• Ring för
  • visning

Södermalm Hornsgatan 90 4rok 84 Kvm


Charmigt och välplanerat


7.490.000 kr

Med ett attraktivt läge på Hornsgatan ligger denna optimalt planerade 4 rok, utmärkt för familjen. Smakfullt renoverad med fint bevarade originaldetaljer, 2 våningar upp med både balkong samt fransk balkong. Föreningen har beslutat att 2019 blir ett avgiftsfritt år, bättre kan det inte bli.

  • Hornsgatan90-23

Beskrivning

På två trappor upp i huset finner du denna charmiga familjelägenhet. På sina välplanerade 84 kvm har man 3 sovrum, ett större och två mindre. Boendet är i mycket gott skick och har totalrenoverats och byggts om och för några år sedan flyttades köket. Man har bevarat många av lägenhetens vackra originaldetaljerna såsom spegeldörrar och serveringskåp mm. Boendet har oljad fiskbensparkett i alla rum utom sovrum mot innergård, som har nyslipat originalträgolv.

Välkomnande hall med goda avhängningsmöjligheter och hatthylla i original. Här finns två inbyggda klädkammare som rymmer det mesta. 

Köket, lägenhetens "hjärta" flyttades och helrenoverades 2016. Stilfullt med en öppen planlösning mot vardagsrum, vilket ger en härlig känsla. Här möts du av en matplats för 8-10 personer, passar perfekt för stora middagar. En fin Svensk Tenn-tapet pryder väggen. Bevarad serveringsgång med originalskåp samt förråd/skafferi med bra förvaringsmöjligheter. När köket flyttades sattes ny elcentral (separat) in. Här finns induktionshäll och varmluftsugn SMEG, mikro, fläkt, diskmaskin Elektrolux, vitvaror (två kylskåp och en frys). Ovan arbetsbänk i granit sitter pärlmosaik.

Vackra pardörrar i glas öppnar upp mot det ljusa och sällskapligt vardagsrummet. Här finns gott om utrymme för sällskapsdel samt ett stort fönsterparti (dörrar) ut mot lägenhetens franska balkong där du kan ta del av söders härliga puls. Rummet har en platsbyggd bokhylla.

Sovrum (1) vetter mot innergård och har god plats för dubbelsäng. Här finns två dubbelgarderober samt originalförvaring i serveringskåp. I anslutning finns lägenhetens rymliga balkong med plats för bord, stolar och grill etc. Balkongen har ett söderläge och vetter mot den härliga innergården.

Sovrum (2) används just nu som barnrum med våningssäng, stort skrivbord med fönster mot Hornsgatan, här ryms utan problem en dubbelsäng.

Sovrum (3) används även det just nu som barnrum. Här finns loftsäng och bokhylla. Ett fint inbyggt fönster upp mot tak ger bra ljusinsläpp i rummet.

Sovrum 2 och 3 är från början ett stort rum som delats av på ett smart och fint sätt.

Till vänster i hallen ligger det smakfullt renoverade badrummet (2008) med svart mosaik och vitt kakel. Här finns ett fullstort badkar, takdusch, toppmatad tvättmaskin, handukstork samt porslin från Duravit. Golvvärme finns. 

Denna välskötta fastighet ligger i de mest attraktiva kvarteren på Söder, mitt bland härligt folkliv och mysiga och trendiga affärs- och restaurangstråk. På kort promenad ligger grönskande Tantolunden med joggingstråk och en populär badstrand. En promenad runt Mosebackes kulturkvarter eller Mariaberget och Monteliusvägen med fantastisk utsikt över Stockholm kan man göra hur många gånger som helst. Närmaste t-bana är Mariatorget som ligger på någon minuts gångväg. Södra station samt många bussförbindelser har du även i närheten.


