• Välkommen på
  • visning
  • 28 Apr

Vasastan/Birkastan Rörstrandsgatan 33B, 1tr 2.5rok 72 Kvm


20-talsklassicism i Birkastan


5.595.000 kr

Välkommen till denna 20-tals våning i ett av Stockholms mest eftertraktade lägen, "Birkastans Cul de sac". På Rörstrandsgatan doftar det alltid nybryggt kaffe och stämningen är trevlig och avspänd. Sommartid blir det nästan lite utlandskänsla på trottoarerna, när uteserveringarna plockas fram. Kanske är det just därför som Birkastan kallas för "Lilla Paris". Våningen är i visst behov av renovering, vilket ger möjlighet att skapa ett hem helt efter egen smak. Väl inne i lägenheten möts du av en inbjudande känsla av tidstypisk 20-talscharm. Generösa ytor som fördelar sig på två väl tilltagna rum med fiskbensparkett och milsvid utsikt via spröjsade fönster över Karlbergskanalen. Salong med fungerande öppen spis. Bostadens moderna badrum är nyrenoverad & stammbytt. Fastigheten är belägen på en lugn återvändsdel del av Rörstrandsgatan, vilket ger en rogivande känsla i ett mycket centralt läge. Välskött brf med god ekonomi, låga avgifter & flera trevliga gemensamma utrymmen.

Visas Söndag 28 Apr 12:30 - 13:15 Måndag 29 Apr 17:30 - 18:00

  • 1Q1A6104

Beskrivning

Välkommen till denna 20-tals våning i ett av Stockholms mest eftertraktade lägen, "Birkastans Cul de sac". Birkastan tillhör ett av Stockholms mest attraktiva områden och med förstklassiga kommunikationer (grön tunnelbanelinje, stadsbussar, pendeltåg och flygbussar inom 5 minutersgångväg har man nära till allt. Det som framförallt gör just Birkastan så speciellt och omtyckt är det stora och varierade utbudet av restauranger, caféer och små bagerier. På Rörstrandsgatan doftar det alltid nybryggt kaffe och stämningen är trevlig och avspänd. Sommartid blir det nästan lite utlandskänsla på trottoarerna, när uteserveringarna plockas fram. Kanske är det just därför som Birkastan kallas för "Lilla Paris". Här finns även flera matvaruaffärer, 7-eleven, kemtvätt, skomakare, samt ett flertal trendiga klädaffärer och andra små, pittoreska butiker. För den som längtar efter vackra grönområden finns promenadslingorna längs Karlbergskanalen, liksom barnvänliga Vasaparken som erbjuder stora gräsytor och parklek med gungor, klätterväggar och fotbollsplan (spolas till isbana vintertid).

Nu har du chansen att skapa ditt eget drömboende! Våningen är i visst behov av renovering, vilket ger möjlighet att skapa ett hem helt efter egen smak. Väl inne i lägenheten möts du av en inbjudande känsla av tidstypisk 20-talscharm. Tjugotalsklassicism med takrosetter och stuckaturer möter nutid i njutbar harmoni. Generösa ytor som fördelar sig på två väl tilltagna rum med vackra stuckaturer, fiskbensparkett och milsvid utsikt via spröjsade fönster över Karlbergskanalen. Vacker salong med fungerande öppen spis som kan med fördel nyttjas som matsal. Utmärkta förvaringsmöjligheter via två rymliga klädkammare som finns i varje rum. Till lägenheten tillhör även nyttjanderätten till både vinds- & källarförråd. Köket är utrustat med kyl/frys, gasspis och gasugn. Här finns en fransk balkong och gott om plats för förvaring, matplats för 4-6 personer. Bostadens moderna badrum är nyrenoverad & stammbytt och är utrustad med dusch, golvvärme och kombinerad tvättmaskin med torktumlare.

Fastigheten är belägen på en lugn återvändsdel del av Rörstrandsgatan, vilket ger en rogivande känsla i ett mycket centralt läge. All tänkbar service, restauranger, träningscentrar, flertalet busslinjer och T-bana. Välskött förening med god ekonomi, låga avgifter och flera trevliga gemensamma utrymmen.

