• Aktuellt bud
  • 2.800.000:-

Kungsholmen Kungsholms Hamnplan 3, ½ tr 1rok 30 Kvm


80 M FRÅN KAJKANT


2.695.000 kr

Underbart läge riktigt nära Norr Mälarstrands promenadstråk. Tänk en sommardag med båtar och glitter i vattnet. Du har det nästan utanför porten. Kungsholms Hamnplan är speciell jämfört övriga gator utmed kajen, något bredare och med en grön liten park. Nära utemys med caféer och restauranger. Du går till T-bana Rådhuset på 2-3 min och till bussar 3, 50, 54, 61 på någon minut. Shell på kajkanten har öppet dygnet runt. Inom 10 min når du både Centralstationen och Rålambshovsparken. Charmig lägenhet i vackert hus från 1911. 3 m i tak och höga fönster med djupa smygar. Lätt att skapa din egen planlösning, inga bärande innerväggar. I gårdstrapphuset intill har föreningen ett litet förråd som kanske går att köpa lös och utöka boarean. Välskött brf med extremlåga lån, endast 128 (!) kr/m2 mot normala 5000 kr/m2. Räkna på det när du letar bostad. Nästan bara stora lägenheter, högt snitt om 140 m2/lgh. Räkna också på den låga avgiften, vad det betyder varje månad. Du kommer att trivas här!

Visas Måndag 22 Jan 18:30 - 19:00

  • 22

Beskrivning

LÄGE I HUSET
3 steg ute + 4 steg vänster i tidsenligt vackert trapphus. Fint att komma hem till och lätt att ta sig in med matkassarna. Halv trappa upp och fönster endast mot tyst, lugn, välskött gård, ingen kontakt gata. Höjd från mark till underkant fönster 1,75 m. Dessutom en ramp ner till källaren utanför lägenheten, ingen sittgrupp eller liknande nedanför fönstren.

Takhöjd 3,0 m.

HALL/AVHÄNGNING
Liten effektiv hall som inte spiller kvadratmeter. Jag gillar att man ser ut genom fönster direkt innanför dörren, känns luftigt, ingen mörk korridor. Utrymme direkt höger idag disponerat för avhängning ytterkläder och spegel, men skulle mycket lätt kunna bli en klädkammare om man monterar en dörr. Här sitter också lägenhetens elcentral. Terracottafärgad mosaik på golv och vitmålade väggar. 3 spots i tak i entrédel. Fint spröjsat original takljus ovan dörröppning till vardagsrum.

WC/DUSCH
Känns lite tight när man tittar in men ta ett steg till, själva duschplatsen är 107 x 77 cm, det är mer än massor av duschhörnor i stora badrum. Gott om plats. Vitmålad original spegeldörr. Ljusblå 10x10-klinker på golv och hamrat vitt 15x15-kakel till tak på vägg, med bård av ljusblå plattor. Väggskåp med blank vit lucka. Duschdraperistång. 3 spots i tak.

VARDAGSRUM
Bra hörn för soffbord och TV. Det breda, höga, vackra fönstret med djupa smygar och öppningsbara överljus, fyller en stor del av ytterväggen och lättar såklart upp med dagsljus in och grönskan utanför på gården. Mörkt laminat på golv och vitmålade väggar.

LOFTSÄNG OVAN KLÄDKAMMARE
Stabil konstruktion med plats för en 120 resårmadrass. Den höga takhöjden ger väldisponerade 168 cm under sängen och 100 cm ovan själva madrassen. Du har en trygg och rymlig myshörna här uppe. En slank fast monterad stege i svart metall tar minimalt med utrymme. Titta även in i klädkammaren under sängen. Ett skjutdörrparti med 3 dörrar gör att du kan öppna upp och komma åt ordentligt (2 med frostat glas, 1 med spegel). Sparringskenor på vägg gör att du kan disponera utrymmet lite hur du vill.

KÖK
Ett riktigt generöst stort kök jämfört lägenheten. Vännerna får plats runt matbord mitt på golvet. Ett lika brett, högt och vackert fönster som i vardagsrummet garanterar ljus och rymd. På ena sidan: Rostfri kolfilterfläkt ovan vit gasspis med bra arbetsyta på bänkskåp intill. På andra sidan: Högt smalt skafferi intill rostfri kyl/frys 60/40, bra bänkyta, ho med avrinningsyta och hög blandare, fullstor diskmaskin bakom lucka lika skåp, rostfri mikro infälld i väggskåp, vitrinluckor ovan diskho, samt ytterligare volym i extra skåp uppe på topp. Vita spegelluckor, bänkskivor i mörkt laminat, samt granitliknande mosaik på vägg. Terracottafärgat 30x30-klinker på golv och vitmålade väggar.