Fakta

Adress:
Hornsgatan 90
118 21 Stockholm
Område:
Södermalm
Rum:
4 rum och kök
Boarea:
84 Kvm
Pris:
7.490.000 kr
Avgift:
3.081 kr inkl. Värme, Vatten, Kabel-TV, Bredband samt två källarförråd. (Avgiften är O kr/ mån under 2019),
Våning
2
Byggnadsår:
1928
Lägenhetsnr:
05905-01-01-0125
Byggnadstyp:
Bostadsrätt
Ventilation:
Självdrag
Tv- internetutbud:
Com hem
Uppvärmning:
Fjärrvärme
Hiss
Ja
Andelstal, ägande:
0.026251200
Pantsatt:
Ja
Energistatus:
Utförd
Energiprestanda:
143 kWh/Kvm och år
Förening:
Brf Uven Större 21
Org.nr:
769606-8654
Upplåtelseform:
Bostadsrätt - Lägenhet

Driftkostnader

El:
125 kr/mån
Försäkring:
250 kr/mån
Summa:
375 kr/mån

Föreningen

Brf Uven Större 21 är en mycket välskött äkta förening och bildades år 2001. Föreningen äger marken och fastigheten Uven Större 21 med gatuadresserna Hornsgatan 90 och Brännkyrkagatan 79. Föreningen består av 58 st lägenheter upplåtna med bostadsrätt, 3 st hyresrättslägenheter och 6 st lokaler upplåtna med hyresrätt. Föreningen tillåter ej juridisk person.

Två tvättstugor finns att tillgå, en i varje källare. Den finns även en bokningsbar övernattningslägenhet. Trevlig innergård som renoverades för tolv år sedan, till våren 2019 planeras en uppfräschning av innergårdens odlingar som drivs av föreningens ”trädgårdsgrupp”. Bokningsbar uteplats med bord, stolar och gasolgrill för kalas. Cykelrum finns i huset vid Brännkyrkagatan och här förvaras även barnvagnar. Kabel-tv levereras av Com Hem där basutbudet ingår i månadsavgiften. Fiberbredband erbjudes av AllTele och ingår också i månadsavgiften. Två källarförråd disponeras till lägenheten (ett förråd på Hornsgatan 90 och ett på Brännkyrkagatan 79, ca 4 kvm var).

Avgifterna sänktes i början av april 2017 med 12 % och det planeras ännu en stor sänkning från 2020. Styrelsen skriver att de har beslutat att hela 2019 ska vara ett avgiftsfritt år för medlemmarna. De bedömer också att de efter det kommer att kunna sänka avgifterna ytterligare (se ovan). Deras bakgrund är att förenings ekonomi är synnerligen stark.  Fastigheten är också i mycket gott skick efter den senaste tidens omfattande renoveringar. Detta är få föreningar förunnat och något de är glada och stolta över. 

RENOVERINGAR: 2015/2016: Renovering av fasader och hissar samt byte av tak och byggnation av vindsvåningar. 2014: Övernattningslägenheten inreddes. 2013: Renovering av cykelrum och föreningens hyreslokal (restaurangen) samt källaren i byggnaden vid Hornsgatan. 2011: Ommålning av tak. 2010: Renovering av samtliga fönster. 2009: Renovering av trapphusen, relining av stammarna samt renovering av källare och tvättstuga (byggnaden vid Brännkyrkagatan). 2008: Byte av restaurangfläkten (taket vid Hornsgatan). Obligatorisk ventilationskontroll genomförd samt upprustning av innergård. 2007: Stamspolning utan förekommande anmärkningar, genomförande av radonmätning. 2005: Installation av sopsuganläggning. 2004: Elstigar till respektive lägenhet byttes. 2002: Ny tvättstuga i källaren (Hornsgatan). 1997: Byte av stamledningar i källaren (Hornsgatan) och kulverten mellan husen. 1993: Ny takplåt. 1969: Underhållsarbete fasader och balkonger. Stambyte med tillhörande renoveringar av kök och badrum. Föreningen håller på med planeringsarbeten av innergården för tillfället. En ny Energideklaration ska göras nu under våren samt installation av postboxar i entrén.

Föreningen har en informativ hemsida; https://www.brfuvenstorre21.com/

Ansvarig mäklare

Theresa Geijstedt

Theresa Geijstedt

Fastighetsmäklare
Mobiltelefon: 070-261 01 88

Skicka e-post

Intresseanmälan

Viktig köparinformation

1. ALLMÄNT
1.1 UPPGIFTER I OBJEKTSBESKRIVNINGEN
Uppgifterna i beskrivningen är grundade på information lämnad av säljaren och/eller föreningen. Uppgifter från säljaren och föreningen kontrolleras av mäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta.

