• Aktuellt bud
  • 5.000.000:-

Södermalm Långholmsgatan 7, 2 tr 2rok 58 Kvm


BALKONG MOT GÅRD I SKULDFRI BRF


4.495.000 kr

En underbar lägenhet med massor av rätt. Jag måste börja med föreningen. Skuldfri och fyra hyresrätter kvar. Kanon. Byggår 1913 men de startade planeringen strax efter sekelskiftet och det märks. Takhöjd 3,05 m i vardagsrummet. Trägolv, spegeldörrar, höga vackra fönster. Härlig balkong mot lugn tyst innergård. Superfint nyrenoverat kök med känsla och stil. Riktigt bra läge nära precis allt. Folk åker hit på sin lediga tid. Hornstulls Galleria. Hornstulls Strand. Loppis. Restauranger, caféer, gym. All tänkbar service. Kiosken i huset har öppet 10-21 vardagar. Stora gröna Tanto med bad i Årstaviken. Massor med vatten och grönska. Pålsundsparken med populära Lasse i parken. Långholmen med klippor och strandbad. Promenad- och löpstråk utmed vattnet. Båtklubbar. Någon minut till både buss och T-bana till överallt. Varmt välkommen!

Visas Söndag 17 Nov 12:45 - 13:45 Måndag 18 Nov 18:30 - 19:00

  • 1

Beskrivning

PÅ VÄG IN
Fasad och trapphus upplevs lite slitna idag, men snart blir det jättefint. De ligger som nästa poster i underhållsplanen. Inga trappsteg från trottoar och in i gången genom gathuset till gården. Endast två trappsteg upp till själva trapphuset och hissen. En barnvagn går absolut in i hissen.

GENERELLT
Takhöjd 2,82-3,05 m i rummen skänker underbar rymd. Trägolv och ljust målade väggar. Fina spegeldörrar och höga vackra fönster med öppningsbara överljus och djupa spegelsmygar. Den känns generös, inget utrymme är trångt eller feldisponerat. Harmoni.

HALL
Centralt placerad knutpunkt med allt runt om. Lagom stor att landa både matkassar och vänner i utan att behöva trängas. Grå linoleum på golv är både slitstark och snygg. 50 djup flyttbar garderob med spegelskjutdörrar. Takhöjd 2,53 m.

KÖK
Toppfint totalrenoverat alldeles nyss. Ljusgrå luckor/fronter, bänkskiva i vit marmor och upp lagom på vägg, nedsänkt ho och häll, svart kolfilterfläkt. Att man inte monterat väggskåp ger både rymd och karaktär. Tre hängande svarta belysningsarmaturer ovan bänk. 45 bred diskmaskin räcker gott för den lilla familjen, bakom lucka lika skåp. Skåpen under bänken har lådor, du kommer åt allt lätt. Dessutom lådor i lådor. Effektivt snyggt. På andra sidan, kyl/frys 60/40 bakom luckor lika skåp, och infälld rostfri kombiugn (ugn/mikro). Takhöjd 2,82 m. Man vill vara i det här köket. Riktigt lyckat.

SOVRUM
Ca 13,5 m2 är ett riktigt bra föräldrasovrum, många tränger in dubbelsängen på 10 m2. Garderobsvägg med fyra 60-skåp (St, G, G, L). Lyxigt med utgång till balkong i sovrummet. Tänk sommarmorgon. Helglasad pardörr ut och ytterligare högt fönster bredvid, ger massor med ljus och en liten fönsterbänk. De brukar annars försvinna vid balkongbygge. Takhöjd 2,81 m.

BALKONG
Titta på kvarteret Bulten uppifrån på en karta. Fem fastigheter med vackra fasader, ringar in och skyddar sina innergårdar från allt där ute. Visst, det rullar en del trafik på Långholmsgatan men det märks inte här. På sommaren kan du stå med öppen balkongdörr utan att fundera på vad som händer på andra sidan huset. Bra storlek, ca 2,4 x 1,4 m räcker gott till middag och kvällsmys. Transparent räcke med spjälor.

BADRUM
Gott om plats precis som i övriga rum. Förberett för fullstor tvättmaskin om man vill. Från stambytet -86 men förvånansvärt fräscht. Ljus plastmatta och vitt 15x15-kakel till tak. Lättstädat under badkar på tass. Skön takdusch. Vattenburen handdukstork drar ingen el. Högt smalt väggskåp får undan alla flaskor och småprylar. Du kanske vill renovera men det behövs absolut inte göras direkt.