Dörren utan handtag bakom köksbordet på bilderna, är låst och igenbyggd på andra sidan. Se nedan.

ÄNDRA PLANLÖSNINGEN TILL 2 ROK?
Se ritning med en idéskiss hur man skulle kunna bygga om lägenheten till en ren 2 rok. Se även bifogad konstruktionsritning, inga innerväggar är bärande. Det man har att ta hänsyn till är elcentralen direkt höger innanför ytterdörren, samt ett par avloppsledningar. En i ytterhörn inom loftsängen och två i vägg mellan vardagsrum/kök. Observera att det brukar vara lättare att flytta på sådana ledningar med källare under, istället för en lägenhet. Alla renoveringar måste såklart kollas av med styrelsen, men tittar man hos Stadsbyggnadskontoret så har många lägenheter i huset ändrats på olika sätt.

KÖPA AREA INTILL AV BRF?
Bara en idé från mig. Inte alls förankrat hos styrelsen. Se ritningar. Mellan köket och trapphusets väg ut till innergården, finns i samma plan lite area jag tror att man kanske kan köpa lös. Det har varit både hisschakt tillhörande gårdstrapphuset och senare soprum, men ingen av de funktionerna finns kvar där. Vad än föreningen använder utrymmet till, så kanske det kan flyttas annanstans i huset, mot att man skapar mer intäktsarea. Win win. Den igenbyggda dörren i köket leder ut hit.

Fakta

Adress:
Kungsholms Hamnplan 3, ½ tr
112 20 Stockhom
Område:
Kungsholmen
Rum:
1 rum och kök
Boarea:
30 Kvm
Pris:
2.695.000 kr
Avgift:
893 kr inkl. värme, vatten
Lägenhetsnr:
431-10003
Andelstal, ägande:
0,53032 %
Andelstal, avgift:
0,51082 %
Pantsatt:
Ja
Energistatus:
Utförd
Energiprestanda:
122 kWh/Kvm och år
Förening:
Pärmen
Org.nr:
769603-3203
Upplåtelseform:
Bostadsrätt - Lägenhet

Driftkostnader

El:
200 kr/mån
Försäkring:
200 kr/mån
Gas:
218 kr/mån
Summa:
618 kr/mån

Övrigt

BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN
Brf Pärmen, org.nr 769603-3203, registrerades den 26 aug 1998 och köpte den 28 april 2000 fastigheten Vattuormen 18. På fastigheten finns en huskropp som helt omfamnar en innergård. Byggår 1911. Gatudelen har 6 våningar + inredd vind. Gårdshuset med flyglar tillbaka till gathuset har 5 våningar + inredda vindar. Dessutom hel källare under all huskropp, dock inte under innergården.

Totalt 39 lägenheter om 5.480 m2. Det ger en ovanligt hög snittstorlek om 141 m2/lgh, något som borgar för en lugn och stabil förening. I huset finns 2 st lgh 20-32 m2, 2 st 67-75 m2, 21 st 113-135 m2, 12 st 160-213 m2, samt 1 st 352 m2. Stora lägenheter som sagt. Samtliga bostadsrätter. Dessutom en hyresrättslokal om 70 m2 (kontor).

RENOVERINGAR
Föreningen besiktigar huset varje år och uppdaterar då löpande sin underhållsplan, som nu gäller tom 2025. Renoveringar: 2017-2018 målning fönster, spolning VA-stammar, LED-belysning gård, hiss. 2016 yttertak, hissar, gemensamma utrymmen. 2014 sotning eldstäder. 2012 godkänd OVK, inspektion 52 eldstäder, spolning VA-stammar.

EKONOMI
Långa lån med nästan skuldfria 700.000 kr ger extremlåga 128 kr/m2. Nya föreningar och nyproduktion brukar starta uppe runt 12.000 kr/m2 och jämförbara föreningar brukar fullt normalt ligga runt 5.000 kr/m2. Vindarna är inredda, men lokalen skulle kunna ombildas och säljas som bostad. Bara där finns latent 6-7 milj kr. Riktigt låg avgift med 357 kr/m2/år. Att jämföras med snitt på stan runt 600 kr/m2/år.

Föreningen tar ut engångsavgifter med 1.138 kr i överlåtelseavgift resp 455 kr i pantsättningsavgift av köparen. Detta för den lagstadgade hanteringen av register över medlemmarna resp att hålla reda på vilka panter banker har i medlemmarnas bostadsrätter.