1.2 PRIS
Prisnivån som anges bestäms av säljaren i samråd med mäklaren. Om flera bud finns kan budgivning förekomma och priset bli högre. Det råder enligt lag alltid fri prövningsrätt för säljaren vilket innebär att denne har rätt att själv välja om bostaden ska säljas, till vem och till vilket pris.

1.3 BUDGIVNING
Fastighetsmäklarna tillämpar öppen budgivning. Alla deltagare i budgivningen accepterar att deras namn, telefonnummer och information om de bud som de har lämnat lämnas till köparen och säljaren av bostaden. Säljaren har en fri prövningsrätt vilket innebär att det alltid är säljaren som avgör om och till vem man vill sälja. Utgångspris är den prisnivå säljaren önskar att budgivningen utgår från. Alla bud mottas av mäklaren och framförs till säljaren, även de som är lägre än utgångspriset. Om bud lämnas till mäklaren efter att budgivningen är avslutad, men innan köpekontrakt är signerade, är mäklaren skyldig att framföra budet till säljaren som får avgöra om denne vill avfärda eller anta budet. Ett bostadsköp blir bindande först när både säljare och köpare har undertecknat köpeavtalet. Finns det flera säljare och/eller köpare, är avtalet bindande först då samtliga parter undertecknat köpeavtalet. Ett muntligt avtal om köp av en bostad är inte bindande avtal.

1.4 MÄKLARENS ROLL OCH AVTALSFÖRHÅLLANDE
Vid ett bostadsköp genom mäklare är det viktigt att du som köpare är införstådd med att mäklarens roll är att förmedla bostadsrätten mellan säljaren och dig. Det är med andra ord med säljaren du ingår ett avtal och som således blir din motpart i affären. Om du efter köpet upptäcker fel som du anser att säljaren ska svara för måste du inom skälig tid meddela säljaren detta genom en skriftlig reklamation. Gör du inte det förlorar du din rätt att göra säljaren ansvarig.

1.5 OMBYGGNATION AV BOSTADEN/FASTIGHETEN
Nedtagning av väggar och/eller väsentliga förändringar, ingrepp i bärande konstruktioner och/eller ändring av ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten i en bostad är alltid en fråga för föreningens styrelse eller kommunen via bygglov/ bygganmälan att ta ställning till i varje enskilt fall. Detta gäller även om förändringen inte medför risker för byggnadens konstruktion. I de fall en alternativ planritning presenteras så är detta inte heller en garanti för att ombyggnationen är godkänd av föreningen eller att det tekniskt går att genomföra. Det är alltid köparens ansvar att säkerställa att föreningens/ kommunens tillstånd erhålles för önskade ombyggnationer samt säkerställa att ombyggnationen tekniskt går att genomföra.

2. VILKEN STANDARD KAN EN KÖPARE FÖRVÄNTA SIG ATT BOSTADEN HAR?
2.1 STANDARD DÅ INGET SÄRSKILT AVTALATS
En köpare kan inte förvänta sig mer än att en bostad har ”normal standard”. Alla delar av en bostad har en begränsad teknisk livslängd. Köparen måste alltså räkna med, att en bostad och dess anläggningar förändras och försämras på grund av ålder och bruk. Ju äldre bostaden är desto lägre standard kan köparen förvänta sig. En köpare kan förvänta sig, att olika delar av en bostad fungerar under dess normala tekniska livslängd.

Har bostaden delvis renoverats har köparen rätt att förvänta sig högre standard i de renoverade delarna jämfört med vad bostadens ålder i övrigt ger anledning till. Det går inte att entydigt beskriva ”normal standard” och vad som är normala åldersförändringar. Först när bostaden har betydligt lägre standard än vad köparen haft anledning att räkna med, är det ett fel i köprättslig mening.