VARDAGSRUM
20 m2 känns stort med takhöjd 3,05 m. Lättmöblerat med rena raka väggar. Stort högt fönsterparti mot Långholmsgatan med ljudisolerade fönster. Med fönstren stängda, du kan ha öppet på andra sidan mot lugna gården, så tänker du inte på trafik alls.

ÖVRIGA UTRYMMEN
Riktigt stort lägenhetsförråd i gårdshusets källare, täta plåtväggar, 333 x 175 cm = 5,8 m2 med takhöjd 2,2 m.
Tvättstuga på BV i gårdshuset, med moderna maskiner och stora fönster mot bakre gård.
Cykel-/barnvagnsrum mittemot tvättstuga i gårdshus.
Nyfixad bastu/dusch/relax i gathusets källare.
Källsorteringsrum på entréplan i gathuset.
Härlig innergård med gräsytor, träd, buskar och två sittgrupper.
Den bakre innergården är mer för cyklar.

Fakta

Adress:
Långholmsgatan 7, 2 tr
117 33 Stockholm
Område:
Södermalm
Rum:
2 rum och kök
Boarea:
58 Kvm
Pris:
4.495.000 kr
Avgift:
2.453 kr inkl. värme, vatten
Lägenhetsnr:
421
Hiss
Ja
Andelstal, ägande:
3.074 %
Pantsatt:
Ja
Energistatus:
Utförd
Energiprestanda:
127 kWh/Kvm och år
Energiklass:
E
Förening:
Bulten 21
Org.nr:
769616-4123
Upplåtelseform:
Bostadsrätt - Lägenhet

Driftkostnader

El:
300 kr/mån
Försäkring:
250 kr/mån
Summa:
550 kr/mån

Övrigt

FÖRENINGEN
Bostadsrättsföreningen Bulten 21, org.nr 769616-4123, registrerades den 13 april 2007 och köpte sina hus av Familjebostäder 2009. Husen var 96 år när föreningen tog över, de byggdes 1909-1912 och flyttades in 1913 (byggår). Ett gathus (7) i sex våningar och ett gårdshus (7A) i fem våningar. Båda med källare och inredda vindar. Totalt 38 lägenheter och 2154 m2, varav 10 st 1 rok, 17 st 2 rok, 10 st 3 rok, samt 1 st 4 rok. 34 bostadsrätter och 4 hyresrätter. Dessutom 2 kommersiella lokaler om totalt 85 m2.

Föreningen äger rätt att nyttja fastigheten Bulten 21 (dvs tomten/marken) med tomträtt, nästa förändring avgäld 2028. Föreningen klassas som äkta. Man kan godkänna delat ägande men inte juridisk person.

Fjärrvärme och fläktstyrd frånluftsventilation.

RENOVERINGAR
2019: Ytskikt bakre gård, inredning bastu/relax. 2017: Injustering värme, vind gårdshus, målning tak gathus. 2016: Cykeltak på bakre gård. 2015: Fiber. 2014: OVK och utvändig målning/tätning fönster. 2013: 3 takterrasser. 2011: Balkonger och 1 takterrass. 2010: Tvättstuga och gårdar. 2009: Värmecentral. 1986: Totalrenovering med byte VA-stammar, el-stigare, fasader med fönster, yttertak, trapphus osv. I underhållsplanen finns renovering VA-stammar med som tidigast om ca 13-18 år. Närmast kommande: Trapphusen, fasader, samt elektroniskt passer-/bokningssystem.

EKONOMI
Skuldfri. Alltid lika skönt att höra. Jämför med nya föreningar som börjar uppe runt 12.000 kr/m2 och bankerna som gillar allt under 5.000 kr/m2. Föreningen har mycket stark ekonomi. Man sålde en av de fem sista hyresrättslägenheterna i våras. Jag har inte areor men mycket grovt och lågt räknat med snittstorlekar minus ev renoveringar, så innebär de fyra kvarvarande hyresrätterna intäkter om ca 18 milj. En ännu ljusare framtid. Aktuell lägenhet betalar ca 42 kr/m2/mån eller 508 kr/m2/år jämfört snitt på stan med 50 resp 600 kr. Lågt och fint. Lokalerna ger knappt 500k/år.

Föreningen debiterar köparen 1162,50 kr i överlåtelseavgift resp 465 kr i pantsättningsavgift. Dessa för den lagstadgade hanteringen av register över medlemmarna, resp att hålla reda på vilka panter banker har i medlemmarnas bostadsrätter.

