabel-tv är ComHem.

Källarförråd finns. Föreningen har en trivsam grusbelagd innergård med utemöbler och gasol- och kolgrill. Tvättstuga i gårdshusets källare med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp och en mangel. Det finns även ett låst cykelrum i källarplan med ingång från gården samt ett låst barnvagnsrum i entrén.

Renoveringar: 1986 - Byte av elstigar och avloppstammar, 2007 - Balkongbygge och utbyte av vissa fönster mot gården. 2009 - Målning av trapphus. 2010 - Spolning av stammar. Renovering av befintliga kakelugnar. 2012 - Upprustning av tak. 2015 - Fönster mot gatan renoverades. Radonmätning som ej gav utslag. 2016 - Renovering av de stora mönstrade trapphusfönstren i gatuhuset. 2017 - Injustering av värmesystemet. 2017 Samtliga fönster och balkongdörrar mot gården har målats om. Samtliga lägenheters element genomgick en översyn i maj och december.
OVK av lägenheterna genomfördes i december.

Under 2018 kommer man se över Fjärrvärmeanläggningen. Innergården genomgår just nu en uppfräschning med nya planteringar och möbler som ingår ibudget för 2018.

Våningens kakelugn fungerar inte idag och har eldförbud. Föreningen har inga protokoll över kakelugnarna, detta är något som lägenhetsinnehavaren får undersöka och bekosta själv. Inga kakelugnar i denna del av huset är fungerande. Föreningen har inte undersökt rökkanaler eller tak avseende detta.

Parkering: Boendeparkering på gatan. Boendeparkeringstillstånd ordnas genom Gatu- och Fastighetskontoret, 08-508 263 00.

 

 

Dokument

Ansvarig mäklare

Theresa Geijstedt

Theresa Geijstedt

Fastighetsmäklare
Mobiltelefon: 070-261 01 88

Skicka e-post

Intresseanmälan

Viktig köparinformation

1. ALLMÄNT
1.1 UPPGIFTER I OBJEKTSBESKRIVNINGEN
Uppgifterna i beskrivningen är grundade på information lämnad av säljaren och/eller föreningen. Uppgifter från säljaren och föreningen kontrolleras av mäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta.

1.2 PRIS
Prisnivån som anges bestäms av säljaren i samråd med mäklaren. Om flera bud finns kan budgivning förekomma och priset bli högre. Det råder enligt lag alltid fri prövningsrätt för säljaren vilket innebär att denne har rätt att själv välja om bostaden ska säljas, till vem och till vilket pris.

1.3 BUDGIVNING
Fastighetsmäklarna tillämpar öppen budgivning. Alla deltagare i budgivningen accepterar att deras namn, telefonnummer och information om de bud som de har lämnat lämnas till köparen och säljaren av bostaden. Säljaren har en fri prövningsrätt vilket innebär att det alltid är säljaren som avgör om och till vem man vill sälja. Utgångspris är den prisnivå säljaren önskar att budgivningen utgår från. Alla bud mottas av mäklaren och framförs till säljaren, även de som är lägre än utgångspriset. Om bud lämnas till mäklaren efter att budgivningen är avslutad, men innan köpekontrakt är signerade, är mäklaren skyldig att framföra budet till säljaren som får avgöra om denne vill avfärda eller anta budet. Ett bostadsköp blir bindande först när både säljare och köpare har undertecknat köpeavtalet. Finns det flera säljare och/eller köpare, är avtalet bindande först då samtliga parter undertecknat köpeavtalet. Ett muntligt avtal om köp av en bostad är inte bindande avtal.

1.4 MÄKLARENS ROLL OCH AVTALSFÖRHÅLLANDE
Vid ett bostadsköp genom mäklare är det viktigt att du som köpare är införstådd med att mäklarens roll är att förmedla bostadsrätten mellan säljaren och dig. Det är med andra ord med säljaren du ingår ett avtal och som således blir din motpart i affären. Om du efter köpet upptäcker fel som du anser att säljaren ska svara för måste du inom skälig tid meddela säljaren detta genom en skriftlig reklamation. Gör du inte det förlorar du din rätt att göra säljaren ansvarig.

1.5 OMBYGGNATION AV BOSTADEN/FASTIGHETEN
Nedtagning av väggar och/eller väsentliga förändringar, ingrepp i bärande konstruktioner och/eller ändring av ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten i en bostad är alltid en fråga för föreningens styrelse eller kommunen via bygglov/ bygganmälan att ta ställning till i varje enskilt fall. Detta gäller även om förändringen inte medför risker för byggnadens konstruktion. I de fall en alternativ planritning presenteras så är detta inte heller en garanti för att ombyggnationen är godkänd av föreningen eller att det tekniskt går att genomföra. Det är alltid köparens ansvar att säkerställa att föreningens/ kommunens tillstånd erhålles för önskade ombyggnationer samt säkerställa att ombyggnationen tekniskt går att genomföra.