 

 

Gemensamma utrymmen
Fastigheterna har tre gårdar i olika väderstreck med trädgårdsmöbler och grillmöjlighet. Den yttre gården med entré från 33/35/37 är asfalterad och har utemöbler. Detsamma gäller innergården. Bakgården har gräs mot vattnet samt utemöbler. Det finns 3 separata tvättstugor, varje tvättstuga innehåller 2 tvättmaskiner, 1 torktumlare samt torkrum. 2 låsta barnvagnsförråd finns. Vinds- och källarförråd finns tillgängliga för alla boende. Cyklar kan placeras i cykelparkering på den inre gården. En samlingslokal finns och kan hyras av föreningens medlemmar.

Bredband
Fastigheten är ansluten till Stockholms Stadsnät för bredband som ger 700-1000 Mbit/s och ingår i månadsavgiften. Com Hem står för analog TV-anslutning och basutbudet ingår i månadsavgiften.

Parkering
I huset finns 26 garageplatser som hyrs ut endast till boende. Det är kö till garageplatserna. Hyran uppgår till 2000 kr/mån. Garaget har även mc-platser. I anslutning till föreningens hus finns den s.k. "P-Snurran" som är Stockholms parkerings första automatiska parkeringshus. I anslutning till P-Snurran finns en ytparkering med 26 platser. Tillgängligheten övervakar du hos Stockholm Parkering. Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser till en fast månadskostnad (1.100 kronor i taxeområde 3). Läs mer på kommunens webbplats.

Fakta

Adress:
Rörstrandsgatan 33B, 1tr
113 41 Stockholm
Område:
Vasastan/Birkastan
Rum:
2.5 rum och kök
Boarea:
72 Kvm
Pris:
5.595.000 kr
Avgift:
1.949 kr inkl. Värme, Vatten, Bredband samt tillägg för balkong
Våning
1
Byggnadsår:
1928
Lägenhetsnr:
0114
Byggnadstyp:
Bostadsrätt
Tv- internetutbud:
Com Hem står för analog TV-anslutning, basutbudet ingår i månadsavgiften. Fiber via Stockholms Stadsnät som ger 700-1000 Mbit/s och ingår i månadsavgiften.
Uppvärmning:
Fjärrvärme
Hiss
Ja
Andelstal, ägande:
0.84033 %
Pantsatt:
Ja
Energistatus:
Utförd
Energiprestanda:
122 kWh/Kvm och år
Förening:
Brf Rörstrand 29-37
Org.nr:
769603-3369
Upplåtelseform:
Bostadsrätt - Lägenhet

Driftkostnader

El:
200 kr/mån
Försäkring:
100 kr/mån
Gas:
150 kr/mån
Summa:
450 kr/mån

Föreningen

Föreningens fastigheter uppfördes under perioden 1927-1929 och består av totalt tre fastigheter. Fastigheterna är grönklassade av Stockholms stadsmuseeum och ritades av arkitekterna Höög och Morssing. Trapphusen har bevarade originalmålningar både i tak och på väggar. Under 2000 köptes fastigheterna av bostadsrättsföreningen från tidigare ägaren Skandia. Brf Rörstrand 29-37 består av 114 lägenheter, varav fyra är hyresrätter samt 10 lokaler. Föreningen hyr också ut 26 garageplatser till i huvudsak medlemmar. (Reservation för en viss kötid). Under 2016 gjorde föreningen om lokalytor till tre nya bostadsrätter. Detta förstärkte föreningen redan goda ekonomi ytterligare. Fyra miljoner amorterades bort och den större delen finns i kassan. Avgifterna har sänkts i flera omgångar de senaste tio åren, med 10% 2006, 20% 2008 och med 10% 2013. Föreningen äger marken och påverkas således ej av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Renoveringar
Föreningens fastighet är väl underhållen och man följer en underhållsplan. Sedan övertaget av fastigheten år 2000 har man renoverat en hel del. Däribland finner vi renoveringar av fasad (2001) och ytterfönster samt omläggning av tak (2005) och två underbyggda gårdar (2002). Man har även bytt el-stammar (3-fas 2007) och genomfört reparationsarbeten avseende fasaden samt iordninggjort ett nytt soprum (2007). Stambyte sker successivt i samband med att de individuella hushållens badrum och kök renoveras. 2015 installerades en ny hiss i uppgång 29, man renoverade även fönster och dörrar samt byggde en terrass. 2016 byggdes tre f.d. lokaler om till bostadsrättslägenheter, samtliga är sålda och inflyttning har skett. Föreningen installerade fiber och genomförde en översyn av byggnadens brandskydd. Problem med innergårdens ytskikt framkom vilket föranledde ytterligare åtgärder för att åtgärda detta. 2017 sotades ventilationssystemet, man har även installerat fönsterventiler och genomfört obligatorisk ventilationskontroll. 2018 har en av gårdarna omlagts. Läs årsredovisningen samt se föreningens hemsida för fler detaljer om genomfört underhåll.