ÖVRIGA UTRYMMEN
Hissen utanför lägenheten går ner i källare.
Lägenhetsförråd Troaxnät ca 1,27 x 3,23 x h 2,60 m i källare.
2 st tvättstugor med respektive 2TM, TT, TS, KM moderna maskiner.
Ett stort cykelrum i källare, lättåtkomligt via ramp på innergård.
Barnvagnsrum i källare.
Snickeboa i källare med ett par arbetsbänkar.
Arkitektritad vacker innergård med grönska, sittgrupp, fontän och belysning.

KABEL-TV / BREDBAND
Kabel-TV och bredband kan beställas från ComHem, ingår ej i avgiften.

Budgivning

20 Jan
Budgivare 2
2.800.000 kr
17 Jan
Budgivare 1
2.695.000 kr

Ansvarig mäklare

Nils Westerberg

Nils Westerberg

Fastighetsmäklare
Mobiltelefon: 070-877 36 56

Skicka e-post

Intresseanmälan

Viktig köparinformation

1. ALLMÄNT
1.1 UPPGIFTER I OBJEKTSBESKRIVNINGEN
Uppgifterna i beskrivningen är grundade på information lämnad av säljaren och/eller föreningen. Uppgifter från säljaren och föreningen kontrolleras av mäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta.

1.2 PRIS
Prisnivån som anges bestäms av säljaren i samråd med mäklaren. Om flera bud finns kan budgivning förekomma och priset bli högre. Det råder enligt lag alltid fri prövningsrätt för säljaren vilket innebär att denne har rätt att själv välja om bostaden ska säljas, till vem och till vilket pris.

1.3 BUDGIVNING
Fastighetsmäklarna tillämpar öppen budgivning. Alla deltagare i budgivningen accepterar att deras namn, telefonnummer och information om de bud som de har lämnat lämnas till köparen och säljaren av bostaden. Säljaren har en fri prövningsrätt vilket innebär att det alltid är säljaren som avgör om och till vem man vill sälja. Utgångspris är den prisnivå säljaren önskar att budgivningen utgår från. Alla bud mottas av mäklaren och framförs till säljaren, även de som är lägre än utgångspriset. Om bud lämnas till mäklaren efter att budgivningen är avslutad, men innan köpekontrakt är signerade, är mäklaren skyldig att framföra budet till säljaren som får avgöra om denne vill avfärda eller anta budet. Ett bostadsköp blir bindande först när både säljare och köpare har undertecknat köpeavtalet. Finns det flera säljare och/eller köpare, är avtalet bindande först då samtliga parter undertecknat köpeavtalet. Ett muntligt avtal om köp av en bostad är inte bindande avtal.

1.4 MÄKLARENS ROLL OCH AVTALSFÖRHÅLLANDE
Vid ett bostadsköp genom mäklare är det viktigt att du som köpare är införstådd med att mäklarens roll är att förmedla bostadsrätten mellan säljaren och dig. Det är med andra ord med säljaren du ingår ett avtal och som således blir din motpart i affären. Om du efter köpet upptäcker fel som du anser att säljaren ska svara för måste du inom skälig tid meddela säljaren detta genom en skriftlig reklamation. Gör du inte det förlorar du din rätt att göra säljaren ansvarig.

1.5 OMBYGGNATION AV BOSTADEN/FASTIGHETEN
Nedtagning av väggar och/eller väsentliga förändringar, ingrepp i bärande konstruktioner och/eller ändring av ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten i en bostad är alltid en fråga för föreningens styrelse eller kommunen via bygglov/ bygganmälan att ta ställning till i varje enskilt fall. Detta gäller även om förändringen inte medför risker för byggnadens konstruktion. I de fall en alternativ planritning presenteras så är detta inte heller en garanti för att ombyggnationen är godkänd av föreningen eller att det tekniskt går att genomföra. Det är alltid köparens ansvar att säkerställa att föreningens/ kommunens tillstånd erhålles för önskade ombyggnationer samt säkerställa att ombyggnationen tekniskt går att genomföra.

2. VILKEN STANDARD KAN EN KÖPARE FÖRVÄNTA SIG ATT BOSTADEN HAR?
2.1 STANDARD DÅ INGET SÄRSKILT AVTALATS
En köpare kan inte förvänta sig mer än att en bostad har ”normal standard”. Alla delar av en bostad har en begränsad teknisk livslängd. Köparen måste alltså räkna med, att en bostad och dess anläggningar förändras och försämras på grund av ålder och bruk. Ju äldre bostaden är desto lägre standard kan köparen förvänta sig. En köpare kan förvänta sig, att olika delar av en bostad fungerar under dess normala tekniska livslängd.