BREDBAND / KABEL-TV
Bredband fiber Ownit 1 GB med obligatoriskt tillägg ovanpå månadsavgiften med 139 kr/mån. Ett mindre basutbud kabel-Tv Boxer ingår i avgiften.

Budgivning

12 Nov
Budgivare 1
5.000.000 kr

Ansvarig mäklare

Nils Westerberg

Nils Westerberg

Fastighetsmäklare
Mobiltelefon: 070-819 07 54

Skicka e-post

Intresseanmälan

Viktig köparinformation

1. ALLMÄNT
1.1 UPPGIFTER I OBJEKTSBESKRIVNINGEN
Uppgifterna i beskrivningen är grundade på information lämnad av säljaren och/eller föreningen. Uppgifter från säljaren och föreningen kontrolleras av mäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta.

1.2 PRIS
Prisnivån som anges bestäms av säljaren i samråd med mäklaren. Om flera bud finns kan budgivning förekomma och priset bli högre. Det råder enligt lag alltid fri prövningsrätt för säljaren vilket innebär att denne har rätt att själv välja om bostaden ska säljas, till vem och till vilket pris.

1.3 BUDGIVNING
Fastighetsmäklarna tillämpar öppen budgivning. Alla deltagare i budgivningen accepterar att deras namn, telefonnummer och information om de bud som de har lämnat lämnas till köparen och säljaren av bostaden. Säljaren har en fri prövningsrätt vilket innebär att det alltid är säljaren som avgör om och till vem man vill sälja. Utgångspris är den prisnivå säljaren önskar att budgivningen utgår från. Alla bud mottas av mäklaren och framförs till säljaren, även de som är lägre än utgångspriset. Om bud lämnas till mäklaren efter att budgivningen är avslutad, men innan köpekontrakt är signerade, är mäklaren skyldig att framföra budet till säljaren som får avgöra om denne vill avfärda eller anta budet. Ett bostadsköp blir bindande först när både säljare och köpare har undertecknat köpeavtalet. Finns det flera säljare och/eller köpare, är avtalet bindande först då samtliga parter undertecknat köpeavtalet. Ett muntligt avtal om köp av en bostad är inte bindande avtal.

1.4 MÄKLARENS ROLL OCH AVTALSFÖRHÅLLANDE
Vid ett bostadsköp genom mäklare är det viktigt att du som köpare är införstådd med att mäklarens roll är att förmedla bostadsrätten mellan säljaren och dig. Det är med andra ord med säljaren du ingår ett avtal och som således blir din motpart i affären. Om du efter köpet upptäcker fel som du anser att säljaren ska svara för måste du inom skälig tid meddela säljaren detta genom en skriftlig reklamation. Gör du inte det förlorar du din rätt att göra säljaren ansvarig.

1.5 OMBYGGNATION AV BOSTADEN/FASTIGHETEN
Nedtagning av väggar och/eller väsentliga förändringar, ingrepp i bärande konstruktioner och/eller ändring av ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten i en bostad är alltid en fråga för föreningens styrelse eller kommunen via bygglov/ bygganmälan att ta ställning till i varje enskilt fall. Detta gäller även om förändringen inte medför risker för byggnadens konstruktion. I de fall en alternativ planritning presenteras så är detta inte heller en garanti för att ombyggnationen är godkänd av föreningen eller att det tekniskt går att genomföra. Det är alltid köparens ansvar att säkerställa att föreningens/ kommunens tillstånd erhålles för önskade ombyggnationer samt säkerställa att ombyggnationen tekniskt går att genomföra.

2. VILKEN STANDARD KAN EN KÖPARE FÖRVÄNTA SIG ATT BOSTADEN HAR?
2.1 STANDARD DÅ INGET SÄRSKILT AVTALATS
En köpare kan inte förvänta sig mer än att en bostad har ”normal standard”. Alla delar av en bostad har en begränsad teknisk livslängd. Köparen måste alltså räkna med, att en bostad och dess anläggningar förändras och försämras på grund av ålder och bruk. Ju äldre bostaden är desto lägre standard kan köparen förvänta sig. En köpare kan förvänta sig, att olika delar av en bostad fungerar under dess normala tekniska livslängd.