2. VILKEN STANDARD KAN EN KÖPARE FÖRVÄNTA SIG ATT BOSTADEN HAR?
2.1 STANDARD DÅ INGET SÄRSKILT AVTALATS
En köpare kan inte förvänta sig mer än att en bostad har ”normal standard”. Alla delar av en bostad har en begränsad teknisk livslängd. Köparen måste alltså räkna med, att en bostad och dess anläggningar förändras och försämras på grund av ålder och bruk. Ju äldre bostaden är desto lägre standard kan köparen förvänta sig. En köpare kan förvänta sig, att olika delar av en bostad fungerar under dess normala tekniska livslängd.

Har bostaden delvis renoverats har köparen rätt att förvänta sig högre standard i de renoverade delarna jämfört med vad bostadens ålder i övrigt ger anledning till. Det går inte att entydigt beskriva ”normal standard” och vad som är normala åldersförändringar. Först när bostaden har betydligt lägre standard än vad köparen haft anledning att räkna med, är det ett fel i köprättslig mening.

2.2 STANDARD SOM FRAMGÅR AV AVTALET
Det som sägs om bostadens standard och som framgår av texten i köpeavtalet med bilagor har köparen rätt att förvänta sig stämmer. Även i de fall säljaren muntligt eller på annat sätt lämnat detaljerade uppgifter som köparen tagit intryck av rör det sig om fel om de uppgifterna inte är korrekta. Allmänt lovprisande eller generella uttalanden betraktas dock ej som utfästelser.

3. FEL SOM KÖPAREN ANSVARAR FÖR
3.1 KÖPARENS UNDERSÖKNING AV BOSTADEN
Köparens undersökningsplikt av en bostad innebär, att köparen själv får stå för fel som upptäckts eller borde ha upptäckts i samband med köpet. Innebörden av undersökningsplikten, som är mycket långtgående, är att man i efterhand, när en feltvist har uppkommit, har att avgöra om felet kunnat upptäckas av en normalt begåvad och normalt bevandrad köpare, om denne hade gjort en tillräckligt noggrann undersökning. Om denne tillräckligt kunnige köpare inte skulle ha kunnat upptäcka felet (samt med hänsyn tagen till bostaden/ fastighetens ålder, standard och skick) så är det dolt. Då ansvarar säljaren för felet. Detta medför att en köpare, som inte har tillräckliga kunskaper, inte kan vara säker på att kunna fullgöra undersökningsplikten själv. Vid köp av en bostadsrätt/andel i bostadsförening så omfattar undersökningsplikten även att du som köpare ska undersöka föreningen. Du bör därför alltid ta kontakt med styrelsen för föreningen för att kontrollera uppgifter gällande kommande renoveringar, eventuella avgiftsförändringar, lediga p-platser m.m. Det är viktigt att du som köpare tar del av föreningens årsredovisning för att bilda dig en uppfattning om föreningens ekonomi. Föreningens ekonomi styr även månadsavgiften. Om en förening har stora lån eller om underhållet av fastigheten är eftersatt kan detta i framtiden påverka din månadsavgift om exempelvis ränteläget förändras. Boarea kan variera beroende på olika uppmätningsnormer. Huruvida uppgiften stämmer med dagens mätmetod (SS 21054:2009) kan inte garanteras. Köparen uppmanas att om det är av stor vikt för honom/henne, kontrollera bostadens boarea före köpet som ett led i sin undersökningsplikt. En köpare, som känner att han inte har tillräckliga kunskaper, bör anlita en egen besiktningsman som yrkesmässigt utför besiktningar.

3.2 BESIKTNING GENOM BESIKTNINGSMAN
Undersökningsplikten vid bostadsköp är mycket långtgående för en köpare och ställer höga krav på köparen och det kan därför vara klokt att ta hjälp om man inte själv besitter dessa kunskaper eller har expertishjälp i bekantskapskretsen. Om säljaren redan har låtit göra en besiktning är det viktigt att ta reda på vad som ingått i en sådan besiktning och om det funnits några avgränsningar. Den besiktning som görs på uppdrag av köparen behöver normalt inte omfattar alla delar och installationer i bostaden.

4. FEL SOM SÄLJAREN ANSVARAR FÖR
Säljaren har inte ansvar för fel som är upptäckbara. Det vill säga sådana fel som har eller borde ha uppmärksammats vid köparens undersökning av bostaden. Säljaren ansvarar således bara för fel som är dolda. Ett fel anses som dolt om det inte gick att upptäcka vid en besiktning av bostaden och som dessutom måste avvika från vad man får förvänta sig med anledning av bostadens ålder och skick. Säljarens felansvar för en bostadsrätt/andel i bostadsförening upphör två år efter den avtalade tillträdesdagen. Säljarens felansvar för en fastighet upphör tio år efter den avtalade tillträdesdagen.

5. SIDOTJÄNSTER
Mäklaren har en skyldighet att redovisa för både köpare och säljare om denne har s.k. sidotjänster. Mäklarna på Fastighetsmäklarna har följande sidotjänster: Administrationsersättning från Hemnet p.g.a. säljarens annonsering på Hemnet:s marknadsplats. Ersättningen som Fastighetsmäklarna erhåller är 50% av annonskostnaden.