Har bostaden delvis renoverats har köparen rätt att förvänta sig högre standard i de renoverade delarna jämfört med vad bostadens ålder i övrigt ger anledning till. Det går inte att entydigt beskriva ”normal standard” och vad som är normala åldersförändringar. Först när bostaden har betydligt lägre standard än vad köparen haft anledning att räkna med, är det ett fel i köprättslig mening.

2.2 STANDARD SOM FRAMGÅR AV AVTALET
Det som sägs om bostadens standard och som framgår av texten i köpeavtalet med bilagor har köparen rätt att förvänta sig stämmer. Även i de fall säljaren muntligt eller på annat sätt lämnat detaljerade uppgifter som köparen tagit intryck av rör det sig om fel om de uppgifterna inte är korrekta. Allmänt lovprisande eller generella uttalanden betraktas dock ej som utfästelser.

3. FEL SOM KÖPAREN ANSVARAR FÖR
3.1 KÖPARENS UNDERSÖKNING AV BOSTADEN
Köparens undersökningsplikt av en bostad innebär, att köparen själv får stå för fel som upptäckts eller borde ha upptäckts i samband med köpet. Innebörden av undersökningsplikten, som är mycket långtgående, är att man i efterhand, när en feltvist har uppkommit, har att avgöra om felet kunnat upptäckas av en normalt begåvad och normalt bevandrad köpare, om denne hade gjort en tillräckligt noggrann undersökning. Om denne tillräckligt kunnige köpare inte skulle ha kunnat upptäcka felet (samt med hänsyn tagen till bostaden/ fastighetens ålder, standard och skick) så är det dolt. Då ansvarar säljaren för felet. Detta medför att en köpare, som inte har tillräckliga kunskaper, inte kan vara säker på att kunna fullgöra undersökningsplikten själv. Vid köp av en bostadsrätt/andel i bostadsförening så omfattar undersökningsplikten även att du som köpare ska undersöka föreningen. Du bör därför alltid ta kontakt med styrelsen för föreningen för att kontrollera uppgifter gällande kommande renoveringar, eventuella avgiftsförändringar, lediga p-platser m.m. Det är viktigt att du som köpare tar del av föreningens årsredovisning för att bilda dig en uppfattning om föreningens ekonomi. Föreningens ekonomi styr även månadsavgiften. Om en förening har stora lån eller om underhållet av fastigheten är eftersatt kan detta i framtiden påverka din månadsavgift om exempelvis ränteläget förändras. Boarea kan variera beroende på olika uppmätningsnormer. Huruvida uppgiften stämmer med dagens mätmetod (SS 21054:2009) kan inte garanteras. Köparen uppmanas att om det är av stor vikt för honom/henne, kontrollera bostadens boarea före köpet som ett led i sin undersökningsplikt. En köpare, som känner att han inte har tillräckliga kunskaper, bör anlita en egen besiktningsman som yrkesmässigt utför besiktningar.

3.2 BESIKTNING GENOM BESIKTNINGSMAN
Undersökningsplikten vid bostadsköp är mycket långtgående för en köpare och ställer höga krav på köparen och det kan därför vara klokt att ta hjälp om man inte själv besitter dessa kunskaper eller har expertishjälp i bekantskapskretsen. Om säljaren redan har låtit göra en besiktning är det viktigt att ta reda på vad som ingått i en sådan besiktning och om det funnits några avgränsningar. Den besiktning som görs på uppdrag av köparen behöver normalt inte omfattar alla delar och installationer i bostaden.

4. FEL SOM SÄLJAREN ANSVARAR FÖR
Säljaren har inte ansvar för fel som är upptäckbara. Det vill säga sådana fel som har eller borde ha uppmärksammats vid köparens undersökning av bostaden. Säljaren ansvarar således bara för fel som är dolda. Ett fel anses som dolt om det inte gick att upptäcka vid en besiktning av bostaden och som dessutom måste avvika från vad man får förvänta sig med anledning av bostadens ålder och skick. Säljarens felansvar för en bostadsrätt/andel i bostadsförening upphör två år efter den avtalade tillträdesdagen. Säljarens felansvar för en fastighet upphör tio år efter den avtalade tillträdesdagen.

5. SIDOTJÄNSTER
Mäklaren har en skyldighet att redovisa för både köpare och säljare om denne har s.k. sidotjänster. Mäklarna på Fastighetsmäklarna har följande sidotjänster: Administrationsersättning från Hemnet p.g.a. säljarens annonsering på Hemnet:s marknadsplats. Ersättningen som Fastighetsmäklarna erhåller är 50% av annonskostnaden.