2.2 STANDARD SOM FRAMGÅR AV AVTALET
Det som sägs om bostadens standard och som framgår av texten i köpeavtalet med bilagor har köparen rätt att förvänta sig stämmer. Även i de fall säljaren muntligt eller på annat sätt lämnat detaljerade uppgifter som köparen tagit intryck av rör det sig om fel om de uppgifterna inte är korrekta. Allmänt lovprisande eller generella uttalanden betraktas dock ej som utfästelser.

3. FEL SOM KÖPAREN ANSVARAR FÖR
3.1 KÖPARENS UNDERSÖKNING AV BOSTADEN
Köparens undersökningsplikt av en bostad innebär, att köparen själv får stå för fel som upptäckts eller borde ha upptäckts i samband med köpet. Innebörden av undersökningsplikten, som är mycket långtgående, är att man i efterhand, när en feltvist har uppkommit, har att avgöra om felet kunnat upptäckas av en normalt begåvad och normalt bevandrad köpare, om denne hade gjort en tillräckligt noggrann undersökning. Om denne tillräckligt kunnige köpare inte skulle ha kunnat upptäcka felet (samt med hänsyn tagen till bostaden/ fastighetens ålder, standard och skick) så är det dolt. Då ansvarar säljaren för felet. Detta medför att en köpare, som inte har tillräckliga kunskaper, inte kan vara säker på att kunna fullgöra undersökningsplikten själv. Vid köp av en bostadsrätt/andel i bostadsförening så omfattar undersökningsplikten även att du som köpare ska undersöka föreningen. Du bör därför alltid ta kontakt med styrelsen för föreningen för att kontrollera uppgifter gällande kommande renoveringar, eventuella avgiftsförändringar, lediga p-platser m.m. Det är viktigt att du som köpare tar del av föreningens årsredovisning för att bilda dig en uppfattning om föreningens ekonomi. Föreningens ekonomi styr även månadsavgiften. Om en förening har stora lån eller om underhållet av fastigheten är eftersatt kan detta i framtiden påverka din månadsavgift om exempelvis ränteläget förändras. Boarea kan variera beroende på olika uppmätningsnormer. Huruvida uppgiften stämmer med dagens mätmetod (SS 21054:2009) kan inte garanteras. Köparen uppmanas att om det är av stor vikt för honom/henne, kontrollera bostadens boarea före köpet som ett led i sin undersökningsplikt. En köpare, som känner att han inte har tillräckliga kunskaper, bör anlita en egen besiktningsman som yrkesmässigt utför besiktningar.

3.2 BESIKTNING GENOM BESIKTNINGSMAN
Undersökningsplikten vid bostadsköp är mycket långtgående för en köpare och ställer höga krav på köparen och det kan därför vara klokt att ta hjälp om man inte själv besitter dessa kunskaper eller har expertishjälp i bekantskapskretsen. Om säljaren redan har låtit göra en besiktning är det viktigt att ta reda på vad som ingått i en sådan besiktning och om det funnits några avgränsningar. Den besiktning som görs på uppdrag av köparen behöver normalt inte omfattar alla delar och installationer i bostaden.

4. FEL SOM SÄLJAREN ANSVARAR FÖR
Säljaren har inte ansvar för fel som är upptäckbara. Det vill säga sådana fel som har eller borde ha uppmärksammats vid köparens undersökning av bostaden. Säljaren ansvarar således bara för fel som är dolda. Ett fel anses som dolt om det inte gick att upptäcka vid en besiktning av bostaden och som dessutom måste avvika från vad man får förvänta sig med anledning av bostadens ålder och skick. Säljarens felansvar för en bostadsrätt/andel i bostadsförening upphör två år efter den avtalade tillträdesdagen. Säljarens felansvar för en fastighet upphör tio år efter den avtalade tillträdesdagen.

5. SIDOTJÄNSTER
Mäklaren har en skyldighet att redovisa för både köpare och säljare om denne har s.k. sidotjänster. Mäklarna på Fastighetsmäklarna har följande sidotjänster: Administrationsersättning från Hemnet p.g.a. säljarens annonsering på Hemnet:s marknadsplats. Ersättningen som Fastighetsmäklarna erhåller är 50% av annonskostnaden.