• Aktuellt bud
  • 4.290.000:-

Södermalm Wollmar Yxkullsgatan 5, 4 tr ög 2rok 58 Kvm


Söderpärla i behov av kärlek


4.290.000 kr

På ett av Söders bästa läge finner du denna 20-talspärla full av karaktär och känsla. Här behövs renovering och kärlek för ett stundande drömhem. Lägenheten ligger högst upp i gårdshuset med vy över takåsarna. Du bor lugnt och tyst mot en underbar innergård men med ett härligt folkliv utanför porten.

  • DSC 0251

Beskrivning

Välkommen till ett boende i gårdshuset som andas mycket trivsel och karaktär. Denna charmiga lägenhet är i behov av lite renovering och kärlek för att bli söders mysigaste drömlya. För den som vill finns ett bygglov på en terrass i västläge att väcka liv i. 20-talskänslan finns kvar i takhöjd, vackert fiskbensparkett samt speglade dörrar. Fönsterkuporna med spröjsat glas med dess djupa fönsternischer ger boendet vindslägenhetskänsla. 

Välkomnande hall med god plats för avhägning. Badrummet ligger rakt fram, här är det helkaklat med ljusgrått klinker samt vitkaklade väggar. Hallen öppnar upp till en innerhall som passar utmärkt för matplats då den ligger i anslutning till köket. 

Köket går i vitt och har ett serveringsskåp i original. Här finns maskinellt en kyl/frys samt spis och ugn. Sittplats vid fönster för 2-3 personer.

Vardagsrummet är ljust och rofyllt, här umgås man gärna. Från detta rum finns ett tidigare bygglov för en terrass med västläge. Det finns en trevlig balkong som nås från trapphuset en halv trappa ned som går bra att nyttja.

Sovrummet är rymligt, här får lätt en dubbelsäng samt flera sovrumsmöbler plats. I anslutning finns en klädkammare som rymmer det mesta.

Med ingång från både matrum och sovrum ligger en passage med en klädkammare i anslutning. Det finns många alternativ att använda sig av denna yta, bara komma på det som passar just dig bäst.

Här bor du på ett av Stockholms attraktivaste lägen, precis vid Mariatorget. Du har allt du behöver inpå knuten och ett härligt folkliv att ta del av. Det finns mängder med restauranger kring Mariatorget och området är fullt av mysiga butiker, pubar och trivsamma fik. Här finns ett av stadens vackraste promenadstråk längs med Monteliusvägen eller varför inte gå Söder Mälarstrand genom Tantolunden bort mot Årstavikens stränder. T-bana Mariatorget ligger snett tvärs över gatan och du promenerar till Slussen eller pendeltågen vid Södra station på några få minuter. Du kan inte bo med bättre läge!

Fakta

Adress:
Wollmar Yxkullsgatan 5, 4 tr ög
118 50 Stockholm
Område:
Södermalm
Rum:
2 rum och kök
Boarea:
58 Kvm
Pris:
4.290.000 kr
Avgift:
3.627 kr inkl. Värme, Vatten, Kabel-TV (basutbud), Bredband
Våning
4
Byggnadsår:
1926
Lägenhetsnr:
068-088-9028
Byggnadstyp:
Bostadsrätt
Fönster:
2-glas
Ventilation:
Självdragsventilation samt ventilation med mekanisk frånluft
Uppvärmning:
Fjärrvärme och Bergvärme
Hiss
Nej
Andelstal, ägande:
1.1331 %
Pantsatt:
Ja
Energiprestanda:
136 kWh/Kvm och år
Förening:
Brf S:t Göran 1
Org.nr:
769600-6654
Upplåtelseform:
Bostadsrätt - Lägenhet

Driftkostnader

El:
258 kr/mån
Försäkring:
250 kr/mån
Summa:
508 kr/mån

Föreningen

Brf S.t Göran 1 är en äkta bostadsrättsförening som bildades 1995. Föreningen förvärvade fastigheten 2000. Föreningen består av totalt 83 lägenheter varav 2 st är upplåtna med hyresrätt, föreningen har 10 lokaler för uthyrning. Fastigheten ligger på Wollmar Yxkullsgatan 3 och 5A samt en byggnad i vinkel, Wollmar Yxkullsgatan 5B/Swedenborgsgatan 5 A.

Juridisk person godkännes ej som medlem. Köparen betalar överlåtelseavgift samt pantsättningsavgift. Föreningen äger marken.

Hiss finns inte i porten, men det går lätt att ta hissen från gathuset och gå några steg mellan trapphusen.

Fastigheterna är anslutna till fiberbredband (100 Mbit/s / telefoni (Ownit) samt analog tv (Bredbandsbolaget med basutbud ca 15 kanaler).