 

Ansvarig mäklare

Igor Ronin

Igor Ronin

Fastighetsmäklare
Mobiltelefon: 070-588 91 78

Skicka e-post

Intresseanmälan

Viktig köparinformation

1. ALLMÄNT
1.1 UPPGIFTER I OBJEKTSBESKRIVNINGEN
Uppgifterna i beskrivningen är grundade på information lämnad av säljaren och/eller föreningen. Uppgifter från säljaren och föreningen kontrolleras av mäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta.

1.2 PRIS
Prisnivån som anges bestäms av säljaren i samråd med mäklaren. Om flera bud finns kan budgivning förekomma och priset bli högre. Det råder enligt lag alltid fri prövningsrätt för säljaren vilket innebär att denne har rätt att själv välja om bostaden ska säljas, till vem och till vilket pris.

1.3 BUDGIVNING
Fastighetsmäklarna tillämpar öppen budgivning. Alla deltagare i budgivningen accepterar att deras namn, telefonnummer och information om de bud som de har lämnat lämnas till köparen och säljaren av bostaden. Säljaren har en fri prövningsrätt vilket innebär att det alltid är säljaren som avgör om och till vem man vill sälja. Utgångspris är den prisnivå säljaren önskar att budgivningen utgår från. Alla bud mottas av mäklaren och framförs till säljaren, även de som är lägre än utgångspriset. Om bud lämnas till mäklaren efter att budgivningen är avslutad, men innan köpekontrakt är signerade, är mäklaren skyldig att framföra budet till säljaren som får avgöra om denne vill avfärda eller anta budet. Ett bostadsköp blir bindande först när både säljare och köpare har undertecknat köpeavtalet. Finns det flera säljare och/eller köpare, är avtalet bindande först då samtliga parter undertecknat köpeavtalet. Ett muntligt avtal om köp av en bostad är inte bindande avtal.

1.4 MÄKLARENS ROLL OCH AVTALSFÖRHÅLLANDE
Vid ett bostadsköp genom mäklare är det viktigt att du som köpare är införstådd med att mäklarens roll är att förmedla bostadsrätten mellan säljaren och dig. Det är med andra ord med säljaren du ingår ett avtal och som således blir din motpart i affären. Om du efter köpet upptäcker fel som du anser att säljaren ska svara för måste du inom skälig tid meddela säljaren detta genom en skriftlig reklamation. Gör du inte det förlorar du din rätt att göra säljaren ansvarig.

1.5 OMBYGGNATION AV BOSTADEN/FASTIGHETEN
Nedtagning av väggar och/eller väsentliga förändringar, ingrepp i bärande konstruktioner och/eller ändring av ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten i en bostad är alltid en fråga för föreningens styrelse eller kommunen via bygglov/ bygganmälan att ta ställning till i varje enskilt fall. Detta gäller även om förändringen inte medför risker för byggnadens konstruktion. I de fall en alternativ planritning presenteras så är detta inte heller en garanti för att ombyggnationen är godkänd av föreningen eller att det tekniskt går att genomföra. Det är alltid köparens ansvar att säkerställa att föreningens/ kommunens tillstånd erhålles för önskade ombyggnationer samt säkerställa att ombyggnationen tekniskt går att genomföra.

2. VILKEN STANDARD KAN EN KÖPARE FÖRVÄNTA SIG ATT BOSTADEN HAR?
2.1 STANDARD DÅ INGET SÄRSKILT AVTALATS
En köpare kan inte förvänta sig mer än att en bostad har ”normal standard”. Alla delar av en bostad har en begränsad teknisk livslängd. Köparen måste alltså räkna med, att en bostad och dess anläggningar förändras och försämras på grund av ålder och bruk. Ju äldre bostaden är desto lägre standard kan köparen förvänta sig. En köpare kan förvänta sig, att olika delar av en bostad fungerar under dess normala tekniska livslängd.

Har bostaden delvis renoverats har köparen rätt att förvänta sig högre standard i de renoverade delarna jämfört med vad bostadens ålder i övrigt ger anledning till. Det går inte att entydigt beskriva ”normal standard” och vad som är normala åldersförändringar. Först när bostaden har betydligt lägre standard än vad köparen haft anledning att räkna med, är det ett fel i köprättslig mening.