Har bostaden delvis renoverats har köparen rätt att förvänta sig högre standard i de renoverade delarna jämfört med vad bostadens ålder i övrigt ger anledning till. Det går inte att entydigt beskriva ”normal standard” och vad som är normala åldersförändringar. Först när bostaden har betydligt lägre standard än vad köparen haft anledning att räkna med, är det ett fel i köprättslig mening.

2.2 STANDARD SOM FRAMGÅR AV AVTALET
Det som sägs om bostadens standard och som framgår av texten i köpeavtalet med bilagor har köparen rätt att förvänta sig stämmer. Även i de fall säljaren muntligt eller på annat sätt lämnat detaljerade uppgifter som köparen tagit intryck av rör det sig om fel om de uppgifterna inte är korrekta. Allmänt lovprisande eller generella uttalanden betraktas dock ej som utfästelser.

3. FEL SOM KÖPAREN ANSVARAR FÖR
3.1 KÖPARENS UNDERSÖKNING AV BOSTADEN
Köparens undersökningsplikt av en bostad innebär, att köparen själv får stå för fel som upptäckts eller borde ha upptäckts i samband med köpet. Innebörden av undersökningsplikten, som är mycket långtgående, är att man i efterhand, när en feltvist har uppkommit, har att avgöra om felet kunnat upptäckas av en normalt begåvad och normalt bevandrad köpare, om denne hade gjort en tillräckligt noggrann undersökning. Om denne tillräckligt kunnige köpare inte skulle ha kunnat upptäcka felet (samt med hänsyn tagen till bostaden/ fastighetens ålder, standard och skick) så är det dolt. Då ansvarar säljaren för felet. Detta medför att en köpare, som inte har tillräckliga kunskaper, inte kan vara säker på att kunna fullgöra undersökningsplikten själv. Vid köp av en bostadsrätt/andel i bostadsförening så omfattar undersökningsplikten även att du som köpare ska undersöka föreningen. Du bör därför alltid ta kontakt med styrelsen för föreningen för att kontrollera uppgifter gällande kommande renoveringar, eventuella avgiftsförändringar, lediga p-platser m.m. Det är viktigt att du som köpare tar del av föreningens årsredovisning för att bilda dig en uppfattning om föreningens ekonomi. Föreningens ekonomi styr även månadsavgiften. Om en förening har stora lån eller om underhållet av fastigheten är eftersatt kan detta i framtiden påverka din månadsavgift om exempelvis ränteläget förändras. Boarea kan variera beroende på olika uppmätningsnormer. Huruvida uppgiften stämmer med dagens mätmetod (SS 21054:2009) kan inte garanteras. Köparen uppmanas att om det är av stor vikt för honom/henne, kontrollera bostadens boarea före köpet som ett led i sin undersökningsplikt. En köpare, som känner att han inte har tillräckliga kunskaper, bör anlita en egen besiktningsman som yrkesmässigt utför besiktningar.

3.2 BESIKTNING GENOM BESIKTNINGSMAN
Undersökningsplikten vid bostadsköp är mycket långtgående för en köpare och ställer höga krav på köparen och det kan därför vara klokt att ta hjälp om man inte själv besitter dessa kunskaper eller har expertishjälp i bekantskapskretsen. Om säljaren redan har låtit göra en besiktning är det viktigt att ta reda på vad som ingått i en sådan besiktning och om det funnits några avgränsningar. Den besiktning som görs på uppdrag av köparen behöver normalt inte omfattar alla delar och installationer i bostaden.

4. FEL SOM SÄLJAREN ANSVARAR FÖR
Säljaren har inte ansvar för fel som är upptäckbara. Det vill säga sådana fel som har eller borde ha uppmärksammats vid köparens undersökning av bostaden. Säljaren ansvarar således bara för fel som är dolda. Ett fel anses som dolt om det inte gick att upptäcka vid en besiktning av bostaden och som dessutom måste avvika från vad man får förvänta sig med anledning av bostadens ålder och skick. Säljarens felansvar för en bostadsrätt/andel i bostadsförening upphör två år efter den avtalade tillträdesdagen. Säljarens felansvar för en fastighet upphör tio år efter den avtalade tillträdesdagen.

5. SIDOTJÄNSTER
Mäklaren har en skyldighet att redovisa för både köpare och säljare om denne har s.k. sidotjänster. Mäklarna på Fastighetsmäklarna har följande sidotjänster: Administrationsersättning från Hemnet p.g.a. säljarens annonsering på Hemnet:s marknadsplats. Ersättningen som Fastighetsmäklarna erhåller är 50% av annonskostnaden.