I avgiften ingår värme och vatten. En obligatorisk avgift för på 176 kr för bredband och analog tv tillkommer (är redan inräknad i avgiften) samt en balkongavgift på 40 kr/månad på lägenheter med balkong.

Lägenheten har nyttjanderätt till ett vindsförråd. I föreningen finns tre tvättstugor, två barnvagnsrum, ett cykelrum samt plats för din cykel på gården. Det finns även ett gemensamt soprum för hushållssopor och grovsopor. En härlig innergård med mycket grönska finns att njuta på.

Renoveringar som skett i föreningen är bl a: 1995/1996 Ledningssystem för vatten, avlopp och el byttes i samband med ombyggnad. 2016 Stamspolning och kartering av alla avloppsrör. 2016 Installation av bergvärme. 2017 OVK-besiktning WY 5A, 5, WY 5B och SW 5A. Godkänd. 2018 Delvis renovering av tak påbörjat i januari. Planerade åtgärder är delvis renovering av tak, fasader och fönster. Se vidare samtliga renoveringar under åren på föreningens informativa hemsida: www.brfstgoran.se.

 

 

 

Budgivning

24 Apr
Budgivare 1
4.290.000 kr

Ansvarig mäklare

Theresa Geijstedt

Theresa Geijstedt

Fastighetsmäklare
Mobiltelefon: 070-261 01 88

Skicka e-post

Intresseanmälan

Viktig köparinformation

1. ALLMÄNT
1.1 UPPGIFTER I OBJEKTSBESKRIVNINGEN
Uppgifterna i beskrivningen är grundade på information lämnad av säljaren och/eller föreningen. Uppgifter från säljaren och föreningen kontrolleras av mäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta.

1.2 PRIS
Prisnivån som anges bestäms av säljaren i samråd med mäklaren. Om flera bud finns kan budgivning förekomma och priset bli högre. Det råder enligt lag alltid fri prövningsrätt för säljaren vilket innebär att denne har rätt att själv välja om bostaden ska säljas, till vem och till vilket pris.

1.3 BUDGIVNING
Fastighetsmäklarna tillämpar öppen budgivning. Alla deltagare i budgivningen accepterar att deras namn, telefonnummer och information om de bud som de har lämnat lämnas till köparen och säljaren av bostaden. Säljaren har en fri prövningsrätt vilket innebär att det alltid är säljaren som avgör om och till vem man vill sälja. Utgångspris är den prisnivå säljaren önskar att budgivningen utgår från. Alla bud mottas av mäklaren och framförs till säljaren, även de som är lägre än utgångspriset. Om bud lämnas till mäklaren efter att budgivningen är avslutad, men innan köpekontrakt är signerade, är mäklaren skyldig att framföra budet till säljaren som får avgöra om denne vill avfärda eller anta budet. Ett bostadsköp blir bindande först när både säljare och köpare har undertecknat köpeavtalet. Finns det flera säljare och/eller köpare, är avtalet bindande först då samtliga parter undertecknat köpeavtalet. Ett muntligt avtal om köp av en bostad är inte bindande avtal.

1.4 MÄKLARENS ROLL OCH AVTALSFÖRHÅLLANDE
Vid ett bostadsköp genom mäklare är det viktigt att du som köpare är införstådd med att mäklarens roll är att förmedla bostadsrätten mellan säljaren och dig. Det är med andra ord med säljaren du ingår ett avtal och som således blir din motpart i affären. Om du efter köpet upptäcker fel som du anser att säljaren ska svara för måste du inom skälig tid meddela säljaren detta genom en skriftlig reklamation. Gör du inte det förlorar du din rätt att göra säljaren ansvarig.

1.5 OMBYGGNATION AV BOSTADEN/FASTIGHETEN
Nedtagning av väggar och/eller väsentliga förändringar, ingrepp i bärande konstruktioner och/eller ändring av ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten i en bostad är alltid en fråga för föreningens styrelse eller kommunen via bygglov/ bygganmälan att ta ställning till i varje enskilt fall. Detta gäller även om förändringen inte medför risker för byggnadens konstruktion. I de fall en alternativ planritning presenteras så är detta inte heller en garanti för att ombyggnationen är godkänd av föreningen eller att det tekniskt går att genomföra. Det är alltid köparens ansvar att säkerställa att föreningens/ kommunens tillstånd erhålles för önskade ombyggnationer samt säkerställa att ombyggnationen tekniskt går att genomföra.

2. VILKEN STANDARD KAN EN KÖPARE FÖRVÄNTA SIG ATT BOSTADEN HAR?
2.1 STANDARD DÅ INGET SÄRSKILT AVTALATS
En köpare kan inte förvänta sig mer än att en bostad har ”normal standard”. Alla delar av en bostad har en begränsad teknisk livslängd. Köparen måste alltså räkna med, att en bostad och dess anläggningar förändras och försämras på grund av ålder och bruk. Ju äldre bostaden är desto lägre standard kan köparen förvänta sig. En köpare kan förvänta sig, att olika delar av en bostad fungerar under dess normala tekniska livslängd.