2.2 STANDARD SOM FRAMGÅR AV AVTALET
Det som sägs om bostadens standard och som framgår av texten i köpeavtalet med bilagor har köparen rätt att förvänta sig stämmer. Även i de fall säljaren muntligt eller på annat sätt lämnat detaljerade uppgifter som köparen tagit intryck av rör det sig om fel om de uppgifterna inte är korrekta. Allmänt lovprisande eller generella uttalanden betraktas dock ej som utfästelser.

3. FEL SOM KÖPAREN ANSVARAR FÖR
3.1 KÖPARENS UNDERSÖKNING AV BOSTADEN
Köparens undersökningsplikt av en bostad innebär, att köparen själv får stå för fel som upptäckts eller borde ha upptäckts i samband med köpet. Innebörden av undersökningsplikten, som är mycket långtgående, är att man i efterhand, när en feltvist har uppkommit, har att avgöra om felet kunnat upptäckas av en normalt begåvad och normalt bevandrad köpare, om denne hade gjort en tillräckligt noggrann undersökning. Om denne tillräckligt kunnige köpare inte skulle ha kunnat upptäcka felet (samt med hänsyn tagen till bostaden/ fastighetens ålder, standard och skick) så är det dolt. Då ansvarar säljaren för felet. Detta medför att en köpare, som inte har tillräckliga kunskaper, inte kan vara säker på att kunna fullgöra undersökningsplikten själv. Vid köp av en bostadsrätt/andel i bostadsförening så omfattar undersökningsplikten även att du som köpare ska undersöka föreningen. Du bör därför alltid ta kontakt med styrelsen för föreningen för att kontrollera uppgifter gällande kommande renoveringar, eventuella avgiftsförändringar, lediga p-platser m.m. Det är viktigt att du som köpare tar del av föreningens årsredovisning för att bilda dig en uppfattning om föreningens ekonomi. Föreningens ekonomi styr även månadsavgiften. Om en förening har stora lån eller om underhållet av fastigheten är eftersatt kan detta i framtiden påverka din månadsavgift om exempelvis ränteläget förändras. Boarea kan variera beroende på olika uppmätningsnormer. Huruvida uppgiften stämmer med dagens mätmetod (SS 21054:2009) kan inte garanteras. Köparen uppmanas att om det är av stor vikt för honom/henne, kontrollera bostadens boarea före köpet som ett led i sin undersökningsplikt. En köpare, som känner att han inte har tillräckliga kunskaper, bör anlita en egen besiktningsman som yrkesmässigt utför besiktningar.

3.2 BESIKTNING GENOM BESIKTNINGSMAN
Undersökningsplikten vid bostadsköp är mycket långtgående för en köpare och ställer höga krav på köparen och det kan därför vara klokt att ta hjälp om man inte själv besitter dessa kunskaper eller har expertishjälp i bekantskapskretsen. Om säljaren redan har låtit göra en besiktning är det viktigt att ta reda på vad som ingått i en sådan besiktning och om det funnits några avgränsningar. Den besiktning som görs på uppdrag av köparen behöver normalt inte omfattar alla delar och installationer i bostaden.

4. FEL SOM SÄLJAREN ANSVARAR FÖR
Säljaren har inte ansvar för fel som är upptäckbara. Det vill säga sådana fel som har eller borde ha uppmärksammats vid köparens undersökning av bostaden. Säljaren ansvarar således bara för fel som är dolda. Ett fel anses som dolt om det inte gick att upptäcka vid en besiktning av bostaden och som dessutom måste avvika från vad man får förvänta sig med anledning av bostadens ålder och skick. Säljarens felansvar för en bostadsrätt/andel i bostadsförening upphör två år efter den avtalade tillträdesdagen. Säljarens felansvar för en fastighet upphör tio år efter den avtalade tillträdesdagen.

5. SIDOTJÄNSTER
Mäklaren har en skyldighet att redovisa för både köpare och säljare om denne har s.k. sidotjänster. Mäklarna på Fastighetsmäklarna har följande sidotjänster: Administrationsersättning från Hemnet p.g.a. säljarens annonsering på Hemnet:s marknadsplats. Ersättningen som Fastighetsmäklarna erhåller är 50% av annonskostnaden.