Har bostaden delvis renoverats har köparen rätt att förvänta sig högre standard i de renoverade delarna jämfört med vad bostadens ålder i övrigt ger anledning till. Det går inte att entydigt beskriva ”normal standard” och vad som är normala åldersförändringar. Först när bostaden har betydligt lägre standard än vad köparen haft anledning att räkna med, är det ett fel i köprättslig mening.

2.2 STANDARD SOM FRAMGÅR AV AVTALET
Det som sägs om bostadens standard och som framgår av texten i köpeavtalet med bilagor har köparen rätt att förvänta sig stämmer. Även i de fall säljaren muntligt eller på annat sätt lämnat detaljerade uppgifter som köparen tagit intryck av rör det sig om fel om de uppgifterna inte är korrekta. Allmänt lovprisande eller generella uttalanden betraktas dock ej som utfästelser.

3. FEL SOM KÖPAREN ANSVARAR FÖR
3.1 KÖPARENS UNDERSÖKNING AV BOSTADEN
Köparens undersökningsplikt av en bostad innebär, att köparen själv får stå för fel som upptäckts eller borde ha upptäckts i samband med köpet. Innebörden av undersökningsplikten, som är mycket långtgående, är att man i efterhand, när en feltvist har uppkommit, har att avgöra om felet kunnat upptäckas av en normalt begåvad och normalt bevandrad köpare, om denne hade gjort en tillräckligt noggrann undersökning. Om denne tillräckligt kunnige köpare inte skulle ha kunnat upptäcka felet (samt med hänsyn tagen till bostaden/ fastighetens ålder, standard och skick) så är det dolt. Då ansvarar säljaren för felet. Detta medför att en köpare, som inte har tillräckliga kunskaper, inte kan vara säker på att kunna fullgöra undersökningsplikten själv. Vid köp av en bostadsrätt/andel i bostadsförening så omfattar undersökningsplikten även att du som köpare ska undersöka föreningen. Du bör därför alltid ta kontakt med styrelsen för föreningen för att kontrollera uppgifter gällande kommande renoveringar, eventuella avgiftsförändringar, lediga p-platser m.m. Det är viktigt att du som köpare tar del av föreningens årsredovisning för att bilda dig en uppfattning om föreningens ekonomi. Föreningens ekonomi styr även månadsavgiften. Om en förening har stora lån eller om underhållet av fastigheten är eftersatt kan detta i framtiden påverka din månadsavgift om exempelvis ränteläget förändras. Boarea kan variera beroende på olika uppmätningsnormer. Huruvida uppgiften stämmer med dagens mätmetod (SS 21054:2009) kan inte garanteras. Köparen uppmanas att om det är av stor vikt för honom/henne, kontrollera bostadens boarea före köpet som ett led i sin undersökningsplikt. En köpare, som känner att han inte har tillräckliga kunskaper, bör anlita en egen besiktningsman som yrkesmässigt utför besiktningar.

3.2 BESIKTNING GENOM BESIKTNINGSMAN
Undersökningsplikten vid bostadsköp är mycket långtgående för en köpare och ställer höga krav på köparen och det kan därför vara klokt att ta hjälp om man inte själv besitter dessa kunskaper eller har expertishjälp i bekantskapskretsen. Om säljaren redan har låtit göra en besiktning är det viktigt att ta reda på vad som ingått i en sådan besiktning och om det funnits några avgränsningar. Den besiktning som görs på uppdrag av köparen behöver normalt inte omfattar alla delar och installationer i bostaden.

4. FEL SOM SÄLJAREN ANSVARAR FÖR
Säljaren har inte ansvar för fel som är upptäckbara. Det vill säga sådana fel som har eller borde ha uppmärksammats vid köparens undersökning av bostaden. Säljaren ansvarar således bara för fel som är dolda. Ett fel anses som dolt om det inte gick att upptäcka vid en besiktning av bostaden och som dessutom måste avvika från vad man får förvänta sig med anledning av bostadens ålder och skick. Säljarens felansvar för en bostadsrätt/andel i bostadsförening upphör två år efter den avtalade tillträdesdagen. Säljarens felansvar för en fastighet upphör tio år efter den avtalade tillträdesdagen.

5. SIDOTJÄNSTER
Mäklaren har en skyldighet att redovisa för både köpare och säljare om denne har s.k. sidotjänster. Mäklarna på Fastighetsmäklarna har följande sidotjänster: Administrationsersättning från Hemnet p.g.a. säljarens annonsering på Hemnet:s marknadsplats. Ersättningen som Fastighetsmäklarna erhåller är 50% av annonskostnaden.